Adela Pârvu

Adela Pârvu

Blogger

Putem trăi bine și frumos cu mai puțin - IKEA România

Share pe

Oameni și povești sustenabile | Adela Pârvu

Știi, chiar mă amuză când lumea mă întreabă unde este situată vila în care locuiesc. Nu, nu locuiesc în nicio vilă și nu, nu-mi doresc una. De ce? Pentru că la ritmul de viață pe care-l am, și asemenea mie sunt mulți oameni, mi-am dat seama că n-aș apuca să umplu toate spațiile. Și nu mă refer la mobilă și la obiecte, ci la activități. Locuiesc la bloc și cred cu tărie că având grijă de resursele de care dispunem putem trăi confortabil și cu grijă față de ceilalți.

Familia Variera cuprinde o serie de cutii care te pot ajuta să sortezi deșeurile.

Când împarți resursele cu alți vecini, începând de la apă, căldură, lift, servicii de întreținere pe scara blocului trebuie să te gândești și la alții. Poate că unii spun acestui lucru grijă față de planetă, sau atitudine eco, alții pot să-i spună sustenabilitate, dar eu rămân la ideea că e vorba despre a avea grijă de ceilalți oameni. Și mai cred că această grijă începe de acasă, cu modul în care te obișnuiești să trăiești și să-ți educi copiii.

Poate că nu știai, dar petele ies mai ușor când speli la temperaturi mai mici. Cu cât apa este mai fierbinte, cu atât petele sunt mai adânc fixate în fibrele textile ale rufelor.

Ce mă deranjează la modul meu actual de viață? Faptul că am impresia că irosim o mare parte din resursele aparent minore. Mă deranjează să văd în primul rând gunoiul aruncat amestecat: plastic lângă resturi de mâncare sau hârtie și borcane, sticle de ulei, resturi de haine etc. Da, mă scoate din sărite când aud de ghena blocului că a fost înfundată pentru că mă gândesc câte materiale s-ar putea strânge dintr-un bloc și cât de mult ar conta ca ele să fie reciclate și sortate în loc să fie aruncate de-a valma. Mi-am spus că e cazul să reorganizez treaba acasă la mine ca să pot da un exemplu concret despre cum poți trăi bine și frumos cu mai puțin.

Prietenele mele îmi spun că sunt în perioada planetară, dar eu spun că sunt în perioada umană. Așa că m-am bucurat enorm să aflu de programul de sustenabilitate de la IKEA, un program prin care binecunoscuta companie și-a propus ca prin popularitatea ei și prezența în 43 de țări ale lumii să facă un pas către schimbarea atitudinii oamenilor vizavi de resurse. Și ei fac asta programat, cu dovezi și cu date. Dar hai să-ți dau câteva exemple. 

Din cercetările IKEA reiese că folosind produse simple poți face mari economii. Uite, banalul aerator sau perlator pentru robinetele de apă, te ajută să economisești 30-50% din cantitatea de apă. Apoi, becurile LED consumă puțin, nu întâmplător noile game de corpuri de iluminat sunt echipate cu LEDuri.

Nu știam, dar spre exemplu tot ce ținem în priză nefolosit, de la lămpi la încărcătoare presupune consum de curent electric, practic îl irosim degeaba. 

De asemenea, plitele cu inducție te ajută să prepari mai repede mâncarea (în cinci minute fierbe apa, ceea ce nu se întâmplă la o plită cu gaz). În loc de uscător de rufe sau de programul de uscare pentru vase la mașina de spălat vase poți lăsa obiectele să se zvânte la aer, deci nu mai folosești curent. 

Să-ți mai spun de deșeuri, cele care mă deranjează pe mine? Ei bine, adu-ți aminte când stăteai la țară cât de inteligenți erau bunicii și părinții noștri folosind absolut totul, de la resturile de mâncare ce ajungeau ca hrană pentru animale și până la tot soiul de obiecte care erau reciclate și refolosite. Practic gunoiul era aproape inexistent. Putem face asta chiar dacă locuim la oraș prin selectarea resturilor. Și eu asta mi-am propus: să ofer date concrete despre ceea ce se poate face prin sortarea deșeurilor.

Familia Variera poate fi completată cu gamă de accesorii UTRUSTA care te ajută să inserezi coșurile în mobila ta de bucătărie.

Sunt gesturi mici care contează. Așa că mi-am selectat câteva produse de la IKEA care să mă ajute să fac acele gesturi mici ce au efecte mari, atât acasă, cât și la birou. Am să revin și am să-ți arăt ce produse mi-am ales și apoi te voi ține la curent cum le-am folosit și care sunt rezultatele. Da, putem trăi bine și frumos cu mai puțin, putem folosi inteligent resursele fără consum de energie și mai ales timp și am să-ți arăt cum. Sper să te inspire și pe tine!

Suport BITTERGURKA perfect ca să așezi ghivece cu plante aromatice la tine în bucătărie.

Gama de produse BITTERGURKA care te ajută să-ți cultivi singur plantele aromatice la tine acasă.

Banca sortare ANVÄNDBAR face parte dintr-o colecție limitată. Poate fi folosită atât pentru sortarea deșeurilor, cât și ca loc de stat în holul de la intrare, adică o băncuță ca să te poți încălța mai ușor. 

VARIERA

Capac coş sortare deşeuri, negru, 22l

19 lei

Capac pentru coşurile destinate sortării deşeurilor.

VARIERA

Coş sortare deşeuri, negru, 22l

30 lei

Coş pentru sortarea deşeurilor ce are mânerul pliabil.

UTRUSTA

Tavă culisantă sortare deşeuri

99 lei

Tava culisantă pentru sortarea deşeurilor cu sertar ce poate fi scos complet.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Cristina Ionescu-Berechet

Cristina Ionescu-Berechet

Ambasador

“Nici nu știu cum au trecut cele câteva luni de la începutul proiectului din care am fost bucuroși să facem parte..”

Ikea Sustenabila
Mariana Dumitrescu

Mariana Dumitrescu

Ambasador

“A venit când nu mă așteptam. A venit ca o rază de soare după o iarnă lungă și grea. A venit ca o provocare. Îmi plac provocările, mai ales cele cu final fericit..”

Ikea Sustenabila
Cristina Iacob

Cristina Iacob

Ambasador

“Am ales pentru testare mai multe produse, din categorii diferite, care am considerat că îmi vor aduce beneficii în domeniul sustenabilității: gestionarea deșeurilor, economia de energie electrică.”