Cristina Iacob

Cristina Iacob

Ambasador

Schimbări mici, economii mari – partea a 2 a

Share pe

Am ales pentru testare mai multe produse, din categorii diferite, care am considerat că îmi vor aduce beneficii în domeniul sustenabilității: gestionarea deșeurilor, economia de energie electrică și gaze, o viață mai sănătoasă.

În privința gestionării deșeurilor am ales pentru zona de sub chiuveta de la bucătărie coșurile de gunoi FILUR (au o formă care îmi permite să le așez ușor și să le schimb locul când e necesar). Și înainte de participarea la proiect obișnuiam să sortez deșeurile, însă odată cu alegerea unor soluții simple, la îndemână, am implicat mai mult familia. În acest moment este clar pentru toți membrii că deșeurile de plastic, hârtie/carton și menajer au coșuri separate. Mă bucur să constat că pe măsură ce trece timpul, sortarea a devenit un lucru firesc pentru copiii mei.

Dintre toate produsele alese, consider că impactul major a venit de la sticlele de apă BEHÅLLARE (cel mai important pentru mine: fără BpA, încăpătoare, ușor de curățat). Înainte de a le folosi, obișnuiam să cumpărăm apa la sticle de 0.5 l pentru pachetul pentru școală al copiilor. Reciclam și acele sticle, însă după 2-4 zile deveneau inutilizabile: se deformau, nu puteau fi curățate la interior și începeau să miroasă urât. În acest moment, am redus deșeurile de plastic considerabil (de la 4-5 pet-uri pe săptămână am ajuns la 0). Sticlele de apă le umplem acasă, unde avem un filtru incorporat la bucătărie.

Tot pentru pachetul de școală am ales pungile pentru prânz ERFORDERLIG. Ușoare, încap în ele perfect atât caserola cu gustări, cât și sticlele de apă. Aceste pungi sunt un real ajutor în ușurarea greutății de pe umerii copiilor, contribuind la o viață mai sănătoasă. Când nu folosim caserole, utilizăm pungile cu fermoar ISTAD pe care le refolosim cât de mult putem.

Tava pentru gheață PLASTIS vine cu forme simpatice, e ușor de curățat și, cel mai important, este refolosibilă, spre deosebire de pungile pentru gheață.

După câteva săptămâni pot spune că ador caserolele de sticlă FÖRTROLIG. Gătesc în ele, apoi pot să le depozitez în frigider, văzând ce conțin. În acest fel reducem deșeurile menajere și micșorăm risipa de alimente. Ce îmi place cel mai mult la ele este capacul: se închid ermetic și elimină nevoia folosirii foliei de plastic (un deșeu de plastic în minus).

A fost o iarnă lungă, așa că pilotele GRUSBLAD au fost folosite inclusiv în mai, ceea ce a însemnat că nu am mai pornit caloriferele noaptea, contribuind la economia de gaze. Îmi plac pentru că au o greutate mică, se spală și se usucă rapid și sunt ușor de depozitat în sezonul cald.

Pentru a face economii reale la energia electrică, în momentul acesta folosim doar becuri LED RYET. Schimbarea majoră a avut loc în camera copiiilor unde am instalat lustra ÅRSTID – foarte simpatică, adaptată vârstei copiiilor. Ce îmi place la ea este că e ușoară (este un aspect important când copiii joacă fotbal în cameră J), se curăță și se montează ușor.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

“Primul punct din acest exercițiu de sustenabilitate: nu voi mai folosi baterii de unică folosință, după ce le duc pe acestea la reciclat..”

Ikea Sustenabila
Roxana Maraloiu

Roxana Maraloiu

Ambasador

“Câteva luni de proiect “Schimbări mici, economii mari” și totul e clar: e exact așa cum spune numele proiectului..”

Ikea Sustenabila
Mihaela Drăguș

Mihaela Drăguș

Ambasador

“Numele meu e Mihaela, locuiesc în București, împreună cu familia mea.”