Raluca Iscru

Raluca Iscru

Ambasador

Sunt Ambasador IKEA al Sustenabilității - IKEA România

Share pe

Mă numesc Raluca și sunt Ambasador al Sustenabilității IKEA 2017.

Cum am ajuns să particip în acest proiect? Simplu: sunt pasionată de amanajări interioare și de design și IKEA este marca mea preferată. Drept urmare am participat la câteva workshop-uri de amenajare a bucătăriei și de amenajare a unui perete cu diverse rame. Cred că astfel am ajuns pe o listă de persoane care au primit în newsletterul lunar o invitație pentru a participa la proiect. Dar ce înseamnă mai exact acest proiect: Schimbări mici, economii mari? Selectarea câtorva produse din gama IKEA care să mă ajute să imi scad amprenta negativă asupra mediului, instalarea lor în gospodăria proprie și scrierea unor mici jurnale de folosire a acestor produse.

Și lista include produse care îmi scad consumul de apă, de curent electric, ajută la gestionarea deșeurilor și mă ajută să am un stil de viață mai sănătos. Multe dintre produse poate nici nu mă gândeam că au treabă cu sustenabilitatea. Dar, pe lângă becurile cu led pe care le-am pus în toată casa, de la veioze la corpuri de iluminat de mulți wați, care este evident că aduc scăderi de câteva procente facturii de curent, am ajuns să pun și storuri noi și draperii pentru că și ele ajută vara pentru a reflecta razele soarelui, și pentru a păstra temeratura cât mai scăzută. Asta înseamnă mai puțină contribuție din partea aerului condiționat, mare consumator de curent. Și toate deșeurile și ambalajele rămase în urma instalării produselor, le-am aruncat separat pe hârtie și plastic în recipiente special alese. Am ales și o cutie pentru spălat și păstrat legumele in frigider. Asta ca să nu mai țin fiecare morcov și pătrunjel sub jetul de apă, ci ca să o folosesc pe post de castron mare în care să spăl legumele. După, pentru a nu irosi apa, o pot turna în stropitoare și uda mușcatele din ghiveci.

Pe lângă proiectul de față am mai încercat și în trecut să scad influența negativă pe care am avut-o asupra mediului prin amplasarea unor cutii pentru reciclatul bateriilor în scările blocului în care locuiam. 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.768648146544277.1073741843.100001972951007&type=1&l=0d91ddb1ae

Pentru baterii, IKEA are deja un alt proiect de sustenabilitate și anume, „vino cu 40 baterii descărcate și noi îți dăm 10 baterii IKEA numai bune de folosit”. Dar eu prefer să fiu și mai sustenabilă și să folosesc acumulatori pentru aparatul foto, telecomenzi sau frontale. Am ales și un pachet de acumulatori și un mic încărcător de acumulatori de voiaj.


Pentru că apa este o resursă pe care ajung să o apreciez doar când nu o am, de exemplu când merg pe munte și nu sunt izvoare disponibile, știu că aș putea să consum mai puțin.

De aceea am instalat și două baterii pentru apă la baie și bucătărie, cu un consum la jumătate față de bateriile obișnuite. Secretul stă în capacitatea de a controla jetul de apă foarte precis și de aici și consumul mult mai mic.

Schimbări mici, economii mari - așa este numele proiectului. Cu cât crezi că influențează faptul că port în geantă o sacoșă refolosibilă? E simplu, iau mai puțin cu 5-6 sacoșe de plastic de la supermarketul de unde îmi fac cumpărăturile săptămânale. Cam asta e și ideea cu sustenabilitatea.

Încălzirea globală nu este ceva despre care se vorbește doar la summiturile la nivel înalt și atât. Sunt de parere că eu sunt prima care are schimbări de făcut, chiar la mine în gospodărie. E simplu să dai vina pe țară, pe primăria de sector, pe autorități. Responsabilitatea este de fapt a fiecăruia dintre noi și doar conștientizând cât de important e fiecare gest, de la a consuma mai puține șervețele când mă șterg pe mâini în toaletele publice până la folosirea aerului condiționat doar când este cu adevărat nevoie, sau spălatul pe dinți doar cu o cană de apă și nu cu robinetul deschis pe toată durata periajului. 

Sunt schimbări mici, care înmulțite cu 19 milioane de suflete, înseamnă mult. Dar depinde de fiecare din noi și de mine în primul rând. Așa că vă voi ține la curent cu ce schimbări mici am făcut, pentru economii mari. :)


Și pentru că tot vine weekendul, am pregătit un pachet pentru picnic, și caserolele și punguțele de la IKEA sunt numai bune pentru transportul și păstrarea alimentelor în cele mai bune condiții. Drum bun și poftă bună!

LUNDSKÄR

Baterie lavoar cu sifon, aspect inox

340 lei

Baterie lavoar cu dispozitiv de economisire a apei. Debitul rămâne la fel, dar se utilizează cu 50% mai puțină apă.

RYET

BecLED E14 400lm, glob opal

19,90 lei

VARIERA

Capac coş sortare deşeuri, negru, 11l

12 lei

Capac pentru coşurile destinate sortării deşeurilor.

VARIERA

Capac coş sortare deşeuri, negru, 22l

19 lei

Capac pentru coşurile destinate sortării deşeurilor.

FÖRTROLIG

Caserolă, sticlă transparentă, Lat19xL13xH7cm

14,90 lei

Caserolă din sticlă cu închidere ermetică ce păstrează alimentele proaspete mai multă vreme.

FÖRTROLIG

Caserolă, sticlă transparentă, Lat23xL17xH9cm

19,90 lei

Caserolă din sticlă cu închidere ermetică ce păstrează alimentele proaspete mai multă vreme.

VARIERA

Coş sortare deşeuri ventilat, negru, 11l

28 lei

Coş pentru sortarea deşeurilor ce are mânerul pliabil.

VARIERA

Coş sortare deşeuri, negru, 11l

17 lei

Coş pentru sortarea deşeurilor ce are mânerul pliabil.

VARIERA

Coş sortare deşeuri, negru, 22l

30 lei

Coş pentru sortarea deşeurilor ce are mânerul pliabil.

VINNINGE

Încărcător baterii

12,90 lei

Încărcător baterie ce se opreşte dacă bateria e prea fierbinte sau deteriorată.

LADDA

Set 4 acumulatori AA

34,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Adela Pârvu

Adela Pârvu

Blogger

“Știi, chiar mă amuză când lumea mă întreabă unde este situată vila în care locuiesc. Nu, nu locuiesc în nicio vilă și nu, nu-mi doresc una..”

Ikea Sustenabila
Anca Bîrlă

Anca Bîrlă

Ambasador

“Cel de-al 3-lea episod al „aventurii” sustenabilității IKEA vine după perioada unei frumoase vacanțe petrecută cu familia în țară..”

Ikea Sustenabila
Silvia Iaurum

Silvia Iaurum

Ambasador

“Povestea mea - Silvia Iaurum Partea III.”