Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

Un mod de viață sustenabil te ajută să economisești - IKEA România

Share pe

A trecut un an de la provocarea „O viață mai sustenabilă acasă, pentru oricine” lansată de IKEA România, timp în care am continuat să folosesc acasă produsele lor și am descoperit soluții accesibile care să îmi transforme casa într-una sustenabilă, dar care aduc și o reducere a cheltuielilor. 

Cum a decurs proiectul anul trecut și ce schimbări am făcut în propria casă, puteți vedea în aceste trei articole: 1. Începutul proiectului 2. Primele schimbări și soluții sustenabile aplicate 3. Rezultatele după o lună. 

Ce s-a schimbat la un an distanță? 

Cea mai vizibilă și îmbucurătoare schimbare este consumul redus de energie electrică. Am luat la mână facturile anterioare proiectului și pe cele din acest an și schimbarea este vizibilă. 

Luând în calcul că TVA-ul este mai mic în 2017, tot am economisit în jurul a 10-15 lei per factură față de perioada în care nu foloseam becurile LED, sistemele de iluminat cu becuri LED integrate, prelungitoarele ce se pot închide și acumulatorii. Desigur, sumele variază de la factură la factură, însă toate au fost mai mici decât anul trecut.

Un altfel de stil de viață 

Pe lângă economia la factura de curent, mi-am schimbat destul de multe din obiceiurile pe care le aveam. Când plec de acasă opresc televizorul și lampa din butonul prelungitorului KOPPLA Astfel evit consumul de energie al electronicelor aflate în stand-by. De asemenea, încarc telefonul și tableta numai din porturile USB ale acestui prelungitor. 

În bucătărie folosesc des oala IKEA 365+, accesoriile de gătit STABIL și oala sub presiune VÄRDESÄTTA, cu ajutorul căreia am scăzut considerabil timpul de fierbere. 

De asemenea, am observat că nu mai arunc la fel de multă mâncare de când o păstrez/depozitez în caserolele din sticlă FÖRTROLIG. Poate și pentru că întreaga campanie m-a convins să fiu mai atentă cu mâncarea cumpărată, încerc din răsputeri să nu iau mai mult decât am nevoie de la o săptămână la alta.

Și nu în ultimul rând, mă distrez în continuare cu setul de cultivare de la VÄXER, chiar dacă în această iarnă nu am avut o rată de succes prea mare. Îmi doresc însă foarte mult să reușesc să îmi cresc în casă propriile plante aromatice, poate și legume. 

Cum poți să economisești și să îți schimbi stilul de viață la tine acasă? 

O viață mai sustenabilă acasă poate fi ușoară, frumoasă și accesibilă. Nu aș fi spus asta dacă nu aș fi trecut chiar eu prin această schimbare și dacă nu m-aș fi distrat aducând aceste soluții de economisire în propria locuință. 

A fost o perioadă plină de lucruri noi de făcut în casă, de care m-am bucurat și mă bucur în continuare, însă eu m-am concentrat pe soluțiile de sustenabilitate legate de energie pentru că acesta a fost locul în care am vrut să-mi schimb cele mai multe din obiceiuri. 

Tu poți merge pe economia de apă, reciclare sau o alimentație mai sănătoasă, ori toate la un loc. Pe platforma Viața sustenabilă găsești informații concrete de la oameni ce au făcut aceste schimbări în propriile case, despre ce poți face tu pentru a trăi mai sănătos și mai sustenabil, dar și ce produse îți pune la dispoziție IKEA România pentru a te ajuta să îți schimbi stilul de viață. 

De asemenea, în lunile ce urmează îți vom povesti mai multe despre cum poți economisi apă, ce soluții de sortare și reciclare a deșeurilor poți pune în practică și cum poți să îți schimbi modul de a găti și păstra mâncarea, pentru o viață mai sănătoasă. Toate aceste soluții sunt sustenabile, accesibile ca și preț, te vor ajuta să economisești timp și bani, dar și să ai un impact pozitiv asupra mediului.  

Pe Petra o găsiți aici, cu multe idei și inspirație pentru casă.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Mihaela Orzață

Mihaela Orzață

Angajat IKEA

“Mi-aş dori să văd cât mai mulţi dintre noi participând la acţiuni de conservare şi ameliorare a mediului înconjurător..”

Ikea Sustenabila
Mariana Dumitrescu

Mariana Dumitrescu

Ambasador

“Pe la începutul lui aprilie am ajuns acasă cu produsele IKEA pe care mi le doream cel mai mult și cu care, gândeam eu, voi dovedi că se poate face economie ducând un trai decent..”

Ikea Sustenabila
Anca Bîrlă

Anca Bîrlă

Ambasador

“Amân de ceva timp să scriu această postare, nu pentru că nu o consider importantă, ci pentru că .. am emoții.”