Ina Mojoiu

Ina Mojoiu

Blogger

Schimbă lumea pornind de la felul în care trăiești acasă la tine

Share pe

Oameni și povești sustenabile | Ina Mojoiu

În urmă cu cinci ani mă mutam la casa mea. Aveam planuri mari cu felul în care voiam să arate casa albă în formă de “biscuite”, care este de fapt, un apartament la bloc, un bloc vechi, cu 3 etaje, care are de jur împrejur foarte multă verdeață, în zona Floreasca. Criteriile care au fost prioritare în alegerea locuinței au fost: să avem vedere frumoasă de la ferestre, să nu stăm la înălțime, să avem ghenă de gunoi afară, să îi putem aduce îmbunătățiri care să fie din zona eco. Atunci când am pornit la drum în ce privește amenajarea, am ales elemente naturale pentru pardoseală, parchet din lemn adevărat, durabil, trainic, marmură pentru hol și bucătărie pentru a îmbina în amenajare elemente naturale, mozaic pentru baie și bucătărie, uși recondiționate, păstrând astfel ceea ce era deja etc. 

A trecut timpul și nu am mai investit în locuința noastră, pe ideea de a fi economică și prietenoasă cu mediul. Am pierdut din vedere să îi aducem îmbunătățiri în puncte esențiale pentru a face schimbări mici și economii mari. Odată cu participarea în cadrul campaniei – O viață sustenabilă la tine acasă – mi-am reamintit de fapt, care erau intențiile noastre în ce privește stilul de a trăi, și, de fapt, ce contează. 

IKEA România are mai multe produse și soluții accesibile pentru a vă ajută să trăiți o viață mai durabilă/sustenabilă acasă: Leduri în loc de lustrele cu multe becuri, bulbi de plante din care se pot obține mirodenii și nu numai, containere pentru reciclare, recipiente pentru alimente, piese de mobilier durabil, și multe altele. Micile lucruri care fac diferența!

Au trecut două luni de când sunt implicată în proiectul IKEA România, și cred că a fost unul din cele mai ample și mai serioase abordări cunoscute mie până acum într-o astfel de acțiune. 
Am avut ocazia să îmi studiez în primul rând comportamentul, pentru că aveam impresia că trăiesc eco, că nu consum mult, dar nu e chiar așa. Am putut să mă reîntorc/reorientez către preocupări care îmi făceau plăcere dar, pe care, din motive de lipsă de timp, le-am neglijat, cum ar fi creșterea plantelor, gătitul inteligent, înlocuirea becurilor cu LED-uri inteligente, achiziționarea de încărcător de baterii (căci noi folosim foarte multe la jucăriile celui mic). Am să vă spun ce am observat s-a schimbat la noi acasă în aceste două luni. 

Bucătărie

Aici petrec destul de mult timp pentru că pregătesc micul dejun și cina pentru familia mea, în fiecare zi. Fiul meu care are aproape 4 ani este extrem de voluntar și dorește să se implice, să dea o mână de ajutor și nu spun nu, îl las să o facă. Îi place la chiuvetă să pună vasele la spălat, să le clătească înainte de a fi așezate în mașina de vase. Practic îi place joaca cu apă. Am stat cu gura pe el nu de acum, de foarte multă vreme, că sunt foarte mulți copii în lumea asta care nu văd un strop de apă și că nu este în regulă să o risipim. Începe să dea roade explicația argumentată permanent. Copiii sunt receptivi și au o dorință foarte puternică de a fi utili și implicați. Ceea ce vreau să spun pe scurt este că Lukas a înțeles că apa este hrană pentru plante, iar atunci când nu ne înțelegem și vrea să se joace cu apa rece, profităm și umplem sticle cu apă pentru udatul plantelor de la grădină de la bloc.

În această campanie am ales să schimbăm bateria veche de la bucătărie, cu o baterie extrem de frumoasă, utilă și potrivită din punctul de vedere al sustenabilității. Pentru cei care iubesc să gătească, și vor să îi coopteze și pe cei mici, trebuie să vă dau un pont, dacă nu știți deja despre asta, e musai să achiziționați cartea de bucate – Rețete cu respect pentru mediu – de la IKEA. 

