Adela Pârvu

Adela Pârvu

Blogger

Schimbările mici au efecte mari când sunt făcute de către noi toți

Share pe

Oameni și povești sustenabile | Adela Pârvu

În urmă cu puțin timp ți-am spus că m-am decis să reciclez selectiv resturile menajere și am început să o fac mai întâi la birou, unde nu sunt șef, deci nu impun, ci sunt colegă, deci propun (acasă e altceva :)). Și propunerea mea pentru colegele și colegii mei a fost să selectăm gunoiul și să vedem dacă asta va fi dificil pentru noi. Așa că le-am spus că voi aduce câteva produse care să ne ajute la reciclat pe care să le punem și în open space, nu doar la bucătărie. Inițial colegele mele, arhitectele Ramona Isăcescu și Andreea Beșliu, nu prea vedeau ca fiind estetice recipientele pentru deșeuri puse la vedere, exact cum intri în birou, dar la final le-a plăcut (colegii Dragoș Isăcescu și Bogdan Balaban aveau treabă și nu și-au dat cu părerea). Sunt idei simple, care s-au dovedit și eficiente pentru că acum spațiul nostru de lucru arată plăcut, dar mai mult, ne-am obișnuit să selectăm gunoiul și cu această ocazie să observăm ce materiale aruncăm cel mai des. Vorba aceea #schimbarimici #economiimari. Dar hai să-ți spun mai multe.

Când am făcut selecția de produse din rafturile de la IKEA îți spun direct că m-am gândit la recipiente pe care să le putem folosi mult timp, să arate cât mai neutru cu putință și să fie folositoare și în alt context, nu doar la birou sau nu doar pentru reciclat. Uite, spre exemplu recipientele negre VARIERA au și capac și toartă. Sunt ușor de umplut, dar și ușor de deșertat. La nevoie, poți face dintr-un astfel de obiect și coș pentru fructe, iar la țară, nu mai spun că-l poți folosi cu succes la multe lucruri în gospodărie. Eu am ales să le folosim pentru deșeuri care se adună mai greu, mai ales într-un birou, cum ar fi becuri, baterii, sticle și borcane (sau vaze, pahare sparte), reviste și cataloage vechi (deși ne despărțim greu de ele). Am pictat simbolurile aferente și am pus recipientele într-o etajeră KALLAX, pe care am dotat-o cu un set de roți. Deasupra, am folosit spațiul pentru plante, așezate în ghivece de exterior GRÄSET. Astfel, am obținut nu doar un paravan, care separă spațiul de lucru față de holul de la intrare (așa cum își doreau colegii de birou), ci și o oază verde cu mesaj: dacă avem grijă de planetă și natură și ele au grijă de noi răsplătindu-ne cu plante frumoase și oxigen.

Îmi plac mult plantele verzi, așa că nu întâmplător am ales și două ghivece mici și alte două mari cu rezervor, adică tăviță specială care asigură plantelor apa de care au nevoie. Nu de alta, dar mai ales când e cald, e important să existe apă, iar noi să nu ne trezim cu plantele ofilite. În plus, îmi place designul acestor ghivece și merg de minune și pe masă, nu doar la ferestre.

La bucătărie am organizat totul pe categorii de deșeuri, în funcție de obiceiurile noastre de consum și am folosit recipientele FILUR. Pe lângă băuturi la PET, la noi se beau și cele din doze de aluminiu, așa că am făcut pentru fiecare în parte loc. Plus hârtie, evident. Am și marcat locul cu un corp de iluminat cu LED, LJUSNING, care consumă puțin, dar care atrage atenția în cazul în care vine cineva nou la noi să știe cum stă treaba cu reciclatul. Și am marcat cu scris ambele fețe ale capacului fiecărui recipient ca să fiu sigură că, și dacă e lăsat deschis, nu uită nimeni unde e locul fiecărui tip de deșeu în parte.

Ce am constat, până acum, după două săptămâni de folosință? Că cel mai mult se adună în coș plasticul. De departe! De aceea am luat și un coș special pentru pungi, un dispenser VARIERA, deoarece pe lângă PET-uri se strâng și multe sacoșe, pungi și pungulițe. Apoi dozele de aluminiu (de la băuturi energizante, ca să nu crezi că bem bere) și la final de tot hârtia. Deci, măcar cu hârtia stăm bine, dar cu plasticul e ceva de groază!

Deșeurile organice le-am lăsat separat pentru că mai ales acum vara ele arată urât și miros urât. Cert este că ne-am obișnuit cu toții să aruncăm fiecare deșeu separat. Nu e nimic greu în asta, ci chiar simțim o mare satisfacție că nu le mai aruncăm amestecat, adică nu le risipim. În plus, treaba asta cu selecția deșeurilor ne-a dat de gândit vizavi de ceea ce bem și mâncăm. Prea multe caserole, PETuri, pungi. Deci, clar că ne vom revizui atitudinea și la acest capitol. O să ajungem să ne facem sendivșuri la birou sau să ne aducem mâncare decât să cumpărăm.

Și stai să vezi cum am procedat acasă. Dar despre asta îți voi scrie un articol separat. Până atunci gândește-te serios la treaba cu deșeurile selectate și dacă spui că n-are rost să le separi pentru că oricum nimeni nu le recilează, vezi că sigur în cartierul tău sunt oameni ai străzii, care trăiesc din vânzarea deșeurilor la punctele de reciclare. Noi am găsit astfel de oameni și ei se bucură că pot veni la noi în fiecare săptămână să le colecteze curat, fără a mai căuta prin gunoaie. Le facem și noi un bine, ne fac și ei un bine și toată lumea e mulțumită. Sper să te convingi și tu că orice gest mic în privința reciclării chiar contează! Sunt schimbări mici, dar cu efecte mari, mai ales asupra mentalității copiilor noștri și asupra viitorului lor! Și da, cu cât suntem mai mulți, cu atât efectele devin vizibile mai repede!

LJUSNING

Cadru cu iluminare LED, alb

69,90 lei

Cu acest cadru de iluminat, diplomele, posterele vor fi ingenios luminate iar LED-urile consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente.

FILUR

Coş cu capac, alb, 42l

39,90 lei

Coş de gunoi pentru sortarea deşeurilor usor de curăţat şi de întreţinut datorită colţutilor rotunjite.

SÖTCITRON

Ghiveci cu sistem irigare, alb interior/exterior, alb, 10,5cm

39,90 lei

Ghiveci cu sistem de irigare propriu, pentru un nivel de umiditate constant. Ajută oxigenarea mediului.

SÖTCITRON

Ghiveci cu sistem irigare, alb interior/exterior, alb, 20x11cm

59,90 lei

Ghiveci cu sistem de irigare propriu, pentru un nivel de umiditate constant. Ajută oxigenarea mediului.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Cristina Ionescu-Berechet

Cristina Ionescu-Berechet

Ambasador

“Familia din care provin a pus mereu accent pe calitatea vieții, a hranei și implicit pe ideea de a economisi..”

Ikea Sustenabila
Anca Bîrlă

Anca Bîrlă

Ambasador

“Iată că am ajuns și la sfârșitul proiectului SMEM – o spun cu părere de rău, pentru că a fost o experiență minunată, dar sunt convinsă că rămân câteva ecouri importante în urma acesteia..”

Ikea Sustenabila
Cristina Ionescu-Berechet

Cristina Ionescu-Berechet

Ambasador

“Aventura noastră a devenit și mai dinamică o dată cu venirea verii și coacerea fructelor pe care le așteptam cu nerăbdare..”