Schimbări mici, economii mari – începutul

Sunt Cristina Iacob. Soţie, mamă a doi copii minunaţi, antreprenor şi iubitoare de animale. Timpul mi-l împart între familie – afacere – micile activităţi care îmi fac plăcere.
Ador să gătesc, şi în ultimii ani am încercat să introduc în alimentaţia familiei mele ingrediente cât mai nutritive, naturale, proaspete. E destul de provocant, mai ales în privinţa copiilor!
Iubesc animalele. Avem o căţelușă jucăușă care ne scoate afară la mişcare indiferent de vreme.
Locuim într-un apartament dintr-un complex rezidenţial în afara Bucureştiului, alături de o comunitate de oameni tineri, cu copii, preocupaţi şi ei de mediu şi de reducerea risipei.
Am aflat despre proiectul IKEA printr-un newsletter – căutau ambasadori pentru o viaţă mai sustenabilă acasă. M-am înscris cu foarte multă speranţă şi câteva săptămâni mai tâziu m-a sunat Mircea Ilie, Sustainability Leader, să îmi spună că am fost selectată. Iupiiii! Da, recunosc, am o mare slăbiciune pentru IKEA!
M-am înscris în proiect pentru că îmi place mult ideea de sustenabilitate, pentru că sunt cea care stinge luminile prin casă :), pentru că încerc pe cât posibil să îi învăţ pe copii să nu risipească energia şi resursele (să stingă televizorul, să oprească apa când se spală pe dinţi). Sunt foarte entuziasmată şi sper să aflu mai multe despre ce pot face pentru ca familia mea să traiască mai sustenabil.
Băieţii noştri sunt la vârsta la care încep să înţeleagă în mod conştient importanţa economisirii resurselor, a sortării deşeurilor şi a unei vieţi mai sănătoase. Când mergem la cumpărături împreună, întotdeauna citim etichetele cu ingrediente, stabilim meniul şi încercăm să cumpăram mai puţin, pentru a nu arunca surplusul.
Ca domeniu în care îmi doresc să învăț mai multe în cadrul acestui proiect, am ales partea de Sortare şi Reciclare a Deşeurilor. De ce? Pentru că, din păcate, în România puţine persoane reciclează şi aruncă selectiv gunoiul. Sper ca prin exemplul personal să aduc beneficii şi altor familii şi să las pentru copiii mei un mediu care să nu fie sufocat de plastic. Din fericire, în comunitatea în care trăim, mulţi dintre vecinii noştri selectează deşeurile şi avem containere dedicate la îndemână.
În calitate de proaspăt Ambasador al Sustenabilităţii mi-am promis că voi face tot posibilul să învăț cât mai multe despre sustenabilitate, economisire, reciclare. Așa că începutul a fost:
1. ORDINEA – văzând în permanență ce produse am disponibile, nu mai cumpăr ce nu ne este necesar, reducând cantitatea de deşeuri; (ca familie cu copii, procesul acesta este aproape zilnic)
2. DONAREA sau VÂNZAREA obiectelor care nu ne mai erau necesare, dar care se aflau într-o stare bună de funcţionare. Aici încă mai avem de lucru!
3. ARUNCAREA (tuturor) lucrurilor care nu mai puteau fi reciclate, donate sau vândute şi a produselor expirate;
4. RECICLAREA – am dat o viaţă nouă unor obiecte care la prima vedere ar fi putut fi aruncate.
Sper ca povestea noastră să inspire şi alte familii şi sustenabilitatea să devină un mod de viaţă!