Marius Cărnuță

Marius Cărnuță

Ambasador

Proiectul schimbări mici, economii mari - reciclare partea a 2 a

Share pe

Sunt 3 luni de când am început în testarea produselor IKEA. Rezultatele sunt pe măsura așteptărilor! Vă descriu pe scurt ce am reușit noi să facem în primele luni.

Bateriile reincărcabile LADDA sunt folosite la telecomenzi și baghetele luminoase cu led STOTTA pentru dressing. Am instalat 2 baghete deasupra barelor cu umerașe și 2 lipite direct cu adeziv pe uși. Ele se aprind în momentul în care deschidem dressing-ul și luminează exact unde este nevoie. Bateriile sunt reîncărcate cu VINNINGE, un încărcător USB care poate fi pus la laptop sau priză.

Coșurile pentru reciclare FILUR și KNODD sunt folosite zilnic. Reciclăm din ce în ce mai mult și suntem foarte mândri că aruncăm tot mai puțin gunoi menajer. Săptămânal umplem coșul KNODD de 40 de litri și cele 2 FILUR de 10 litri fiecare. Pentru a încuraja apropiații și vecinii, am făcut contract cu o firmă de reciclare care ne-a adus 2 containere pentru a putea sorta gunoiul. Astfel nu mai trebuie să mergem la distanțe mari pentru a recicla.

Pentru bucătărie am ales borcanele pentru mirodenii RAJTAN. Sunt micuțe, nu ocupă mult spațiu și sunt extrem de utile pentru gătit. Uscătorul de salată TOKIG ne ajută să scăpăm de excesul de apa de pe salate și alte verdețuri, iar apa adunată se toarnă mai departe la flori. Nimic nu se aruncă, totul se reciclează! J caserolele PRUTA sunt folosite zilnic la depozitarea mâncării dar și la pachetele pentru serviciu. Am completat setul de caserole cu cele de sticla FORTROLIG. Ele sunt foarte bune pentru a găti direct în ele la cuptor, reîncălzire și depozitare. Pentru depozitarea pungilor am optat pentru dispenserul VARIERA. Acum avem pungile organizate și arată mult mai bine ca înainte când le aruncam în sertar și ocupau mult spațiu. SENIOR este o oală cu capac din fontă care deși este grea, face mâncarea (în special sarmalele) să fie gata mai repede și le tine calde mai mult timp. Gătitul sănătos la aburi a devenit mai usor cu oala OUMBARLIG și sitele STABIL care se pot stivui una peste alta pentru a economisi timp și resurse.

Pentru baie am optat pentru setul de cutii GODMORGON pentru a organiza dulapul cu necesare. Tot de cutii ne-am folosit și în comodele din dormitor pentru a organiza lenjeriile. De data aceasta setul SKUBB a fost câștigător. Sunt o investiție minimă dar cu impact enorm pentru a nu căuta în zadar perechea favorită de șosete dimineața.

Am optat în dormitor pentru 2 covoare ADUM care să ne ajute să economisim energie. De acum ne trezim dimineața cu picioarele scufundate în covorul pufos și nu pe parchetul rece. Pilota GRUSBLAD este pentru toate anotimpurile. 2 pilote de vară ce se unesc și iarna îți țin căldură. Economisești și spațiu și bani cu aceste pilote.

Un produs util s-a dovedit și încărcătorul usb KOPPLA. Nu mai folosim 3 încărcătoare în priză. Folosim doar KOPPLA care poate încărca 3 aparate în același timp. Prelungitorul cu 8 prize ne-a economisit spațiu și ne-a organizat mai bine cablurile din spatele biroului.

Becurile din casă au fost înlocuite cu RYET LED și pot spune că se vede o diferență nu numai la factură dar și la luminozitate. Pozele vorbesc de la sine. Becurile vechi deși au fost cumpărate de puțin timp, am constatat ca erau îngălbenite în momentul în care le-am înlocuit cu cele LED. Am pus becul LED în dreapta și se vede clar că acesta luminează mult mai bine decat cele din stânga (vezi poza).  În ceea ce privește indexul, de când am înlocuit becurile, am ajuns de la o medie 120 KWh la 84 KWh luna trecută.

Iar pentru citit, am optat pentru JANSJO. O aplică direcțională care este perfectă pentru serile de citit din fața bibliotecii.

Suntem mai mult decât mulțumiți de produsele alese în special pentru că vedem schimbări în bine în viața noastră.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Vorbeam deunăzi cu un coleg mai în vârstă de la serviciu despre cum urma el să iasă la pensie în curând și să se retragă în căsuța familiei la tară, să ducă un trai lipsit de stres, acordându-și mai m.”

Ikea Sustenabila
Anca Bîrlă

Anca Bîrlă

Ambasador

“După o perioadă în care în căminului nostru i s-au adăugat mai multe produse IKEA, a sosit momenul să vedem efectul acestor #schimbarimici..”

Ikea Sustenabila
Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

“Au trecut șase luni - din mai până în octombrie. Atât a durat proiectul „Schimbări mici, economii mari”..”