Felicia Ienculescu-Popovici

Felicia Ienculescu-Popovici

Ambasador

Schimbări mici, economii mari - etapa 1 - IKEA România

Share pe

Când am decis să aplic la programul IKEA ‘Schimbări mici, economii mari’ m-am gândit că este momentul să testez produse IKEA la care mă uitasem cu mare interes de multe ori pe rafturile magazinului, dar cărora, cumva, nu reușisem să le fac loc în bugetul lunar. Cum pe rafturile magazinului găsesc de fiecare dată produse noi, lista mea cu produse interesante și dorite era destul de lungă.

Faptul că programul la care am aplicat are drept focus sustenabilitatea, mi-a eliberat lista de câteva produse care au legătură cu confortul casnic, dar nu neapărat cu sustenabilitatea. Apoi am mai discutat cu Mircea Ilie de la IKEA și cu colegii de proiect în timpul seminarului și am înțeles foarte clar ce anume pot alege pentru a testa. Mi-a fost de mare folos să-i ascult pe colegii de proiect la ce s-au gândit să aleagă fiecare și din ce categorie. Am realizat cu ocazia asta că unii dintre ei cunosc perfect produsele IKEA, că sunt persoane cu un simț critic deosebit, că nu se dau în lături să critice un produs sau o linie de produse dacă li par imperfecte sau incomplete. Cu această descoperire în minte, m-am felicitat pentru că am decis să aplic, pentru că m-am convins că e un program orientat către a afla cu adevărat percepția clientului despre un anumit produs, în care nu ți se cere în niciun caz să ai întotdeauna un sac cu laude și cuvinte frumoase pregătite, ci doar părerea ta sinceră, după ce ai testat.

M-am consultat și cu soțul meu, Marius, pe ce domenii să ne axăm. El e foarte interesat de eficiență energetică, așa că m-a convins – nu foarte ușor - ca mare parte din suma din care puteam alege produse din magazine să meargă către câteva zeci de becuri cu LED care vor îmbunătăți eficiența energetică a sălii de training și activități a Centrului Green Mogo, sediul asociației Greenitiative pe care am fondat-o în urmă cu 10 ani. Aceste becuri de clasă energetică A+ ne vor ajuta să ne atingem obiectivul de clădire zero-energie și vor aduce mai multă lumină într-un loc unde este foarte necesară. În curând vom începe ateliere creative cu studenți la arhitectura și arte iar lumina de calitate, dată de becurile LEDARE de 1000 de lumeni va fi foarte necesară.

Apoi ne-am focalizat pe soluții pentru gătit eficient energetic, ca să testez “gătit cu amprentă redusă de carbon”. Chiar era un subiect sensibil, nu prea investisem în așa ceva, mereu aveam ‘dezbateri’ casnice pe tema asta. Dacă Marius a avut câștig de cauză la becuri LED, trebuia să echilibrăm cumva balanța, nu?  În plus, ne-am gândit că aceste produse vor putea fi utilizate si la evenimentele publice pe care le facem noi sau cei care închiriază centrul, inclusiv de către colegii și partenerii noștri de la Asociația Autism România care folosesc bucătăria Centrului Green Mogo la activități de dezvoltare a abilităților de viață independentă pentru tineri care suferă de autism. Pe lângă faptul că o plită cu inducție are intensitatea reglabilă la niște nivele de neconceput la plitele cu gaz, tot ceea ce gătești folosind o astfel de plită durează mult mai puțin, deci timpul petrecut în jurul ei e mult redus pentru bucătarii casei.

Ne-am gândit că mini-plita cu inducție TILLREDA care este ușoară și se poate muta fără niciun efort va sta afară vara, așa că nu vom folosi hota. Astfel vom experimenta noi valențe ale gătitului eficient energetic, mai apropiate de gătitul tradițional, care se desfășura într-o bucătărie de vară, semi-deschisă, în anotimpul cald.
 

