Aiza Botezatu

Aiza Botezatu

Ambasador

Schimbări mici, economii mari alături de IKEA

Share pe

Produsele și cum a pornit proiectul :

Toate produsele IKEA pe care le-am ales și-au găsit în final locul perfect în familia noastră.

Am învățat să folosesc oala SKÄNKA mai mult decât orice (se face în ea o colivă excepțională, ghivechi, paste sau ciorbe…e o plăcere). Capacul SKÄNKA m-a scutit de spălat două site și o oală și stat lângă paste ca să nu se lipească. M-am ațașat emoțional de oala asta, ce mai!

Vasele FÖRTROLIG merg perfect la cuptor dar eu ador în mod special că pot pune în frigider mâncarea rămasă din oale și cratițe fără să ocup spațiu inutil.

Am fost la picnic în sfârșit după mult timp și cutiile FESTMÅLTID s-au dovedit ideale. Am ajuns să le folosesc zilnic pentru prânzul de la serviciu - inclusiv vasele ermetice EFTERFRÅGAD pentru ciorbe/supe, și chiar e ideal ca să nu ocup frigiderul cu oala de supă sau ciorbă. Apoi le iau la muncă fără probleme sau încălzesc acasă.

Crăticioara KASTRULL e folosită zilnic pentru încălzit câte una sau două porții de mâncare sau pentru făcut orez (pentru că are o formă de pară cu fundul mai larg decât gura, apa se scurge perfect când clătești orezul).

Am luat mai multe pungi de congelator FÖRNYBAR care îmi sunt vitale ca să îmi împart carnea și legumele în porții de câte 200 g (util ca să decongelez atât cât e necesar).

La steamer-ul STABIL, pe lângă legume, am descoperit că pot face aluat dulce pufos și sănătos. Urmează să încerc și ceva rețete chinezești.  

Cu ceainicul VARDAGEN ne-am simțit cel mai creative, făcând diverse combinații de ceaiuri de vară, o plăcere.

Tocatoarele APTITLIG sunt perfecte să împart pe categorii ce toc ca să nu miroase fructele a ceapă și să se amestece roșiile de salată cu carnea crudă.

Serele VÄXER mi-au dat de furcă la început: prima tură a făcut pete negre și se usca;  apoi tura a doua de plante nu a crescut peste 10cm și făceau foarte greu frunze; dar după mai multe cercetări și căutări am realizat că serele trebuie puse la fereastră chiar dacă nu vine soarele direct, fiindcă lampa nu e suficientă ca să crești în beci sau pe hol unde nu este deloc lumină naturală. Acum sunt la a treia tură și par să crească frumos și se ridică mult. Am făcut primul sandwich și prima salată și sunt entuziasmată.

Cifre și concluzii:  

Costurile lunare cu mâncarea, pentru 2 persoane, cu toate mofturile făcute - o pizza, o înghețată, fructe exotice din când în când sau un mâncat în oraș în weekend - ajungeau pe la 2000 lei. Acum cu o nouă organizare și cu ajutorul produselor IKEA am reușit să reducem costurile la 1500 lei și ne propunem să ajungem la pragul de 1000 lei în următoarele luni.

Am pornit de la a bea 2-3 căni de apă/ceai pe zi, iar acum atingem lejer cei 2L recomandați.

Mâncarea și alimentele aruncate s-au redus considerabil și sperăm ca în curând să nu mai fie nevoie să risipim nicio frunză.

EFTERFRÅGAD

Dispozitiv vid alimente, inox

44,90 lei

Dispozitiv pentru alimente vidat cu deschidere largă, potrivit pentru alimente solide sau lichide.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Vorbeam deunăzi cu un coleg mai în vârstă de la serviciu despre cum urma el să iasă la pensie în curând și să se retragă în căsuța familiei la tară, să ducă un trai lipsit de stres, acordându-și mai m.”

Ikea Sustenabila
Marius Cărnuță

Marius Cărnuță

Ambasador

“Sunt 3 luni de când am început în testarea produselor IKEA. Rezultatele sunt pe măsura așteptărilor! Vă descriu pe scurt ce am reușit noi să facem în primele luni..”

Ikea Sustenabila
Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

“E foarte posibil ca Orientul Mijlociu și nordul Africii, cu cei 500 de milioane de locuitori actuali, să devină regiuni imposibile pentru viața umană peste doar 30-35 de ani..”