Aiza Botezatu

Aiza Botezatu

Ambasador

Schimbări mici, economii mari alături de IKEA - IKEA România

Share pe

Despre mine:
Acum un an am atins minunata vârstă de 30 și am decis, printre multe altele, că mă voi organiza să trăiesc mai sănătos, că o să ies mai mult în natură și că o să încerc să îmi aduc contribuția la menținera unui mediu mai sănătos în jurul meu. Știu că pare pompos și ireal, dar chiar am această intenție sinceră. Ador să încerc o mie de lucruri o dată și sunt o persoană foarte curioasă și avidă de informație, așa că de fiecare dată când aflu ceva nou despre cum am putea fiecare dintre noi să ne construim lumea din jurul nostru sa fie cât mai plăcută  - curată, luminoasă și suficientă pentru toți, devin extaziată și încep să pun la cale “planuri mărețe". 

Părerea mea despre sustenabilitate: 
Am avut ocazia, acum câțiva ani, să petrec ceva timp în Osaka - Japonia și acolo am descoperit sistemul lor complex de selectare a deșeurilor și de utilizare eficientă a fiecărei resurse. Acolo am aflat despre un concept numit “Mottainai”, pe limba noastră însemnând “nu risipi, că-i păcat”, 
și am început să mă întreb dacă am putea să-l aplicăm și noi în România, pentru că tare am avea nevoie. 

Motivele pentru care am intrat in proiectul SMEM: 
Într-o zi căutam pe site-ul IKEA un covor pentru dormitor și îmi trimite sora mea un link despre un concurs legat de sustenabilitate de la ei și zic: “ wow, habar n-aveam că IKEA a început să se implice așa de mult!” (de obicei corporațiile ne povestesc despre ce fac ele sustenabil și mai puțin despre cum am putea și noi să ajutăm). Mi-am zis atunci că dacă IKEA face efortul ăsta, merită să ne întâlnim la jumătate și mai multe persoane să aibă acces la experienta noastră comună.

Produsele pe care le-am ales:
Am organizat împreună cu sora mea o listă încă de dinainte să aflu că am intrat în proiect; eram prea extaziată de idee. Prin urmare, când s-au concretizat parametrii la seminarul de prezentare, a fost floare la ureche pentru noi să finalizăm lista folosind site-ul IKEA. Singura surpriză a fost la niște cutii pe care le alesesem cu gândul să depozităm mâncare uscată și care s-au dovedit a fi în realitate mult prea mici, dar fericirea a fost ca atunci când am căutat să schimbăm cu altceva în aceiași bani, am dat peste niște cutii care nu numai că aveau clapetă să torni și se închideau ermetic, dar ne ajungeau și de 3 în aceiași bani. Norocul nostru!

Așteptările mele de la SMEM:
Cutiile de alimente sunt minunate, mai ales cele de sticlă, în care se poate și găti; abia aștept să folosesc cratița încăpătoare cu steame; dar cea mai mare speranță este la serele VÄXER. Doamne cât mi-aș dori să pot crește niște salată în miez de iarnă, undeva pe holul meu, unde soarele nu ajunge nici dimineața nici după-amiază. 

VÄXER

Cutie cu capac, gri, Lat23xL42cm

39,90 lei

Cutie cu capac transparent pentru cultivarea seminţelor.

VÄXER

Fertilizator, 0,5l

24,90 lei

Fertilizator cu unităţi de măsurare.

VÄXER

Iluminare seră, 41cm

29,90 lei

Sistem de gestionare a cablurilor care economiseşte spaţiu.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

“Am făcut primii pași în transformarea casei mele într-un loc sustenabil, ce nu doar că mă ajută să am un stil de viață mai sănătos și prietenos cu natura, dar și să ecomisesc.”

Ikea Sustenabila
Mariana Dumitrescu

Mariana Dumitrescu

Ambasador

“A venit vara …. A trecut vara, Au trecut mai mult de patru luni de când am început acest proiect care este valoros nu numai prin faptul că ne-a pus la dispoziție mijloacele.”

Ikea Sustenabila
Felicia Ienculescu-Popovici

Felicia Ienculescu-Popovici

Ambasador

“Canicula aduce modificări în alegerea meniului, ca să evităm să stăm prea mult în bucătărie, deasupra oalelor fierbinți..”