Mariana Dumitrescu

Mariana Dumitrescu

Ambasador

Schimbări sustenabile pentru o casă sustenabilă - IKEA România

Share pe

Schimbări… în viața mea

Luna februarie a acestui an a trecut așa, degeaba, monotonă și tristă. În ultima zi a acesteia am primit un mail interesant, pe care l-am întors pe toate părțile. Subiectul era o provocare la un dialog pe o temă foarte dragă mie: sustenabilitate. Denumirea aceasta pare a fi un termen sofisticat, dar așa, cu cuvinte mai simple, putem spune că se referă la orice activitate care se desfășoară fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul.
 
Prima oară am auzit acest termen în 2008 în Norvegia, la One World Institute, unde am fost admisă și m-am simțit privilegiată pentru asta. Inițial nu mi-a spus nimic, apoi pas cu pas, teoretic, la cursuri, și practice, în viața de zi cu zi, am înțeles importanța deosebită a acestui cuvânt. La noi, în România, nu înseamnă nimic, încă. Sunt câteva încercări timide, pe ici, pe colo, care apar cu publicitate și care sunt abandonate după scurt timp, din lipsă de…interes.

Începutul trebuie să vină din educație; formarea deprinderilor începe de acasă. Noi nu avem o astfel de educație și nici mijloacele necesare. Câți dintre cei care ar trebui să facă această educație știu măcar ce înseamnă cu exactitate acest cuvânt? Dar putem învăța. IKEA este aici și încearcă din răsputeri, de ani buni, să ne arate cum putem trăi mai simplu și mai economic, fără a ne lipsi de confort. Din păcate, este singura. 

Să ne întoarcem. Am completat chestionarul propus cât am putut de bine. Nu mi-am făcut nicio speranță, considerând că am prea puține șanse de-a fi selectată, dintre atâți alții care sunt mai buni ca mine.

Pe la sfârșitul lunii martie am primit un telefon în care mi se spunea că am fost selectată și că voi fi unul dintre cei 20 de ambasadori ai proiectului „Schimbări mici, economii mari”, organizat în cadrul magazinului IKEA. Am crezut că visez. Până nu am primit al doilea telefon de confirmare mi-a fost teamă să spun cuiva, ca să nu se risipească visul. 

Prima întâlnire de lucru și confirmarea că sunt pe lista mi-au dat o senzație de bine. Atmosfera de lucru extraordinară. Pluteam de fericire. La fel și colegii mei. Acum aveam certitudinea că o parte dintre visurile mele vor deveni realitate. Pentru că, nu-i așa, nu poți avea tot ce-ți dorești? Dar poți visa.

Din cele 4 teme principale propuse am ales ca temă: APA, economia de apă.
Pentru această temă IKEA are foarte puține exemple: baterii pentru chiuvetă baie și bucătărie, mașină de spălat vase, accesorii pentru chiuvetă și sfaturi. 

Au urmat câteva zile intense de căutări, de intrebări și răspunsuri.

De obicei vizitez magazinul IKEA o dată pe săptămână. Este ziua mea de relaxare pentru că mereu sunt aranjamente noi, produse noi, idei noi. 

Primele lucruri făcute:
-    O vizită de lucru la IKEA cu puncte clare: prețuri, produse, condiții de asamblare 
-    Stabilirea priorităților, ținând cont de temă

Acasă situația este cam așa: în 2012 am început renovarea apartamentului. N-am terminat încă, însă am schimbat atunci bateriile la baie și bucătărie. 

La bucătărie am fost ajutată de IKEA și am profitat de montaj și asamblare.


La baie am facut după capul meu.


Pentru că efectiv nu am unde să amplasez o mașină de spălat vase, am măsurat mult prea exact la renovare, nu am luat una și regret.

Apa este singurul lucru pentru care aș vrea să fac mai mult și nu pot, pentru că nu există încă o soluție. Am de mult o idee: refolosirea apelor uzate în gospodărie. 

Am văzut că există o încercare de refolosire a apei de la chiuveta din baie la toaleta ( consum nesemnificativ zic eu). Este o încercare, pentru că nu este omologată. 

