Alina Ciorgan

Alina Ciorgan

Ambasador

Economii la apă și electricitate pentru o casă sustenabilă

Share pe

Dintre multele e-mailuri la care sunt abonată, doar câteva au privilegiul de a fi deschise în mod regulat. Dintre toate, nu ratez niciunul legat de IKEA. Astfel am ajuns să particip într-o iarnă la un workshop de decorare a mesei de Crăciun (girl stuff, știu :) ) și acum sunt printre cei selectați să se bucure de un boost de sustenabilitate în casă, via produse IKEA. 

IKEA a pornit de câțiva ani și în România campania "Schimbări mici, economii mari". Anul trecut au participat bloggeri (Bogdana Dobre, Victor Kapra, Adela Pârvu, Petra Ene, Ina Mojoiu), o altă ediție a fost cu participarea angajaților IKEA, iar pentru anul acesta au selectat participanții dintre clienții înscriși în programul IKEA Family. Mă aflu și eu printre norocoșii care vor beneficia de câteva schimbări în casă pentru a-și face viața mai sustenabilă și vă voi spune ce modalități am ales și de ce. 

M-am înscris în program deoarece am ajuns la un punct destul de avansat cu sustenabilitatea casei (reciclăm hârtie, plastic, sticlă, baterii etc; am înlocuit toate becurile obișnuite cu unele economice; am schimbat bateriile chiuvetelor cu unele economice, am cumpărat cană filtrantă reducând cantitatea de PET-uri folosite, și multe altele) și aș fi vrut să continui cu acest demers. Nu din zgârcenie, ci din faptul că mă deranjează să fac risipă atunci când știu că anumite lucruri se pot face mai cumpătat.  

La mine, declicul s-a produs în prima vacanță la ski în afara țării, când am primit o foaie printată cu regulile casei: gunoiul se selectează pe categorii și se aruncă separat, pentru că este reciclat. Mi s-a părut logic să nu arunc plasticul împreună cu resturile vegetale spre exemplu (știm cu toții unde ajung ele de fapt: groapa de gunoi -> câmp -> râuri -> oceane etc) așa că atunci când am ajuns acasă am înființat și eu sistemul. De atunci, holul nostru e depozit permanent pentru reciclabile, însă nu-mi pasă: fac ceva bun pentru planetă și e un bun "conversation starter" cu musafirii nedumeriți de mormanul de gunoaie de pe hol. 

Programul "Schimbări mici, economii mari" a început cu un seminar în care ne-am familiarizat cu domeniile în care putem crește sustenabilitatea: 
 1.      Economie de apă;  
 2.      Sortare și reciclare;  
 3.      Alimentație mai sănătoasă;  
 4.      Economie de energie 
și cu soluțiile oferite de Ikea în aceste domenii. Managerul de sustenabilitate ne-a explicat cum putem face chiar noi aceste mici schimbări în viață și casele noastre, dar și cum se implică IKEA ca și companie, la nivel global. Îl citez aici pe bloggerul Victor Kapra care a participat la o ediție anterioară a proiectului și a fost mai atent la cifre: 

"Desigur că majoritatea companiilor mari povestesc despre cum apără mediul, dar IKEA vine și cu cifre convingătoare, dintre care dau doar patru exemple: 

Compania a instalat 700.000 de panouri solare și 314 turbine eoliene (investiție 2,1 miliarde de euro), aflate în proprietatea sa, care produc 53% din energia de care are nevoie. Restul de energie cumpărată vine doar din surse regenerabile. 
100% din bumbacul folosit este cultivat de fermieri parteneri (în număr de 100.000) care folosesc cu 50% mai puține pesticide și cu 30% mai puține ingrăsăminte decât fermele clasice.  
Prin înlocuirea paleților din lemn cu paleți din carton s-a redus cu 35% numărul de transporturi.  
Toți angajații IKEA (în număr total de 147.000) sunt stimulați să vină cu idei în privința mediului și a condițiilor de muncă (deșeuri, curătenie, securitate etc). 
Au fost adunate astfel în ultimii 15 ani cam 165.000 de propuneri." 
Sursa

Cele mai recente date arată și mai bine, statisticile despre magazinul IKEA din București sunt mai jos:  
Deșeuri reciclate:
•    11 tone de sticlă
•    72 tone plastic
•    31 tone produse electrice
•    159 tone lemn
•    1119 tone hârtie
•    36 tone metal
81,93 % din energia consumată provine din surse regenerabile
Sursa

Legat de proiectul “Schimbari mici, economii mari”, eu am ales să facem mai degrabă o schimbare mare în casă, întru economisirea energiei electrice și anume să înlocuim cuptorul. Așadar, în locul vechiului aparat clasă C, am ales unul nou ce consumă aproximativ la jumătate (clasa A+). Restul bugetului ne-a ajuns pentru niște storuri opace pentru dormitor (vara, soarele încălzește foarte tare această cameră, însă nu vrem să instalăm aer condiționat-cui îi place să doarmă în aer condiționat?) și pentru câte 2 seturi de acumulatori reincarcabili AA și AAA, utili la casa omului (râșniță, cântar, lanternă, aprinzător etc). 


Mi-aș dori ca prin aceste schimbări sa văd o ușoară pantă descendentă a consumului de energie electrică față de anul trecut (datorată economiei făcute de cuptor). De asemenea, sper că storurile ne vor ajuta să ținem temperatura mai joasă în zilele toride și să nu mai pornim aerul condiționat din sufragerie că să răcorim dormitorul. În plus, cu acumulatorii achiziționați cred că nu va mai fi nevoie să cumpărăm baterii de unică folosință. 

Abia aștept să văd la ce schimbări s-au gândit și colegii mei de proiect, căci recunosc că-mi place să urmăresc totul din umbră și să trag cu ochiul la ce-au făcut alții prin casă cu gândul că aș putea implementa și eu. Cui nu-i place să spioneze prin casele altora?  

Voi ne puteți spiona totuși, pe http://viatasustenabila.inspiratiepentruacasa.ro

Una peste alta, mă bucur că fac parte din acest proiect. Sper să fie o sursă de inspirație și de revelație pentru fanii IKEA dar și pentru fanii unei planete curate, responsabile, sustenabile.

LADDA

Set 4 acumulatori AA

34,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

LADDA

Set 4 acumulatori AAA

29,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Cristina Iacob

Cristina Iacob

Ambasador

“După câteva luni de folosire a produselor pe care le-am ales, se văd schimbări cuantificabile în familia noastră:.”

Ikea Sustenabila
Adela Pârvu

Adela Pârvu

Blogger

“La birou am crezut că va fi greu să-mi obișnuiesc colegii cu selectarea gunoiului, dar n-a fost deloc greu..”

Ikea Sustenabila
Adela Pârvu

Adela Pârvu

Blogger

“Știi, chiar mă amuză când lumea mă întreabă unde este situată vila în care locuiesc. Nu, nu locuiesc în nicio vilă și nu, nu-mi doresc una..”