Schimbarea începe din familie

Povestea mea - Silvia Iaurum Partea III
4 luni au trecut de la începerea proiectului ‘’ O viață sustenabilă acasă’’. Produsele pe care le-am ales în cadrul proiectului au devenit o mică parte din viața noastră de zi cu zi, pe care le folosim cu drag.
În termen de economisire de bani și a resurselor, mai jos am listat consumul de apă și energie din ultimele 4 luni:
Consum de Apă :
Mai - Apă rece: Bucătărie 572 // Baie 488
- Apă caldă: Bucătărie 351 // Baie 159
Iunie - Apă rece: Bucătărie 573 // Baie 489
- Apă calda: Bucătărie 352 // Baie 160
Iulie - Apă rece: Bucătărie 575 // Baie 492
- Apă caldă: Bucătărie 352 // Baie 161
August - Apă rece: Bucătărie 577 // Baie 494
- Apă caldă: Bucătărie 353 // Baie 162
O baie și bucătăria sunt legate la aceleași coloane de apă, așadar apometrele sunt comune. Listarea de mai sus pentru bucătărie include și consumul celei de-a doua băi.
În medie s-a înregistrat o economisire la apa caldă de 1 m3, iar la apa rece o economisire de 0.5-1 m3. O perioadă de 3 săptămâni am fost plecați în concediu (de la mijlocul lui mai până la începutul lui iunie) și nu am consumat resurse. Acest lucru se reflectă și în facturile de lumină și apă.
Consumul de energie:
Mai: 119 kwh (regularizare);
Iunie: 97 kwh;
Iulie: 106 kwh;
August: 110 kwh;
În medie, consumul de energie s-a redus cu 15 kwh. Având în vedere că în gospodărie avem și alte electrocasnice ce funcționează pe bază de energie electrică (cuptor electric, microunde, frigider, mașina de spălat, aer condiționat- toate din gama A++) consumul este stabil, iar becurile LED de la IKEA au contribuit la acest rezultat.
Produsele din gama „Viață sănătoasă’’ le folosim aproape zilnic. Caserolele FÖRTROLIG sunt ideale pentru păstrarea mâncării în cele mai bune condiții în frigider, iar borcanele DROPPAR si IKEA 365+ sunt extrem de practice în depozitarea pastelor sau altor alimente.
Singurul produs pe care nu am avut ocazia să îl folosesc este oala cu presiune VÄRDESÄTTA. Recunosc că principala scuză pentru care nu am pus oala în acțiune au fost temperaturile ridicate din această vară, dar plănuiesc să o folosesc cât de curând pentru a-i testa abilitățile.
Pe lângă toate acestea am convins-o pe draga mea mamă să își schimbe toate becurile din apartament. Ce este drept, nu prea a avut de ales, având în vedere că s-a trezit cu mine la ușă cu o pungă plină cu becuri LED RYET (BecLED E27 400lm). Acum așteaptă cu nerăbdare factura de curent pe luna August, să vadă ce economie a făcut.
În prezent pot să spun sincer că am reumușcări de fiecare dată când arunc pungile de plastic la gunoi, alături de ocazionalele resturi de mâncare. Cel mai frustrant este când fac cumpărături de legume/fructe în hipermarketuri, și când ajung acasă și scot produsele pentru a le pune în frigider, pungile de plastic (în care au fost cântărite și etichetate) le arunc la gunoi. Acest fapt îl repet de câteva ori pe săptămână, deoarece consumăm multe fructe și mereu ajung la același rezultat . Plănuiesc să schimb acest lucru, așadar o să încep reciclarea deșeurilor. Ceea ce înseamnă un drum la IKEA pentru achiziționarea de coșuri pentru sortare deșeuri SORTERA