FACEM LUCRURI MARI
CU RESURSE PUȚINE

Ne pasă de lumea în care trăim și în care ne vom crește copiii, de aceea facem tot posibilul să respectăm natura.
Să transformăm deşeurile în resurse, să folosim materia brută într-un mod responsabil şi să folosim energie regenerabilă. 

Vezi cum economisim noi

Schimbare climatică pozitivă

Suntem hotărâți să aducem o schimbare într-un efort de proporții - să ne asigurăm că cei care vin după noi au un viitor sigur pe această planetă.

Schimbarea climatică este o realitate. Schimbarea climatică nu produce efecte negative numai asupra mediului, ci şi asupra oamenilor în viaţa de zi cu zi.

Global Warming

Pământul este în proces de a se încălzi cu 4 grade Celsius până la sfârşitul secolului, lucru care va avea un impact sever asupra anotimpurilor, asupra accesibilităţii apei şi asupra agriculturii.

Degraded 60% of ecosystems

Activitatea umană a contribuit deja la degradarea a 60% din ecosistemele pământului.

The economy is 5 time the size it was 50 years ago

Economia globală din ziua de astăzi este de 50 de ori mai mare decât era acum 50 de ani şi se preconizează că aceasta urmează să se tripleze până la mijlocul secolului.

Every year the urba population increses with more than one million

Populaţia urbană crește cu un milion de locuitori cu fiecare săptămână ce trece.

Pentru un viitor strălucit!

LED-urile folosesc cu 85% mai puțină energie decât becurile incandescente și au o durată de viață de peste 20 de ani.

De aceea, acum toate corpurile de iluminat vândute la IKEA sunt cu LED-uri - mai bune pentru casa ta și mediu. În plus, sunt atât de mici încât pot fi integrate în toate accesoriile tale de iluminat existente, ceea ce înseamnă că nu e nevoie să arunci nimic pentru a începe o viață mai durabilă.

Dimensiunile lor reduse deschid o lume întreagă de noi posibilități de design pentru soluții de iluminat interesante.

Iar calitatea luminii este atât de bună, încât poți avea atât iluminat funcțional, cât și ambiental într-un singur bec. Așadar, LED-urile fac viața acasă nu doar mai sustenabilă, ci și mai frumoasă.

ȘTIAI CĂ ...?

Din noiembrie 2011 achiziţionăm energie electrică 100% din surse regenerabile.

Am investit 600 de milioane de euro în energie eoliană și solară.

Peste 700.000 panouri solare instalate şi 314 turbine eoliene proprii funcţionale.

Până în 2020 IKEA Group va produce atâta energie regenerabilă cât consumă.

Respect pentru esența vieții

Apa este necesară vieţii, dar în unele părţi ale lumii apa curată, dulce este un adevărat lux. De aceea, din punct de vedere al calităţii şi cantităţii, apa este importantă pentru noi şi pentru furnizorii noştri.

Testăm soluții prin care să irosim cât mai puțin din resursele naturale. De exemplu, unul dintre marii noştri furnizori de textile din Bangladesh foloseşte în jur de 1,7 milioane de metri cubi pe an.

Este foarte multă apă, de aceea am lansat împreună un proiect care să reducă consumul de apă al fabricii cu cel puţin 20% şi să testeze recomandările de reciclare a apei folosite la fabricarea textilelor.

Monitorizăm consumul de apă în fiecare proces şi vom stabili obiective de reducere a acestuia în întreg procesul de producţie a textilelor, de la înălbire la imprimare şi vopsire. De asemenea, am identificat mai multe puncte în care apa reziduală poate fi reciclată şi folosită în altă parte a fabricii.

Obiectivul nostru: până în 2020, furnizorii noştri de produse să folosească apa cu 30% mai eficient decât în 2011.

Cultura noastră:
un bumbac mai bun 

 

Bumbacul este una din cele mai importante materii brute. Se regăseşte în multe produse IKEA, de la canapele şi perne, până la aşternuturi şi saltele. Deşi ne place să lucrăm cu bumbacul, nu eram mulţumiţi de faptul că plantaţiile de bumbac convenţionale sunt dăunătoare mediului şi oamenilor.

 

În urmă cu 10 ani, IKEA a început să transforme modul în care este produs bumbacul. Împreună cu WWF şi alte organisme, am înfiinţat iniţiativa Bumbac mai Bun, care are scopul de a îmbunătăţi producerea bumbacului şi de a ajuta fermierii să obţină profituri mai mari.

 

20%

din cantitatea totală de bumbac folosită la fabricarea produselor IKEA este bumbac reciclat.

