Roxana Maraloiu

Roxana Maraloiu

Ambasador

#Schimbarimici pentru o viață sustenabilă

Share pe

#Schimbarimici

Oricât de mici sunt schimbările care vin dintr-o decizie proprie, presupun un proces. Procesul este accelerat când ai ajutoare de nădejde sau întâmplări fericite care să te impulsioneze.

Una din schimbările pe care mi le doream de ceva vreme este să-mi transform casa din frumoasă (așa îmi zice lumea) în frumoasă-eco-prietenoasă: să reciclez, să consum mai cumpătat, să fiu mai conștientă de Natură, să mă responsabilizez. Uneori am pretenții de om mare de la mine...

Aici a intervenit întâmplarea fericită: am fost selecţionată de către prietenul de nădejde IKEA și am primit exact impulsul de care aveam nevoie.

Tema principală aleasă de mine e “o viață sănătoasă”, care - după denumire cel putin - le include pe toate celelalte. Așa am început să adun selectiv deșeurile, să fac economie la curent electric, să cultiv plante aromatice, flori și fructe pe propria terasă. Ce mai! Mama trebuie să fie mândră de mine: sunt om mare.

Ca în orice proces de schimbare, m-am lovit de obstacole, atât externe, cât și interioare. E greu cu pubelele selective la bloc, în centrul Bucureștiului, iar d-na administrator m-a sfătuit să le duc la colț, “că vine stradalul și sigur le ia”; când vin tarziu de la job, e un pic incomod să car câteva găleți de apă să ud toaaaate plantele care împărățesc peste terasa mea. Dar, hei! sacrificiile sunt minime comparativ cu beneficiile :)
#Economiimari sau, cum le-aș spune eu, #Beneficiimari.

La câteva săptămâni de la începerea proiectului îmi dau seama că, pe lângă cheltuieli reduse și un spațiu mai bine organizat, am simțit efectele schimbării și în interiorul meu:
-    am cunoscut relaxarea absolută acasă. Mai bine decât masaj, spa, plajă, citit :D, e să îngrijesc plante. Ale mele. Terapie curată care mă reconectează cu mine, cu minunile naturii ăsteia, cu copilăria și gradina bunicii (cu care sunt deja în competiție). Ce are în plus grădina mea? 5 etaje de bloc și destule plante venite de pe alte meleaguri: portocalul, avocado-ul și mango-ul sunt doar câteva exemple.


-    am descoperit că nu trebuie să „sufere baba la frumusețe” - unde baba ar fi Pământul ăsta, împodobit de beculețe menite să ne lumineze nopțile. Stau la șuete până noaptea târziu, “Sus în Tihnă” unde, în curând, sper să-și dea check-in si IKEA - un loc care arată exact așa cum am visat, cu o atmosferă caldă datorată luminilor solare și a celor cu LED. Magie powered by IKEA.
-    mă simt mai liniștită când arunc sticlele - din care am băut vin cu prietenii - în pubela lor specială. Se duc într-un loc mai bun :D

Una peste alta, entuziasmul mi-e maxim, casa mi-e luminată frumos și sunt mândră de a mea grădină-urbană-hipsterească-și-ultracentrală care a devenit locul preferat pentru toată gașca.

RYET

Bec LED 200 lumeni, candelabru opal, set 2 bucăţi

24,90 lei

LED-urile consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 10 de ori mai mult decât becurile incandescente.

RYET

BecLED E14 400lm, glob opal

19,90 lei

SORTERA

Coş sortare deşeuri cu capac, alb, 60l

59,90 lei

Coş de gunoi cu capac pentru sortarea deşeurilor, usor de curăţat şi de întreţinut. Capacul este pliant.

SOLARVET

Ghirlandă luminoasă LED 24 becuri, exterior, energie solară

59,90 lei

Ghirlandă luminoasă ce funcţionează pe bază de energie solară te ajută să economiseşti energie şi să reduci impactul asupra mediului.Funcţionează cu LED-uri care consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente.

VINNINGE

Încărcător baterii

12,90 lei

Încărcător baterie ce se opreşte dacă bateria e prea fierbinte sau deteriorată.

LADDA

Set 4 acumulatori AA

34,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Adela Pârvu

Adela Pârvu

Blogger

“Sunt idei simple, care s-au dovedit și eficiente pentru că acum spațiul nostru de lucru arată plăcut, dar mai mult, ne-am obișnuit să selectăm gunoiul.”

Ikea Sustenabila
Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

“Primul punct din acest exercițiu de sustenabilitate: nu voi mai folosi baterii de unică folosință, după ce le duc pe acestea la reciclat..”

Ikea Sustenabila
Andreea Georgescu

Andreea Georgescu

Ambasador

“Au trecut deja aproape 4 luni de la începerea proiectului..”