Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

Proiectul Schimbări Mici, Economii Mari - partea a 2 a

Share pe

Primele și cel mai simplu de realizat schimbări făcute în apartament folosind produsele din pachetul IKEA au fost cele legate de izolarea ferestrelor împotriva căldurii căci vara și-a intrat în drepturi deja.

Temperaturi de peste 40 grade la umbră, soare arzător, secetă, praf și poluare cu gaze de eșapament...în apartament se traducea prin căldură înăbușitoare, aer de nerespirat chiar cu ferestre deschise și atunci trebuia să închid toate ferestrele, să trag draperiile și să pornesc aparatul de aer condiționat (12000 BTU înseamnă consum mare de energie electrică și faptul că în preajma lui nu stă nimeni pentru că se poate căptuși ușor cu o durere de spate, ceafă sau cu nas înfundat).

Varianta cea mai ieftină și ușor de aplicat am găsit-o printre produsele IKEA: SCHOTTIS - niște storuri plisate care la prima vedere par din hârtie albă cerată dar care, conform etichetei, sunt din poliester 100%. Se pot găsi și colorate sau imprimate dar eu am optat pentru cele albe pentru a le folosi la geamurile din living; avem multe geamuri mari, orientate către vest, ale fostului balcon la care am renunțat în favoarea unui spațiu mai amplu în living. Aceste storuri au avantajul că pot fi extrem de ușor montate, direct pe marginea ferestrelor, folosind banda autoadezivă pe care o au pe toată lățimea lor iar în partea inferioară se fixează (în cazul în care nu este suficientă simpla lor cădere lejeră) prin benzi autoadezive de velcro ("arici") ; un alt atu al acestor storuri a fost acela că, datorită sistemului de fixare, au permis deschiderea prin culisare a ferestrelor - o condiție obligatorie (sic!).

Am observat cu bucurie că, chiar dacă sunt storurile lăsate, lumina pătrunde foarte bine în cameră dar țin departe căldura astfel că pot avea la fereastră florile mele preferate și, mai mult decât atât, încă ceva cu care mă mândresc să fi achiziționat tot de la IKEA: lămpile alimentate cu energie solara SOLVINDEN. Aceste frumoase lămpi nu numai că sunt economice și ecologice dar au și o plăcută notă decorativă, mai ales seara când, renunțând la a folosi alte corpuri de iluminat în cameră, stăm la televizor sau la povești în fața unui pahar de limonadă rece și ne bucurăm de jocul de lumini pe care aceste lămpi îl fac. Și asta fără a pune la socoteală cât de frumos se văd seara în fereastră când privești din strada! Îmi pot doar imagina deocamdată cât de bine dau astfel de lămpi într-o seara de vară în grădina casei, la un picnic prelungit sau în fața cortului pe plajă noaptea...

Așadar, cert este că am trecut de zilele călduroase de până acum fără a porni nici măcar o dată aparatul de aer condiționat în casă, fără a mai muta în diverse colțuri ferite de razele fierbinți ale soarelui toate ghivecele cu flori, fără a mai trăi "ca în dulap" cu draperii groase precum pledurile care să acopere complet (și inutil) ferestrele toată ziua.

Sunt convinsă că vom avea și ceva mai puțin de plată la factura următoare de energie ...

 

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

“Ce mi-am propus cu acest experiment? Ca în decurs de două luni, într-o prima fază (cât durează campania) să punem în căminul nostru bazele a ceea ce sperăm noi că va fi o casă cât mai sustenabilă.”

Ikea Sustenabila
Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

“Acum vreo două săptămâni IKEA mi-a pus întrebarea asta: “Ce înseamnă pentru tine “acasă”?” și m-am gândit că cel mai simplu ar fi să las imaginile să vorbească singure și a ieșit filmulețul acesta".”

Ikea Sustenabila
Silvia Iaurum

Silvia Iaurum

Ambasador

“M-am alăturat proiectului „O viață sustenabilă acasă” datorită dorinței de a implementa în locuința proprie un stil de viată mai sănătos și prietenos cu mediul. .”