Pentru plita cu inducție e nevoie și de niște vase de gătit care să fie compatibile. Am avut de unde alege, mai ales că doream de multă vreme să experimentăm gătitul ‘in etaje’, când aburul de la etajul de gătit inferior e folosit pentru alimentele de la etajul superior. Apoi e nevoie și de casolete, de sticlă sau de plastic fără bisfenol, pentru a pune ingrediente sau mâncare rămasă la frigider. Am decis să nu mai folosim folie alimentară, care poluează mediul și nu poate fi reciclată, mai ales dacă e murdară de alimente. Casoletele sunt o soluție ecologică pentru depozitarea alimentelor în frigider. 

Centrul Green Mogo are o seră care e excelentă în timpul perioadei reci, dar care are nevoie de măsuri speciale de umbrire pe timp de vară, când temperatura poate ajunge acolo și la 40 de grade Celsius, dacă nu se deschid geamurile. Am găsit în magazin ceva foarte potrivit pentru umbrirea pereților laterali ai serei, care au orientare est și respectiv vest. Jaluzele romane cu magneți RINGBLOMMA pot fi reglate foarte ușor pentru că benzile magnetice fac reglarea o activitate simplă și chiar nostimă, ca un fel de joc pentru oameni mari. Sunt albe și chiar dacă se murdăresc, benzile magnetice se scot foarte ușor și le vom putea spăla și pune la locul lor curate.

Site-ul magazinului IKEA, aranjarea foarte simplă și clară a produselor pe rafturi și personalul pe care l-am consultat au făcut ca momentul colectării produselor să fie unul mult mai scurt decât estimasem inițial. De acum, trecem la treabă, pentru că avem idei noi pentru schimbări mici, care să ne ajute să facem economii și, nu în ultimul rând, să ne reducem impactul asupra mediului, fără de care nimic din viața noastră bine organizată de zi cu zi nu ar posibil.

STABIL

Accesoriu fiert, inox, 1l

12,90 lei

Accesoriu pentru fiert care te ajută să economiseşti energie, deoarece poţi fierbe mai multe legume în acelaşi timp, fără ca gusturile să se amestece.

LEDARE

Bec LED, 400 lumeni, intensitate reglabilă

24,90 lei

Economisesşte energie întrucât se poate regla intensitatea iar în plus, LED-urile consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incadescente.

FÖRTROLIG

Caserolă, sticlă transparentă, 0,4l

9,90 lei

Caserolă din sticlă cu capac anti-scurgere, rezistent la temperaturi înalte.

FÖRTROLIG

Caserolă, sticlă transparentă, Lat23xL17xH9cm

19,90 lei

Caserolă din sticlă cu închidere ermetică ce păstrează alimentele proaspete mai multă vreme.

TILLREDA

Plită cu inducţie, portabilă

199 lei

Plitele cu inducţie sunt eficiente şi rapide, deoarece această tehnologie transferă energia direct la vasele de gătit cu bază magnetică.

LADDA

Set 4 acumulatori AA

34,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

LADDA

Set 4 acumulatori AAA

12,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

PRUTA

Set caserole 17 buc, transparent, verde

16,90 lei

Set 17 caserole transparente pentru depozitarea alimentelor de orice tip. Se pot stivui pentru a economisi spaţiu.

STABIL

Sită pentru gătit în aburi, inox, 5l

29,90 lei

Sită pentru gătit în aburi ce economiseşte energie pentru că poţi găti mai multe preparate simultan.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Silvia Iaurum

Silvia Iaurum

Ambasador

“M-am alăturat proiectului „O viață sustenabilă acasă” datorită dorinței de a implementa în locuința proprie un stil de viată mai sănătos și prietenos cu mediul. .”

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Primele și cel mai simplu de realizat schimbări făcute în apartament folosind produsele din pachetul IKEA au fost cele legate de izolarea ferestrelor împotriva căldurii.”

Ikea Sustenabila
Floriana Taitiș

Floriana Taitiș

Ambasador

“Au trecut aproximativ 3 luni de când m-am implicat în proiectul IKEA. Am făcut deja câteva schimbări mici care transformă casa mea într-un loc mai sustenabil și rezultatele încep să se vadă..”