AM FĂCUT ECONOMIE CU 10% LA APĂ CU SCHIMBAREA ADUSĂ. 

Dormitor 

Aici am ales să achiziționez lămpi de veghe în formă de animăluțe, care funcționează și fără conectarea la priză, pe baterie. Pentru copil este perfect. Își schimbă culorile cu care luminează la câteva secunde, maxim un minut. 

Zona de iluminat 

Am ales diverse produse pe bază de LED-uri, de care sunt extrem de mulțumită. Consum redus la lumină, evident, și în facturi, și, am observat că nimeni nu mai uită lumina aprinsă la noi în casă. O chestiune foarte inteligentă achiziționată în această campanie, este încărcătorul lampă, care are un design democratic și o utilitate extrem de eficientă. Aici se înghesuie toate aparatele noastre de telefonie, tabletă etc. Toți trei suntem mai atenți la a nu face risipă și la ce lăsăm în urma noastră, la felul în care ne punem amprenta pe pământul acesta cu existența noastră. Și ca să fiu mai convingătoare am să vă dau un exemplu. Când vine seară, copilul meu observă altfel acest aspect acum, se uită spre fereastră și spune "S-a făcut seară, mama”. Dacă luminile ar fi fost aprinse nu ar fi avut această atenție subtilă la trecerea de la zi la noapte, lucru pe care cu siguranță acum 6 luni nu îl observa atât de limpede. S-au produs schimbări la noi acasă, în bine și asta mă bucură. 

Iluminatul joacă un rol important în dezvoltarea durabilă” – James Futcher, Product Developer  
   
Concluziile mele în urma implicării în proiectul – O viață sustenabilă la tine acasă – marca IKEA România. 

  1. Faceți schimbări mici, nu vă fie teamă!

  2. Alegeți durabilitatea în detrimentul modei în materie de amenajări. 

  3. Fiți sinceri cu voi și actualizați-vă nevoile acasă. 

  4. Nu aruncați mâncarea. Învățați să gătiți porții mici, sau dați ce rămâne oamenilor care nu au ce mânca. Credeți-mă, sunt foarte mulți oameni nevoiași! 

  5. Stingeți luminile în camerele unde nu stați. 

  6. Înlocuiți becurile cu Leduri. Veți simți asta în facturile la electricitate. 

  7. Înlocuiți piesele extrem de uzate care generează pierderi (de apă, de curent, care nu mai pot răci la capacitatea optimă pentru a păstra mâncarea în siguranță etc). 

  8. Vorbiți deschis cu copiii voștri despre importanța acțiunilor noastre, la nivelul lor. Repetați ori de câte ori este nevoie, până când vă faceți înțeleși. Ei sunt adulții de mâine, deci consumatorii ce urmează după noi. 

  9. Implicați-vă și acolo unde nu este neapărat “zona” voastră. Udați o plantă la bloc, luați un gunoi aruncat pe jos și puneți-l unde-i este locul. 

  10. Creșteți plante la ferestrele voastre.   

GLITTRAN

Baterie bucătărie, neagră

490 lei

Baterie pentru bucătarie cu funcție de reducere a fluxului apei fără a afecta presiunea; economisește apă și energie.

STABIL

Carte REȚETE CU RESPECT PENTRU MEDIU

59,90 lei

Cartea include 101 reţete - fiecare cu 3 reţete cu idei isteţe pentru a nu irosi mâncarea.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Cristina Iacob

Cristina Iacob

Ambasador

“Înscrierea în proiectul „Schimbări mici, economii mari” a însemnat pentru mine și familia mea o șansă: aceea de a participa activ la construirea unei mai bune calități a vieții noastre..”

Ikea Sustenabila
Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

“Acum vreo două săptămâni IKEA mi-a pus întrebarea asta: “Ce înseamnă pentru tine “acasă”?” și m-am gândit că cel mai simplu ar fi să las imaginile să vorbească singure și a ieșit filmulețul acesta".”

Ikea Sustenabila
Cristina Ionescu-Berechet

Cristina Ionescu-Berechet

Ambasador

“Aventura noastră a devenit și mai dinamică o dată cu venirea verii și coacerea fructelor pe care le așteptam cu nerăbdare..”