Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

Manual online de protecție a mediului și a finanțelor - IKEA România

Share pe

Acum câțiva ani, am petrecut ceva timp în Osaka – Japonia și am descoperit sistemul lor complex de selectare a deșeurilor și de utilizare eficientă a fiecărei resurse. Acolo am aflat despre un concept numit “Mottainai”, pe limba noastră însemnând “nu risipi, că-i păcat”, și am început să mă întreb dacă am putea să-l aplicăm și noi în România, pentru că tare am avea nevoie.
Aiza Botezatu, Ambasador IKEA România

E foarte posibil ca Orientul Mijlociu și nordul Africii, cu cei 500 de milioane de locuitori actuali, să devină regiuni imposibile pentru viața umană peste doar 30-35 de ani.
Temperaturile de 46 de grade Celsius vor fi obișnuite ziua – prezic climatologii, iar noaptea nu vor coborî sub 30 de grade.

Săptămâna trecută, la Atena, complexul arheologic de pe Acropole a fost închis vizitatorilor din cauza temperaturilor de peste 42 de grade și a poluării.

Țări occidentale limitează exportul de bărci gonflabile către Libia, în încercarea de a limita enormul flux de refugiați din Africa și Orientul Mijlociu, peste Mediterana, către țări prospere din EU.

Încălzirea globală e un subiect frecvent pentru site-urile de știri, fiind controversat deopotrivă.
Unii sunt convinși că ne îndreptăm spre o catastrofă climatică provocată de om, alții, dimpotrivă, văd conspirații și calcule geo-strategice oculte.

Indiferent în ce tabără te situezi, poți avea însă cel puțin două certitudini: risipa este semn de necivilizație și te sărăcește, iar prețurile la electricitate, gaze, apă nu vor scădea, ci, din contră, vor crește în continuare. Să adăugăm aici și cantitatea în creștere de deșeuri menajere, care, prost gospodărită și nereciclată, otrăvește și poluează. (Fă un drum de 100 de kilometri prin România și vei vedea un peisaj plin de plastic și gunoaie.)

Cum vă mai povesteam, IKEA România a început acum trei ani un proiect care să ne convingă că viața în stil sustenabil este posibilă fără eforturi mari, prin inițiative pas cu pas și cu beneficii evidente nu numai pentru finanțele personale, ci și pentru comunitate.Mai întâi în programul „O viață mai sustenabilă acasă” au fost invitați angajați ai companiei. Poți citi aici poveștile lor.
Anul trecut, a venit rândul unor bloggeri.
Anul acesta au fost selectați 20 de clienți obișnuiți IKEA. Ei au participat la workshop-uri de sustenabilitate, au fost consiliați în domeniu și au devenit Ambasadori IKEA, în noua fază a proiectului „Schimbări mici, economii mari”.
Cei 20 de ambasadori au început să își povestească experiențele în domeniul sustenabilității aplicate în viașa și locuințele proprii pe platforma online dedicată.

Un exemplu:

Am ales să facem mai degrabă o schimbare mare în casă, întru economisirea energiei electrice și anume să înlocuim cuptorul. Așadar, în locul vechiului aparat clasă C, am ales unul nou ce consumă aproximativ la jumătate (clasa A+). Restul bugetului ne-a ajuns pentru niște storuri opace pentru dormitor (vara, soarele încălzește foarte tare această cameră, însă nu vrem să instalăm aer condiționat-cui îi place să doarmă în aer condiționat?) și pentru câte 2 seturi de acumulatori reincarcabili AA și AAA, utili la casa omului (râșniță, cântar, lanternă, aprinzător etc) – povestește Alina.Dincolo de experiențele povestite, ce poți face tu, pas cu pas:

1. Să economisești energia electrică.
2. Să nu mai risipești apa în bucătărie și baie.
3. Să mănânci mai sănătos și mai potrivit cu nevoile tale.

Cum să faci, poți citi aici

Și ce face/a făcut IKEA la nivel de grup pentru protecția mediului:

 • Compania a instalat 700.000 de panouri solare și 314 turbine eoliene (investiție 2,1 miliarde de euro), aflate în proprietatea sa, care produc 53% din energia de care are nevoie. Restul de energie cumpărată vine doar din surse regenerabile.
 • 100% din bumbacul folosit este cultivat de fermieri parteneri (în număr de 100.000) care folosesc cu 50% mai puține pesticide și cu 30% mai puține ingrăsăminte decât fermele clasice.
 • Prin înlocuirea paletilor din lemn cu paleți din carton s-a redus cu 35% numărul de transporturi.
 • Toți angajații IKEA (în număr total de 147.000) sunt stimulați să vină cu idei în privința mediului și a condițiilor de muncă (deșeuri, curățenie, securitate etc).
 • Au fost adunate astfel în ultimii 15 ani cam 165.000 de propuneri.


  Statistici ale magazinul IKEA din București: 

  Deșeuri reciclate:

 • 11 tone de sticlă
 • 72 tone plastic
 • 31 tone produse electrice
 • 159 tone lemn
 • 1119 tone hârtie
 • 36 tone metal
 • 81,93 % din energia consumată provine din surse regenerabile

De la tehnologie la călătorii dar și analize ale întâmplărilor de zi cu zi – pe toate le găsiți pe blogul lui Victor, aici.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Ina Mojoiu

Ina Mojoiu

Blogger

“Alegeți să trăiți frumos și să vă bucurați de plăcerile simple ale vieții. Chiar și în această abordare, este design! .”

Ikea Sustenabila
Adela Pârvu

Adela Pârvu

Blogger

“Știi, chiar mă amuză când lumea mă întreabă unde este situată vila în care locuiesc. Nu, nu locuiesc în nicio vilă și nu, nu-mi doresc una..”

Ikea Sustenabila
Aiza Botezatu

Aiza Botezatu

Ambasador

“Toate produsele IKEA pe care le-am ales și-au găsit în final locul perfect în familia noastră..”