Daniela Preoteșescu

Daniela Preoteșescu

Ambasador

Suntem responsabili pentru ceea ce consumăm

Share pe

La începutul acestei călătorii, ne-am propus două lucruri:

  1. Să reducem energia consumată
  2. Să fim mai atenți cu mâncarea pe care o cumpărăm/pregătim/consumăm/depozităm

Primul pas a fost unul radical. Am înlocuit absolut toate becurile din casă cu unele LED.

După 3 luni de experiment, factura de energie a scăzut cu 20% comparativ cu anul trecut, asta în ciuda faptului că acum avem un membru nou în familie care, deși este foarte mic, are nevoie de muuuuuultă atentie “pe lumină”.

Folosim intens acumulatorii luați de la IKEA și îi reîncărcăm de fiecare dată când avem nevoie. Astfel, încet-încet am cam eliminat toate bateriile normale de la jucării.

O altă schimbare majoră este de mentalitate. Schimbările mici au adus economii mari. Astfel, la noi în casă deja toata lumea știe că, atunci când ieși dintr-o camera, stingi lumina după tine. Următorul pas ar fi să aducem întrerupătoarele la nivelul copiilor, astfel încât și ei să poată face acest lucru singuri.

Suntem de asemenea mai atenți la mașina de spălat rufe și încercăm să optimizăm folosirea acesteia prin sortarea hainelor mai riguros și folosirea ei doar atunci când sunt suficiente rufe de un anumit tip. Spălăm de două ori pe săptămână, aproximativ câte două mașini. Ne-am dori să putem face mai mult aici, dar având copii mici nu cred că se mai poate optimiza mai mult.

Cât despre mâncare, frigiderul nostru este “alimentat” o dată la două zile cu legume și fructe proaspete pe care le depozităm corespunzător, imediat după cumpărare. Deșeurile produse pe partea alimentară au scăzut simțitor, având în vedere că acum reutilizăm punguțele de plastic sau luăm cu noi câte o pungă de pânză când mergem la cumpărături. Aruncăm cam o găleată de gunoi de 15 de litri pe zi comparativ cu o găleată și jumătate înainte. Mâncarea este depozitată în cutii în frigider astfel incât nici nu se mai strică atât de des.

Ca și regulă, am stabilit să mergem la cumpărături “serioase” de alimente doar atunci când este cu adevărat nevoie; nu doar pentru a petrece timpul liber. Acest obicei ne scutește de multe pungi și punguțe cu mâncare nefolositoare și, astfel, de multă mâncare pe care evităm să o mai aruncăm degeaba. Din păcate, în magazine încă nu reușim să ne ținem de lista făcută de acasă și încă mai ajung în coșul nostru și alte lucruri decât cele pe care ni le-am propus la început. Mai avem de lucrat la asta, dar tentațiile sunt atât de mari în magazine incât nu reușim mereu să ne abținem de la a lua “tot”.
 

În mod categoric, cel mai bun lucru care s-a întâmplat este că toți adulții din familia noastră au conștientizat importanța resurselor și faptul că noi suntem responsabili pentru ceea ce consumăm. Încercăm să traducem toate aceste informații pe limbajul copiilor astfel încât să le insuflăm și lor grija pentru natură.

RYET

BecLED E27 400lm, glob opal

4,50 lei

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Daniela Preoteșescu

Daniela Preoteșescu

Ambasador

“În primul rând vreau să vă zic că urmăresc postările IKEA cu mare interes... fie că deschid direct site-ul, văd postările de pe Facebook sau, de cele mai multe ori, răsfoiesc newsletter-ul..”

Ikea Sustenabila
Aiza Botezatu

Aiza Botezatu

Ambasador

“Am început entuziasmată și curioasă și am ajuns la finalul proiectului determinată să merg mai departe..”

Ikea Sustenabila
Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

“Unul dintre rapoartele europene estimează că, până în anul 2030, se va ajunge la un deficit la nivel mondial al aprovizionării cu apă de 40%.”