Felicia Ienculescu-Popovici

Felicia Ienculescu-Popovici

Ambasador

Toamna se numără nu doar bobocii, ci și borcanele cu zacuscă.

Share pe

Toamna se numără nu doar bobocii, ci și borcanele cu zacuscă. Obiceiul acesta de conserva alimente precum vinetele, ardeii și roșiile sub formă de zacuscă este unul foarte sustenabil, din multe puncte de vedere: nu doar că folosești pentru conservare o metodă care nu are nevoie de refrigerare, ci, poate chiar mai important, găsești o utilitate unor legume care în anumite momente ale anului se coc într-o cantintate mai mare decât e nevoie pentru consumul zilnic. În plus, făcând zacuscă, avem iarna legume gustoase la borcan, nu depindem doar de cele cu amprentă mare de carbon, transportate din țări îndepărtate.

Zacusca preparată în acest an la final de august împreună cu mama mea a mai avut și alte avantaje, din perspectiva sustenabilității: procesul de fierbere a legumelor tocate a durat mai puțin decât de obicei și nici n-am avut surprize neplăcute de tipul arderii pe fund a oalei.  “Zacusca sustenabilă” ediția 2017 s-a fiert pe plita portabilă cu inducție TILLREDA, în oala de inox cu capac OUMBÄRLIG, o oală care a devenit de câteva luni preferata mea, a fiului meu și a mamei mele, cei care gătim cel mai mult în bucătăria noastră.

Poate vreți să gătiți și voi o zacuscă sustenabilă, cât timp sunt piețele pline de legume proaspete, gustoase și la preț bun. Pentru o porție aveți nevoie de 3 kg vinete, 2 kg gogoșari (noi am pus un mestec de ardei kapia și gogoșar), 1 kg ceapă, 500 ml ulei de floarea soarelui, 1 litru bulion. Atenție, vinetele trebuie coapte în prealabil și apoi tocate cu tocătorul de lemn, pentru a nu avea fibre lungi. Nu uităm foile de dafin și sarea și piperul. Și sterilizarea borcanelor în cuptor, un element foarte important ca să se păstreze cât mai mult timp. Noi punem zacusca fiebinte în borcane și apoi le acoperim cu pături sau perne, vreo 24 de ore, ca să se răcească încet, o metodă învățată de la bunici.

Sigur că la zacuscă merge și un ceai bun de plante proaspete, busuioc și salvie, antiinflamatoare și dezinfectante. Ibricul de ceai KASTRULL cu mâner de lemn face ca experiența ceaiului să fie și una estetică, pentru că este, cred, cel mai frumos ibric pe care l-am folosit până acum. Se poate folosi și pe plita cu inducție, așa că ceaiul e gata rapid.

E greu să ne despărțim de vară, de vacanțe, de legumele proaspete din grădină. O zacuscă pe pâine și un ceai din frunze uscate ne pot readuce însă în gânduri bucuria verii tot timpul anului.

Felicia Ienculescu-Popovici

TILLREDA

Plită cu inducţie, portabilă

199 lei

Plitele cu inducţie sunt eficiente şi rapide, deoarece această tehnologie transferă energia direct la vasele de gătit cu bază magnetică.

OUMBÄRLIG

Oală+capac

44,90 lei

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Cristina Ionescu-Berechet

Cristina Ionescu-Berechet

Ambasador

“Familia din care provin a pus mereu accent pe calitatea vieții, a hranei și implicit pe ideea de a economisi..”

Ikea Sustenabila
Roxana Maraloiu

Roxana Maraloiu

Ambasador

“Câteva luni de proiect “Schimbări mici, economii mari” și totul e clar: e exact așa cum spune numele proiectului..”

Ikea Sustenabila
Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

“Am descoperit proiectul „Schimbări mici, economii mari” prin intermediul chestionarului primit ca membru al clubului IKEA FAMILY. Mi-a atras atenția din mai multe motive..”