Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

Proiectul Schimbări Mici, Economii Mari - IKEA România

Share pe

La fel am procedat și când am completat un chestionar online sosit din partea IKEA Family despre percepția mea asupra gestionării resurselor și se pare că răspunsurile mele au convins. Am fost selectată printre participanții la un proiect nou realizat în rândurile clienților acestui brand.

Fără a sta pe gânduri, plină de curiozitate și entuziasm am purces la întâlnirea cu reprezentanții IKEA și cu alți 20 de clienți din marea familie IKEA care, la fel ca și mine, cred cu putere în abordarea cumpătată și inteligentă a consumului de resurse naturale.

Am aflat cu această ocazie atât de la entuziaști angajați IKEA, cât și de la bloggeri iscusiți în ale tehnologiilor moderne și ale designului interior sau de produs cum ei înșiși au experimentat folosirea anumitor produse pentru a reduce costurile consumului de energie sau pentru a gestiona mai bine deșeurile din gospodărie.

În cadrul proiectului actual, IKEA a delimitat clar patru domenii distincte ale unei vieți sustenabile: consumul resurselor de apă, consumul resurselor de energie, reciclarea deșeurilor, alimentație sănătoasă.

Iată-mă, așadar, în ipostaza de a mă angaja cu mult mai mult devotament decât o făceam până acum în a realiza cadrul necesar în locuința familiei pentru a duce o viață cu grijă sporită față de consumul de energie. Și dacă cineva își imaginează că doar schimbarea unor becuri este suficientă pentru a reduce cu adevărat consumul de energie, se înșală amarnic.

Ei bine, "m-am pus cu burta" pe internet (merge mai iute decât cu cărțile) și am studiat situația, după care am aflat că va trebui să:

- creez puncte locale de iluminat în funcție de zonele de interes din apartament (și încă o dată mă felicit că am ales o locuință mică, intimă, cu suprafata strict necesară)

- folosesc pe cât posibil energia solară - vara pentru iluminat și iarna pentru încălzire

- utilizez pe cât posibil acumulatori în locul bateriilor

- achiziționez numai produse electrocasnice din categoria celor cu clasă de consum A++

- să opresc folosirea în exces a aparatului de aer condiționat chiar și în zilele caniculare prin adăugarea de draperii groase, de tip blackout

- să conectez aparatele electrocasnice și electronice folosind prelungitoare sau prize cu întrerupător acolo unde este posibil

- să folosesc pentru gătit vase bune conducătoare de energie și care se potrivesc unui concept aparte de gătit tip sistem, al mai multor alimente în același timp, folosind o singură sursă de caldură

- să folosesc baterii de chiuvetă care să reducă folosirea apei calde

- desigur, primordial, să înlocuiesc toate becurile lămpilor din casă cu becuri tip LED


 

Cu aceste idei în minte am început sa scormonesc în sacul virtual cu produse IKEA pe care le-aș fi putut utiliza astfel încât să reduc valoarea următoarelor facturi de energie.

A fost greu să aleg dintre nenumăratele variante oferite dar, într-un final minunat, am încropit o listă întreagă cu coduri lungi și denumiri greu de pronunțat.

Lista aceasta și ajutorul neprețuit oferit de consilierii magazinului au făcut ca, la finalul unei zile întregi de plimbări printre rafturi, să plec din Magazinul IKEA cu două coșuri pline cu produse care mai de care: becuri multe-multe pentru toate lămpile mele vechi tip candelabru de care nu vreau să mă descotorosesc, jaluzele opace pentru fiecare foaie de geam, baterii reîncărcabile, prize cu prelungitor și întrerupător, lampadare și lămpi solare, baterie pentru chiuveta din baie (și sper ca IKEA să aducă și baterii pentru cadă).

Așadar, s-a identificat problema cu toate datele ei, s-au oferit instrumentele de lucru, cadrul adecvat, urmează să aplicam formula de lucru din prospectele produselor și să observăm rezultatele.

Am omis însă să menționez CINE va face ca toate obiectele să funcționeze: CINE schimbă becurile (22!), CINE instalează bateria, CINE montează lămpile... se zice că "Timpul le rezolvă pe toate", așa că o să caut numărul lui de telefon pe net și poate vine într-o zi de week-end când suntem și noi acasă.

ALESKÄR

Baterie bucătărie, cu duş, cromat/negru

930 lei

Baterie cu funcție de reducere a fluxului apei fără a afecta presiunea; economisește apă și energie.

KRÅKSKÄR

Baterie lavoar cu sifon, cromată

180 lei

Baterie lavoar cu dispozitiv de economisire a apei. Debitul rămâne la fel, dar se utilizează cu 50% mai puțină apă.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Silvia Iaurum

Silvia Iaurum

Ambasador

“Alegerea produselor nu a fost dificilă, aveam de dinaintea participării la proiect o listă de produse pe care voiam să o achiziționez treptat..”

Ikea Sustenabila
Andreea Georgescu

Andreea Georgescu

Ambasador

“Majoritatea dintre noi tindem să credem că aerul din casele noastre este curat și proaspăt..”

Ikea Sustenabila
Raluca Iscru

Raluca Iscru

Ambasador

“Mă numesc Raluca și sunt Ambasador al Sustenabilității IKEA 2017..”