Roxana Maraloiu

Roxana Maraloiu

Ambasador

Schimbări care inspiră

Share pe

Câteva luni de proiect “Schimbări mici, economii mari” și totul e clar: e exact așa cum spune numele proiectului.

 

Eu profesez în domeniul artistic - asta ca să nu spun răspicat că sunt o artistă :) - și nu îmi sunt foarte familiare cifrele, graficele, procentele, iar o evaluare exactă a economiilor îmi e peste mână. Dintre consumurile pe care am putut, totuși, să le cuantific, sunt energia și ... deșeurile.

 

După ce am schimbat în toată casa becurile cu LED-uri de la IKEA, pe lângă partea estetică (lumina caldă și uniformă), costurile au reușit să mă surprindă (sunt cu aproximativ 25% mai mici). Asta în situația în care am și adăugat surse noi de lumină: o lampă nouă în sufragerie, o veioză în plus în dormitor și două șiruri de lumini de exterior (tot de la IKEA). Practic, lumina e mai multă, mai fancy și mai echilibrată la mine în casă, iar costurile mai mici.

Mi-am propus să adun economiile și să reinvestesc în alte produse de sustenabilitate de la IKEA, din domenii pe care nu mi le-am ales inițial în acest proiect: economie de apă, vase de gătit sau de păstrat mâncarea.

 

Cu volumul deșeurilor povestea e un pic diferită. Nu pot să spun că am economisit bani de când m-am hotărât să colectez selectiv, însă ceva s-a schimbat la mine: am început să mă informez mai mult, să evit utilizarea în exces a ambalajelor din plastic de unică folosință și să trăncăn despre asta peste tot în jurul meu, cu gândul că și alții ar putea începe să facă #schimbarimici. Drumurile mele către pubele s-au rărit, iar prietenii deja mă trag de mânecă dacă observă o pungă de plastic aruncată din greșeală la gunoiul menajer.

 

Când începi să faci schimbări din interior și nu ești sigur dacă sunt în bine sau nu, privește în afară: dacă inspiri, dacă ceea ai făcut îndeamnă la legarea unei comunități cu eforturi comune, you’re doing it right!

 

Și îmi dau seama că exact asta a făcut IKEA cu acest proiect: suntem câțiva oameni care nu ne știam înainte, din domenii diferite, cu vârste și preocupări diferite... și acum învățăm unii de la alții, ne inspirăm reciproc și (poate cel mai bun lucru) de aici se propagă și către restul oamenilor care ne citesc poveștile. O micro-comunitate care se alătură uneia la nivel global: toți oamenii care vor să facă mai puțin rău Pământului ăstuia (sau chiar mai mult bine), asta începând cu binele propriu.

 

După lunile astea sunt la fel de entuziasmată, casa mi-e luminată și mai frumos, iar grădina mea urbană de la etajul 5 mă copleșește cu bucurie, busuioc și căpșuni de toamnă.

RYET

BecLED E27 400lm, glob opal

4,50 lei

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Felicia Ienculescu-Popovici

Felicia Ienculescu-Popovici

Ambasador

“Canicula aduce modificări în alegerea meniului, ca să evităm să stăm prea mult în bucătărie, deasupra oalelor fierbinți..”

Ikea Sustenabila
Ina Mojoiu

Ina Mojoiu

Blogger

“Au trecut două luni de când sunt implicată în proiectul IKEA România, și cred că a fost unul din cele mai ample și mai serioase abordări cunoscute mie până acum într-o astfel de acțiune. .”

Ikea Sustenabila
Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

“Au trecut patru luni de la inceperea proiectului. Mi-au intrat in obisnuinta micile gesturi care ma ajuta sa economisesc apa, de exemplu..”