Raluca Iscru

Raluca Iscru

Ambasador

Sunt Ambasador al Sustenabilității - partea a 2 a

Share pe

Pe mine, faptul că încerc să am un comportament eco în tot ceea ce fac mă face să mă simt mai bine cu mine. Mă simt bine când sting lumina după mine când ies dintr-o cameră, când mă gândesc dacă să dau drumul la aerul condiționaț sau poate nu e chiar așa de cald și totuși pot deschide un geam, sau arunc gunoiul separat pe plastic+aluminium, sticlă, hârtie și menajer.

Altă metodă de a folosi mai puțin plastic este de exemplu să port de fiecare dată în geantă o sacoșă două ca cele de mai jos care ocupă puțin loc, strânsă dar în care își pot găsi locul toate cumpărăturile pentru o săptămână fără a mai cere 4-5 pungi de plastic pe care să le arunc atunci când ajung acasă cu cumpărăturile. Cum bine zicea motto-ul unui film pe tematica eco, Este prea târziu să fim pesimiști!  (Home, 2009). Deja amprenta noastră ca și umanitate este vizibilă prin schimbarea de la an la an a temperaturilor extreme, parcă atunci când eram copii verile nu erau așa de fierbinți, și vara era vară, iarna - iarnă, și chiar aveam 4 anotimpuri…acum nu mai stau lucrurile chiar asa…și toate s-au întâmplat într-o viață de om, nici măcar.

Și nu sunt doar povești. La nivel European s-au făcut ceva schimbări, termocentralele și minele de cărbune își încetează activitatea locul fiindu-le luat de parcuri gigantice de eoliene și panouri solare, blocurile au fost anvelopate pentru a ne păstra căldura produsă iarna și răcoarea vara, în multe sectoare și județe sunt amplasate pubele de reciclat selectiv și chiar sunt folosite. Dar parcă aș vrea să aud mai rar…”eeee, lasă că oricum le amestecă după ce le iau separat sau…eee ce contează ce fac eu, trebuie să facă toți ca să conteze gestul”. Păi “toți”  - asta e format din fiecare din noi, și fiecare din noi contăm. De aceea, eu m-am hotărât să am grijă la ce și cât consum, cum arunc gunoiul și să încerc să am un comportament cât mai plin de considerație vis-a-vis de Natură.

Pentru a proteja casa de căldură am instalat și draperii și storuri deschise la culoare, care să reflecte soarele arzător de vară. În felul ăsta dau mai rar drumul aerului condiționat și protejez mobila și obiectele din casă de decolorarea produsă de soare.

Altă resursă pe care mi-am dat seama că o cam irosesc, este apa.

E la robinet tot timpul și o iau ca atare. Dar pentru ca apa de la robinet să ajungă și chiar să fie potabilă se consumă multe resurse energetice, umane, de transport și tehnice.

Este ieftină și asta o face să fie derizorie. Pentru că m-am hotarat ca și aici să fac câteva schimbări mici dar de impact am schimbat cele doua baterii de apă de la baie și de la bucătărie. Și chiar funcționează. Consumul de apă mi-a scăzut cu aproximativ un metru cub. Asta pentru că datorită bateriilor noi, am posibilitatea sa reglez jetul de apă mult mai fin și în felul ăsta consum cât îmi trebuie.

Și am observant că mai consumăm multă apă la spălatul legumelor și fructelor așa că am luat o cutie mare care să fie cât chiuveta și în care să le pot spăla pe toate o dată fără să mai las jetul de apă să curgă cât le spăl și le tai. Și din când în când pot folosi apa rămasă de după spălare turnând-o în stropitoare și udând florile de la geam. Pe ele nu le deranjează dacă le mai pun și un pic de praf sau resturi vegetale, doar le îngrașă un pic.

Și altă metodă de a nu mai căra zeci de sticle de apă de la supermarket pentru consum a fost sa cumpar o cană cu filtru care îmi oferă apă curată și sănătoasă chiar de la chiuvetă, fara a mai colecționa multele sticle de plastic care rămân după consumul apei.   

Iar cutia, pentru că mi-am dat seama că arunc destul de multe legume la gunoi pentru că ajung să se strice jos în frigider, o pun cu legume în frigider când vin cu mai multe de la piață și pot folosi în schimb un lighean curat pentru spălat.

Și pentru că m-am tot bucurat de mâncare bună gătită de mama și luată la birou, am tot schimbat metoda de transport a sufertașelor. Și am ajuns la concluzia că cel mai bun, sănătos și potrivit material, este sticla. Alimentele se păstrează foarte bine, se spală foarte ușor și păstrează toate calitățile și prospețimea mâncării. Poftă bună la cireșe și să vă bucurați de vară…într-un mod sustenabil!

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Mihaela Orzață

Mihaela Orzață

Angajat IKEA

“Mi-aş dori să văd cât mai mulţi dintre noi participând la acţiuni de conservare şi ameliorare a mediului înconjurător..”

Ikea Sustenabila
Adela Pârvu

Adela Pârvu

Blogger

“Știi, chiar mă amuză când lumea mă întreabă unde este situată vila în care locuiesc. Nu, nu locuiesc în nicio vilă și nu, nu-mi doresc una..”

Ikea Sustenabila
Cristina Ionescu-Berechet

Cristina Ionescu-Berechet

Ambasador

“Pentru noi vacanţa de vara a fost un important prilej de a călători și de a descoperi oameni, locuri si obișnuințe..”