Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

Trei pași simpli pentru economia de apă

Share pe

A TREIA POVESTE

Au trecut patru luni de la începerea proiectului. Mi-au intrat în obișnuintă micile gesturi care mă ajută să economisesc apa, de exemplu.

  1. Încep cu spălatul și călcatul rufelor.

Îmbrăcămintea ușoară de vară o împrospătez spalând-o la 30oC chiar dacă eticheta arată că se pot spăla și la 40oC. Mașina de spălat rufe are un Time Manager pe care am inceput să-l folosesc tot mai des, astfel că scurtez mult timpul de spălare. Am micșorat și cantitatea de detergent.

Le pun la uscat pe umerașe, astfel se usucă pastrându-și forma. Călcatul devine foarte ușor sau chiar nu mai este necesar.

Ce am economisit la iluminat a fost foarte folositor deoarece vara spălăm și călcăm mult mai multe rufe decât iarna.

 

  1. Organizarea zonei de spălat în bucătărie cu chiuveta DOMSJÖ, bateria Sandsjon si sita-organizator GRUNDVATTNET mă ajută foarte mult la economisirea apei și a timpului meu.

În luna august am consumat la bucătărie 1.026 m3 de apă rece și 0,011 m3 de apă caldă, în condițiile în care nu am lipsit de acasă nicio zi și nu ne-am schimbat modul de viață. Nici mie nu-mi vine să cred. E adevărat că nu am pregatit în această perioadă conserve la care se consumă apă pentru spălatul legumelor și fructelor.

Abia acum încep lucrul la ele. Totul a devenit mult mai ușor. Închid dopul-sită LILLVIKEN si umplu chiuveta cu apă, las legumele să se înmoaie puțin si, apoi, le spăl folosind un burete moale. Le clătesc în sită și le las să se scurgă. Nu mai este nevoie să folosesc tot felul de vase și site pentru spălare.

Mașina de spălat vase este din ce în ce mai utilă și folosită din ce în ce mai mult. Acum, când cumpăr vase și ustensile pentru bucătărie sunt atentă să fie doar din cele care se pot spăla cu mașina.

Curentul electric folosit de mașina de spălat vase nu ne-a încărcat factura deoarece becurile LEDARE, așa cum am mai arătat, au dus la scăderea drastică a consumului de curent pentru iluminat.

Am încercat să organizez cât mai bine vasele si ustensilele de bucătărie, folosind de exemplu etajerele VARIERA, care sunt nu numai utile, ci și decorative. Încap mult mai multe farfurii pe un raft și sunt și mai ușor de scos. Cu cât îmbunătățesc viteza de lucru în bucătărie, cu atât petrec mai puțin timp aici; deci, economisesc resursele, mai ales curentul electric pentru iluminat.

Și cârligele, de exemplu cele mari, din colecția Enudden, sunt foarte folositoare.

Eu prind cu ele rețete, ca să le am la vedere când încerc ceva nou.

  1. Sortarea deșeurilor mă ajută să vad mai bine cât de sănătos traiesc. Cu cât recipientul pentru plastic se umple mai repede, cu atât înseamnă că am cumpărat mai multe preparate sau semipreparate și am gătit mai puțin.

Dacă se umple repede cel de resturi menajere înseamnă că am curățat multe zarzavaturi și am mâncat sănătos. 

DOMSJÖ

Chiuvetă incorporată, 1 cuvă, alb

400 RON lei

GRUNDVATTNET

Sită, gri

12,90 lei

VARIERA

Poliţă/organizator, alb

12,90 lei

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Mihaela Orzață

Mihaela Orzață

Angajat IKEA

“Mi-aş dori să văd cât mai mulţi dintre noi participând la acţiuni de conservare şi ameliorare a mediului înconjurător..”

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Vorbeam deunăzi cu un coleg mai în vârstă de la serviciu despre cum urma el să iasă la pensie în curând și să se retragă în căsuța familiei la tară, să ducă un trai lipsit de stres, acordându-și mai m.”

Ikea Sustenabila
Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

“E foarte posibil ca Orientul Mijlociu și nordul Africii, cu cei 500 de milioane de locuitori actuali, să devină regiuni imposibile pentru viața umană peste doar 30-35 de ani..”