Anca Bîrlă

Anca Bîrlă

Ambasador

Schimbări mici, economii mari - Episodul 1 - IKEA România

Share pe

Amân de ceva timp să scriu această postare, nu pentru că nu o consider importantă, ci pentru că ..am emoții :)…, pentru că este PRIMA postare, pentru că suntem primii membri “clienți” ai proiectului Schimbări Mici, Economii Mari și mi se pare că sunt un pic responsabilă pentru acest început, care îmi doresc să ducă cât mai departe și pentru muuult timp de aici inainte!

Așadar să începem: eu sunt Anca, o economistă, mămică de 2 fetițe de 7 și 10 ani. Când le-am povestit prietenilor că am intrat în acest program și mă întrebau de ce, le spuneam: „eei, doar știți cum sunt eu”. Ce vreau să subliniez este că selecția în acest program a fost făcută nu ca o întâmplare, ci, cred eu, o urmare firească a stilului de viață sustenabilă pe care încerc să îl aplic. Ceea ce mă aștept este ca programul IKEA să fie un catalizator al mai multor schimbări ce vor urma în această direcție. 

De asemenea, m-am bucurat să fiu selectată în acest program, pentru că dincolo de a fi simplu client IKEA, am participat și la alte evenimente organizate, de exemplu, la IKEA Popas Urban, cum ar fi workshop-ul “ O viață sustenabilă acasă”. Odată intrată în proiect am simțit o legatură și mai strânsă cu familia IKEA.

Același sentiment de “familie” l-am avut și în cadrul seminarului, și la ridicarea produselor, când am reușit foarte repede, cu ajutor bineînțeles, chiar și a fetelor mele, să  bifez lista de produse pe care le-am achiziționat în cadrul proiectului.

Tot legat de familie, în pozele atașate, veți regăsi o mică descriere a familiei noastre (chiar și Mitusca – motanul :) – ne plac cărțile, natura, animale, iar participarea în proiect a fost primită cu bucurie de întreaga familie. Astfel, fetele noastre, Bianca și Flavia, au participat în mod direct la acest proiect educativ, care face ca ele să poată învață în mod practic despre ce inseamnă o viață sustenabilă, protecția mediului, recuperare deșeuri etc. Îmi amintesc cum Bianca sorta de pe la 4 anișori gunoiul în “tare”, adică plastic și “moale”, adică menajer :). În acest context, IKEA mi-a fost de ajutor prin acest proiect și prin produsele puse la dispoziție, pentru că, astfel, a devenit parte din educația copiilor mei, care, cred eu, este important să includă și educația pentru un viitor cât mai curat și sustenabil, de care de altfel tot copiii noștri pot fi beneficiarii de drept.

Tot în cadrul seminarului mi s-a părut minunat faptul că am întâlnit atât de mulți „oameni frumoși” dedicați alegerii făcute pentru o viață sustenabilă, într-o lume care trăiește “fast-forward” și că putem fi împreună o picătură ce se va propaga în cercuri concentrice din ce în ce mai mari, începând de la familiile noastre și către comunitate.

Nu știu dacă am reușit prin acest material să cuprind toate ideile practice, încurajatoare și pozitive stârnite de startul acestui proiect, dar rămâne oricum să continuăm în episodul următor.
 

STABIL

Accesoriu fiert, inox, 1l

12,90 lei

Accesoriu pentru fiert care te ajută să economiseşti energie, deoarece poţi fierbe mai multe legume în acelaşi timp, fără ca gusturile să se amestece.

EDSVIK

Baterie bucătărie, cromată

195 lei

Baterie cu funcție de reducere a fluxului apei fără a afecta presiunea; economisește apă și energie.

DALSKÄR

Baterie lavoar cu sifon, aspect inox

290 lei

Baterie lavoar cu dispozitiv de economisire a apei. Debitul rămâne la fel, dar se utilizează cu 50% mai puțină apă.

LUNDSKÄR

Baterie lavoar cu sifon, aspect inox

340 lei

Baterie lavoar cu dispozitiv de economisire a apei. Debitul rămâne la fel, dar se utilizează cu 50% mai puțină apă.

RYET

BecLED E14 400lm, glob opal

19,90 lei

SORTERA

Coş sortare deşeuri cu capac, alb, 37l

39,90 lei

Coş de gunoi cu capac pentru sortarea deşeurilor, usor de curăţat şi de întreţinut. Capacul este pliant.

TILLREDA

Plită cu inducţie, portabilă

199 lei

Plitele cu inducţie sunt eficiente şi rapide, deoarece această tehnologie transferă energia direct la vasele de gătit cu bază magnetică.

LADDA

Set 4 acumulatori AA

34,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

LADDA

Set 4 acumulatori AAA

29,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

STABIL

Sită pentru gătit în aburi, inox, 5l

29,90 lei

Sită pentru gătit în aburi ce economiseşte energie pentru că poţi găti mai multe preparate simultan.

HÅRTE

Veioză birou cu LED, albastru şi argintiu

69,90 lei

Veioză de birou care economisește spațiu, datorită brațului subțire, și până la 85% energie, datorită becurilor LED cu consum redus și durată mare de viață. Se poate încărca și la portul USB al computerului.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Raluca Iscru

Raluca Iscru

Ambasador

“Ce pot să fac într-o zi de weekend care să mă relaxeze și să fie și sănătos în același timp? O vizită la piața din cartier și, apoi, o ciorbă rădăuțeană.”

Ikea Sustenabila
Cristina Iacob

Cristina Iacob

Ambasador

“Am ales pentru testare mai multe produse, din categorii diferite, care am considerat că îmi vor aduce beneficii în domeniul sustenabilității: gestionarea deșeurilor, economia de energie electrică.”

Ikea Sustenabila
Andreea Georgescu

Andreea Georgescu

Ambasador

“Am ales să ne înscriem în proiect în primul rând pentru a ne provoca pe noi înșine..”