Alina Ciorgan

Alina Ciorgan

Ambasador

Modificări Realizare în Proiectul ”Schimbări mici, economii mari”

Share pe

"Hey hey I saved the world today" cântau Eurythmics prin 1999.

18 ani mai târziu, iată-ne și pe noi încercând să contribuim la acest scop măreț, în diverse moduri, fiecare după puterile sale. 

Proiectul "Schimbari mici, economii mari" a generat un fel de campanie "pimp my apartment" la noi acasă. 

Cuptorul cel nou a fost foarte ușor de instalat: nu am avut nevoie de electrician, ci doar am scos cuptorul vechi, l-am pus pe cel nou, l-am băgat în priză și atât. Acum e pus la treabă destul de des. Legume, friptură, pește, brioșe, știe să facă de toate fără să aibă nevoie de multă atenție din partea mea. Astfel, noi și bebelușul ne bucurăm de mâncare sănătoasă, gătită sănătos chiar și vara când e cald, căci actualul nu încălzește toată bucătăria așa cum o făcea fostul.

Aș vrea să mai laud puțin noul meu partener în bucătărie: acest cuptor cu convecție în principiu învârte aerul cald dinăuntru, pentru a menține temperatura constantă în întreaga incintă - deci adio prăjituri arse doar în partea din spate. Are câteva funcții utile care îmi plac: preîncălzire (scoate un sunet când atinge temperatura dorită și atunci știu că e momentul să bag tava înăuntru), menține mâncarea caldă după ce a fost gătită, rumenește. Are două tăvi (dintre care una mai adâncă) și un sistem foarte util de șine care glisează afară cu tot cu tavă, astfel că nu există riscul să scap tava când verific dacă e mâncarea gata.
 

Încă trei chestii utile mai ales pentru familiile cu copii mici: becul dinăuntru poate fi stins (micuța noastră e atrasă de lumini momentan și a trebuit să facem cuptorul mai puțin atractiv pentru ea), butoanele pot fi încastrate evitând pornirea accidentală a cuptorului de către copiii mici, iar ușa cuptorului are un opritor greu de manevrat de mânuțele copiilor, care o ține închisă.

Economie facem pe mai multe planuri: în primul rând cuptorul consumă aproximativ jumătate față de cel pe care îl aveam înainte, în al doilea rând comandăm mai puțină mâncare și în al treilea rând nu mai folosim aerul condiționat pe post de sistem de răcire a bucătăriei. Și mâncăm și mâncare sănătoasă, fără ca eu să fiu nevoită să stau cu orele să amestec în oale, pe aragaz. Win-win.

Cealaltă mică-mare schimbare este legată de storurile opace din dormitor. Au avut nevoie de puțină muncă, măsurători și personalizare cu ocazia instalării însă efectele se simt. Cum dimensiunea ferestrei noastre nu se potrivea cu nicio combinație de lungimi dintre cele disponibile, am ales 2 storuri a caror lungime însumată era puțin mai mare decât aveam nevoie. Unul dintre ele a fost tăiat la lungimea dorită (se poate tăia și cu un bomfaier obișnuit) și reasamblat, astfel încât acum avem o acoperire optimă a geamului.

Căldura intensă din zilele caniculare e diminuată, iar aerul condiționat pornit în sufragerie reușește să facă această cameră utilizabilă și pe timpul zilei.

Pe ușa de la balcon am montat un stor cu pliseuri semi-transparent, mai mult pentru a reduce lumina în casă. Ne-a luat efectiv 5 minute să măsurăm lațimea ferestrei, să tăiem storul cu foarfeca și să îl lipim cu bandă dublu adezivă (inclusă în kitul de montare) de tocul ferestrei.

Și ca să aducem și niște cifre în prim-plan: în aceleași condiții de caniculă, cu aer condiționat pornit în sufragerie, dormitorul are acum 27°C spre deosebire de anii trecuți când nu puteam scădea sub 30°C. În verile anterioare ne luam pur și simplu "la revedere" de la dormitor pe timpul zilei, închizând ușa și considerându-l o cauză pierdută.

Legat de acumulatori, pot spune ca nu am mai cumpărat nicio baterie AA sau AAA de când îi avem - sunt foarte utili.

Așadar, aceste câteva #schimbarimici făcute prin casă ne-au adus schimbări în bine atât prin obiceiul sănătos al mâncatului acasă, cât și prin economiile făcute în materie de energie electrică.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Mihaela Drăguș

Mihaela Drăguș

Ambasador

“Numele meu e Mihaela, locuiesc în București, împreună cu familia mea.”

Ikea Sustenabila
Daniela Preoteșescu

Daniela Preoteșescu

Ambasador

“A trecut deja ceva timp de când m-am alăturat proiectului Schimbări mici, economii mari" și pot spune că sunt și mai entuziasmată decat la început..”

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Experiența cu noile produse IKEA continuă: am făcut schimbări minime în decorul camerelor și, cu toate acestea, confortul a fost vizibil sporit, iar factura de energie....”