Mariana Dumitrescu

Mariana Dumitrescu

Ambasador

Povestea continuă

Share pe

A trecut ceva vreme de când am început povestea, știți voi, ca-n ”1001 nopți”.

Pe la începutul lui aprilie am ajuns acasă cu produsele IKEA pe care mi le doream cel mai mult și cu care, gândeam eu, voi dovedi că se poate face economie ducând un trai decent.

Primul gând a fost să schimb toate becurile economice pe care le aveam cu noile becuri cu LED primite de la IKEA, apoi să-mi sun prietenii mari-meșteri-mari pe care îi am, pentru a programa cu ei montarea bateriilor de chiuvetă și schimbarea lustrelor.

Am vrut să fie totul pus la punct înainte de Paște, pentru a mă putea bucura în tihnă de tot. Și meșterii au venit…după o săptămână, dar au venit.

 1)  N-am avut nicio problemă cu montatul lustrelor.

 2)  În schimb, cu bateriile de chiuvetă…am avut multiple probleme.

Chiuveta de la bucătărie: am avut montată pe ea o baterie LAGAN de la IKEA. Când meșterul a demontat-o, am rămas uimită. Bateria era ca nouă, racordurile ca noi, deși  am folosit-o 5 ani.

Chiuveta de la baie: aici am avut montată o baterie de ”fițe” care să se asorteze cu chiuveta. Când meșterul a demontat-o era făcută pur și simplu praf, totul era ruginit, găurit, racordurile sparte. Habar n-am avut, așa că m-am bucurat că n-am inundat pe nimeni.

Meșterii au plecat. Totul părea ok, dar nu a fost să fie.

a) La baie totul a fost perfect, sunt foarte mulțumită de bateria DALSKÄR, de care m-am îndrăgostit.

b) La bucătărie, însă, bateria RINGSKÄR a mai avut o problemă în afară de cea în care jetul de apă stropea peste tot (fiind foarte înaltă).

Sugestie: poate ar fi bine să fie un pic mai mult curbată spre interiorul chiuvetei.

Problema principală era că nu curgea decât apă caldă, indiferent în ce poziție o deschideam.

Așa că am convocat din nou meșterii și, de data asta, l-am chemat și pe specialistul în centrale termice pentru a se pune de acord, ca la final să am apă caldă și apă rece.

A durat ceva timp, dar au rezolvat. Acum funcționează normal.

A trecut zi după zi, au venit sărbătorile. Mi-am înnoit toate vasele. Sunt încântată de toate și le folosec cu plăcere pentru că sunt practice și se spală ușor. Au trecut sărbătorile. A rămas viața de zi cu zi, așa cum este ea.

Am așteptat cu nerăbdare zilele de citire a index-urilor pentru curentul electric, apă și gaze.

Despre economia la gaze nu pot să vă spun nimic pentru că n-am facut nimic pentru asta și este vară, anotimp în care consumul este oricum mic.

Cel mai reprezentativ este consumul la curentul electric. Dacă în aprilie diferența este nesemnificativă, asta e din cauză că de sărbători am folosit cuptorul și plita cu inducție fără nicio restricție.  În mai am vrut să văd, ca să știu exact câtă economie fac folosind iluminatul cu becuri LED; am folosit cuptorul și plita doar când a fost absolută nevoie.

Știind ce economie se realizează cu iluminatul, acum știu cum să folosesc marile consumatoare de curent și să am și o mică economie .

În iunie și iulie aș putea spune că este un echilibru perfect între consum, necesități și economie.

Cu apa este o poveste lungă. Eu știu pentru că am controlat și înregistrat consumul și chiar o mică economie la consum, 0,5 metru cub/lună, dar…

Dar acest lucru nu se reflectă în bani pentru că la blocul nostru nu se ia în considerare consumul înregistrat de apometrele personale/individuale. Există mereu o diferență între ce spun oamenii că au consumat si ceea ce a înregistrat apometrul general. Așa că lună de lună plătim în plus câțiva metri cubi de apă, indiferent de cât consumăm.

Acum, la aproape 3 luni de folosire a produselor IKEA, pot spune că m-am obișnuit cu ele, știu cum să le folosesc în avantajul și pentru confortul meu. Mulțumesc, IKEA. Ne revedem curând.

Vacanță frumoasă!   

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

“Am redecorat și reorganizat bucătăria, impulsionată de participarea la proiectul „Schimbări mici, Economii mari”. Cele mai mari schimbări aici le-am făcut, deoarece aici era consumul mare de apă.”

Ikea Sustenabila
Aiza Botezatu

Aiza Botezatu

Ambasador

“Toate produsele IKEA pe care le-am ales și-au găsit în final locul perfect în familia noastră..”

Ikea Sustenabila
Silvia Iaurum

Silvia Iaurum

Ambasador

“Iată că am ajuns la finalul proiectului, deși este ciudat deoarece nu simt că este un final, ci un început. De ce spun că este un inceput?.”