Ina Mojoiu

Ina Mojoiu

Blogger

Top 10 reguli când vrei să schimbi viața ta acasă - IKEA România

Share pe

Oameni și povești sustenabile | Ina Mojoiu

Zilele acestea am primit invitația de a mă implica în campania “O viață mai sustenabilă acasă, pentru oricine”, marca IKEA România. A fost o surpriză extrem de plăcută evident, și am spus un DA, ferm și plin de entuziasm. În câteva minute mi-a trecut prin minte tot ce se întâmplă la noi acasă, în condițiile în care iubim mediul și facem tot ce putem să fim atenți la ce presupune aportul nostru pentru o poluare și un consum cât mai redus. 
Așadar, iată-ne implicați în acest demers pe care îl salut și încurajez pe toată lumea să ne urmărească cum ne vom descurca cu asta.

Suntem o familie consumatoare, cu un copil care descoperă lumea și automat mediul înconjurător, dar sistemul lui de referință suntem noi și casă în care locuiește. De aici, se poate deduce curiozitatea lui de a le încerca pe toate și de a le folosi până la epuizare, probabil în dorință de a le cunoaște și stăpâni, până la urma. Aprinsul luminii este o plăcere maximă pentru fiul meu. În urmă refuzului de a îi aprinde toate luminile din casă, găsește modalități de a se urca pe scaune pentru a ajunge singur la întrerupător. Aprindem și stingem de multe ori pe seară lumina doar pentru că “e mai frumos așa, te roggg”. Îi explic că nu e cazul să stăm cu atâtea lumini aprinse, că trebuie să fim atenți la cât consumăm energie. Apoi, joaca cu apă, o distracție pe care cred că o adoră cam toți copiii mici. Aici este o întreagă poveste. Iar argumentul suprem care funcționează, credeți-mă, este acela, de a nu o lasă să curgă pentru că trebuie să ajungă și la alți copii care nu au mai văzut apă de foarte multă vreme. Practic dezvoltăm, totodată, empatia în cel mic. 
Cât despre noi, adulții, se întâmplă să lăsăm încărcătoarele de la telefoanele mobile în priză doar pentru că este mai ușor atunci când avem nevoie să le conectăm imediat. Pe noi toată această campanie ne va scoate din zona noastră de confort și cred că suntem pregătiți.

IKEA România, ne-a explicat într-un workshop, la începutul acestei campanii despre ce urmează să aplicăm, care sunt zonele casei care necesită o atenție mai amănunțită asupra obiceiurilor noastre privind consumul și ne oferă și soluții. Foarte interesant este că toată această abordare propune #schimbarimici ce duc la #economiimari. 
Produsele lor, că alternativă la un stil de viață sustenabil și sănătos, prietenos cu mediul sunt certificate, au grijă să recicleze, susțin producția de calitate și au în vedere să nu producă pagube mediului pe cât posibil. 
Top 10 reguli când vrei să schimbi viață ta acasă în una sustenabilă și atentă la ce, cum și cât consumi:

 1. Stingeți luminile din camerele în care nu stați. 

 2. Nu lăsați apa să curgă mai mult decât aveți nevoie. 

 3. Scoateți încărcătoarele din priză atunci când nu este conectat nicun apărat la încărcat. 

 4. Alegeți produse electrocasnice cu un consum econom. Sunt performante. 

 5. Informați-vă înainte de a cumpără un cuptor cu microunde. 

 6. Selectați/sortați deșeurile și pe cât posibil aruncați-le la pubele destinate fiecăruia în parte, menajer, plastic, sticlă. 

 7. Reciclați bateriile, nu le aruncați niciodată la gunoi. IKEA vă oferă baterii noi în schimbul celor uzate, dacă optați pentru serviciul de reciclare al bateriilor. 

 8. Optați pentru becurile LED. 

 9. Reciclați corpurile de mobilă din casă care nu vă mai sunt de folos. 

 10. Optați pentru o mini grădină/seră la voi în bucătărie și cultivați mirodenii care fac mâncarea mai gustoasă și viața mai frumoasă. 

Să irosești resursele este un păcat capital la IKEA. Irosirea resurselor este una dintre cele mai grave boli ale umanității. Multe clădiri moderne sunt mai degrabă monumente ale prostiei umane decât răspunsuri raționale la nevoile oamenilor.”  (Ingvar Kamprad – Testamentul unui comerciant de mobilă, 1976) 


Campania va avea ca focus zona bucătăriei, dar vor fi atinse și zone ca cea a sălii de baie, camera de zi, urmând să fie împărțită în patru arii: 

 • Economisire energie; 

 • Economisire apă; 

 • Soluții de sortare și de reducere a deșeurilor; 

 • Soluții care te ajută să ai un stil de viață mai sănătos. 

Cei mai mulți dintre oameni pot să trăiască într-un mod mai sustenabil fără a fi nevoie să cheltuie foarte mulți bani sau să își schimbe radical stilul de viața. Vă voi povesti în următorul articol cum vom implementa produse marca IKEA România menite să ne ajute în acest demers. Vrem să fim mai prietenoși cu ceea ce este în jurul nostru și să lăsăm în urma noastră o viață cât mai apropiată de ceea ce presupune o normalitate armonioasă, cu obiceiuri sănătoase și fără risipă. Credem că risipa presupune nepăsare față de cei din jurul nostru. 
În această campanie sunt implicați și alți oameni minunați: 
Adela Pârvu  
Bogdana Dobre 
Petra Cristina Ene 
Victor Kapra 
În următorul articol vă voi povești despre ce produse am ales să înlocuiesc acasă, tocmai ca să putem contoriza consumul pe care îl producem, cum se îmbunătățește viața noastră, și nu în ultimul rând, cum ne simțim și ce se schimbă în atitudinea copilului nostru pe care îl vrem educat într-un simț responsabil față de mediu. 
Aștept cu drag și interes părerile voastre, dar și întrebările dacă veți dori să le puneți. 
Până atunci, fiți conștienți că suntem într-un cerc al vieții care se răsfrânge asupra noastră inevitabil.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Roxana Maraloiu

Roxana Maraloiu

Ambasador

“Câteva luni de proiect “Schimbări mici, economii mari” și totul e clar: e exact așa cum spune numele proiectului..”

Ikea Sustenabila
Floriana Taitiș

Floriana Taitiș

Ambasador

“Au trecut aproximativ 3 luni de când m-am implicat în proiectul IKEA. Am făcut deja câteva schimbări mici care transformă casa mea într-un loc mai sustenabil și rezultatele încep să se vadă..”

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Vorbeam deunăzi cu un coleg mai în vârstă de la serviciu despre cum urma el să iasă la pensie în curând și să se retragă în căsuța familiei la tară, să ducă un trai lipsit de stres, acordându-și mai m.”