Am văzut că IKEA are în plan un proiect care să reducă consumul de apă la fabrici cu cel puţin 20% şi să testeze recomandările de reciclare a apei folosite la fabricarea textilelor.
Dar acasă? 

Acasă am putea refolosi măcar apele de la spălările finale rezultate de la mașina de spălat vase și mașina de spălat rufe, la toaletă.

Așa este că s-ar putea? Poate într-o zi se va putea. Sunt convinsă de asta.

Temele propuse se interconectează, astfel dacă vrei să mănânci sănătos îți produci acasă verdețurile, pentru arome în special, folosești vase în care apoi poți păstra mâncarea în frigider, utilizezi plita cu inducție pentru reducerea timpului de gătit, ai mai puține vase de spălat, deci un consum mai mic de apă. 

Ca să folosești plita cu inducție, căreia îi cam place să consume curent electric, trebuie să-ti echipezi casa cu becuri Led , cu care știi sigur că faci economie.
Așa că am luat-o de la început, de acolo de unde de fapt trebuia să pornesc. Am ajuns din nou la IKEA, în documentare pentru iluminat. Doamne cât a fost de complicat! Atâtea feluri de becuri. M-am pierdut și am cerut ajutor. Acum pot da lecții. 


După câteva încercări nereușite, am finalizat Lista de produse. Când am primit aprobarea, am venit la magazinul IKEA, unde am avut surprize de tot felul, dar la final am plecat fericită. Acasă, cu produsele în fața ochilor mei, parcă tot nu-mi venea să cred că este adevărat.  


Există minuni! Trebuie doar să crezi în ele. 
Lista mea de dorințe rămâne deschisă. 
Mulțumesc IKEA, ne revedem curând. 

RINGSKÄR

Baterie bucătărie monocomandă, aspect inox

340 lei

Baterie pentru bucătarie cu funcție de reducere a fluxului apei fără a afecta presiunea; economisește apă și energie.

DALSKÄR

Baterie lavoar cu sifon, aspect inox

290 lei

Baterie lavoar cu dispozitiv de economisire a apei. Debitul rămâne la fel, dar se utilizează cu 50% mai puțină apă.

RYET

BecLED E14 400lm, glob opal

19,90 lei

LEDARE

Bec LED, 400 lumeni, intensitate reglabilă

34,90 lei

LED-urile consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente. Intensitate reglabilă a lumii.

STABIL

Capac, inox, sticlă transparentă, Ø 24cm

16,90 lei

Capac din inox ce economiseşte spaţiu, având un mâner pliant şi economiseşte energie pentru că prin folosirea lui creşte temperatura de fierbere.

FÖRTROLIG

Caserolă, sticlă transparentă, Lat23xL17xH9cm

19,90 lei

Caserolă din sticlă cu închidere ermetică ce păstrează alimentele proaspete mai multă vreme.

FESTMÅLTID

Cutie prânz, turcoaz închis, 19x13x6 cm

16,90 lei

Cutie pentru prânz cu capac anti-scurgere ideală pentru a transporta mâncarea uşor.

EFTERFRÅGAD

Dispozitiv vid alimente, inox

44,90 lei

Dispozitiv pentru alimente vidat cu deschidere largă, potrivit pentru alimente solide sau lichide.

TILLREDA

Plită cu inducţie, portabilă

199 lei

Plitele cu inducţie sunt eficiente şi rapide, deoarece această tehnologie transferă energia direct la vasele de gătit cu bază magnetică.

STABIL

Sită pentru gătit în aburi, inox, 5l

29,90 lei

Sită pentru gătit în aburi ce economiseşte energie pentru că poţi găti mai multe preparate simultan.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

“Am descoperit proiectul „Schimbări mici, economii mari” prin intermediul chestionarului primit ca membru al clubului IKEA FAMILY. Mi-a atras atenția din mai multe motive..”

Ikea Sustenabila
Mihaela Drăguș

Mihaela Drăguș

Ambasador

“Numele meu e Mihaela, locuiesc în București, împreună cu familia mea.”

Ikea Sustenabila
Adela Pârvu

Adela Pârvu

Blogger

“Sunt idei simple, care s-au dovedit și eficiente pentru că acum spațiul nostru de lucru arată plăcut, dar mai mult, ne-am obișnuit să selectăm gunoiul.”