Acum, IKEA Group este pe locul 1 în ceea ce priveşte folosirea de bumbac sustenabil

 

Am ajutat, împreună cu partenerii noştri, peste 110.000 de fermieri să afle mai multe lucruri despre metodele sustenabile de cultivare a bumbacului. Această iniţitivă a ajutat fermierii să scadă costurile, să îşi crească profiturile şi să îmbunătăţească modul în care aceştia lucrează.

Creștem împreună

Suntem un magazin de mobilă, deci este de la sine înțeles că lemnul reprezintă una dintre materiile noastre prime de producție.
Ne place lemnul pentru că este frumos, durabil, regenerabil şi reciclabil. Fiind unul din cei mai mari utilizatori de lemn la nivel global,
avem ocazia să schimbăm lucrurile în bine.

Cum?

Avem standarde clare pentru gestionarea pădurilor, care includ interzicerea tăierilor ilegale, precum și a tăierii copacilor din pădurile care sunt subiectul unor conflicte sociale.

Facem mai mult din mai puțin

Folosirea la maximum a resurselor face parte din cultura IKEA. Căutăm în permanenţă tehnici inovatoare pentru a prelucra cât mai eficient lemnul. Pentru că nu încurajăm risipa resurselor naturale, folosim materia primă până la cel mai mic detaliu.

Protejăm resursele

Lucrăm cu WWF din 2002 şi am contribuit la certificarea FSC a 35 de milioane de hectare de pădure (aproximativ suprafaţa Germaniei). Până în 2020, ne-am propus să certificăm încă 10 milioane de hectare.

E păcat să irosim

Nu am făcut niciodată risipă şi am folosit la maximum materiile prime.
Vrem să economisim resursele, iar acest lucru ne influenţează zi de zi: să producem responsabil, să muncim durabil, să trăim frumos.

AJUTĂM, RECICLĂM, INSPIRĂM!

Vrem să facem reciclarea cât mai uşoară posibil, de aceea oferim diferite posibilităţi de reciclare a deşeurilor în magazinele IKEA. Ştiai că poţi lăsa bateriile folosite şi becurile CFL la magazinul IKEA?

OBIECTIVUL NOSTRU: SĂ NU MAI AVEM GUNOI NERECICLAT

Din analiza statistică, cu privire la situația deșeurilor generate în IKEA România în perioada Aprilie – Iunie 2015, rezultă o rată de valorificare de 83% a acestora, fapt ce accentuează politica de sustenabilitate implementată de IKEA România.

O VIAȚĂ MAI BUNĂ ÎMPREUNĂ

Codul nostru de conduită implică toți oamenii cu care interacționăm direct sau indirect, de aceea dorim să fim un exemplu în ceea ce privește sustenabilitatea vieții de zi cu zi, de la fiecare om în parte la comunitate. 

Ajutăm, creând locuri de muncă

 

600.000

angajaţi la furnizori

147.000

angajaţi IKEA

2 milioane

persoane în lanţul valoric extins

AMBASADORII SUSTENABILITĂȚII

Colegii noștri, partenerii noștri. Apreciem oamenii care îşi împărtăşesc ideile pentru ca împreună să facem lucrurile mai bune. Suntem norocoşi să avem colegi cu spirit de iniţiativă şi care contribuie pentru a face IKEA un loc de muncă mai bun, iar lumea în care trăim mai frumoasă și mai sustenabilă.


Compania IKEA este cel mai mare retailer de mobilă la nivel mondial, având 139.000 de angajaţi în 44 de ţări.
O mulțime de oameni frumoși pe care să ne bazăm, nu-i așa?

PARTEA NOASTRĂ, PARTEA TA

La IKEA, dorim să avem un impact pozitiv asupra oamenilor și planetei. De mulți ani ne concentrăm pe economisirea resurselor și ne străduim să creăm o viață de zi cu zi mai bună pentru oameni. Însă numai împreună cu tine putem duce toate aceste valori mai departe. De aceea este foarte importantă contribuția ta, nu doar prin alegerea produselor sustenabile, ci de fiecare data când ne vizitezi la magazin.

Colectare

Faptul că îți ridici singur produsul din zona de colectare ne ajută să reducem și prețul produsului ales. De ce? Pentru că nu mai există adaosul  care i s-ar cuveni unui angajat pentru acest serviciu.

Transport

Am ales să ambalăm produsele în pachete plate tocmai ca tu să economisești spațiu la transport. Adică timp, adică combustibil, adică bani. Știm cu toții că lucrurile mici pot aduce schimbări mari pe termen lung!

Asamblare

Te ajutăm cu drag, în caz că ai nevoie. Însă de ce să nu încerci singur? Atunci când îți asamblezi singur mobilierul te bucuri de sentimentul plăcut de apartenență. În plus, economisești banii pe care i-ai cheltui special pentru acest serviciu sau pe care i-am cheltui noi dacă am produce mobilierul deja asamblat.