Cristina Ionescu-Berechet

Cristina Ionescu-Berechet

Ambasador

Orice schimbare aduce beneficii

Share pe

Pentru noi vacanţa de vara a fost un important prilej de a călători și de a descoperi oameni, locuri si obișnuințe. Dacă până acum treceam indiferenți pe lângă coșurile cu ajutorul cărora se poate recicla ceea ce obișnuim să numim gunoi, pe categorii, recunosc că am realizat că am inceput să-mi controlez reflexul stupid de a arunca ambalajele la nimereală. Dacă nu pot aduce în gară sacosele cu hârtie sau sticlă (pentru că tomberoanele cu reciclare selectiva nu sunt în zona), pot măcar să ofer un exemplu celor din jur aruncând gunoiul în locul potrivit, dacă am această optiune.

Și, apropo de hârtie, vă anunț că am reușit să adunăm trei sacoșe. E incredibil cât de multă hârtie aruncăm la întâmplare! Când am început pregătirea pentru școală, caietele folosite s-au strâns grămadă, alături de alte foi și pagini compromise. Copiii au prins din zbor ideea și au început să-mi aducă treptat maculatura uzată. Nu exagerez: trei sacoșe am adunat, una după alta. Urmează să-mi fac curaj să pornesc spre centrul de reciclare pentru că pentru noi principalul mijloc de transport în București este bicicleta.

În altă ordine de idei, am schimbat mare parte din becurile din casă cu unele economice. Luminează foarte bine. Întreaga familie a primit schimbarea cu entuziasm, ceea ce m-a bucurat foarte mult. Schimbarea este înainte de toate una de mentalitate.

În ceea ce privește consumul propriu-zis de energie electrică este greu de estimat scăderea datorată acestei schimbări din pricina celorlate electrocasnice mari. Aerul condiționat a mers destul de mult; la fel și centrala care ne-a furnizat multă apă caldă pentru dușurile din timpul zilei. Cu toate acestea, rămân la ideea că orice schimbare aduce beneficii în timp, cumulate. În orice caz, în sfârșit am inceput să verific și să compar facturile la energie. Până acum, m-am rezumat la a achita suma respectivă mecanic.

Pentru a reduce timpul de funcționare a aerului condiționat, mi-am propus pentru vara următoare să schimb draperiile cu jaluzele care filtrează/opresc pătrunderea căldurii. Abia acum realizez că este o mică investiție care cred că ar putea modifica orice consum și, implicit, costul inutil.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Daniela Preoteșescu

Daniela Preoteșescu

Ambasador

“În primul rând vreau să vă zic că urmăresc postările IKEA cu mare interes... fie că deschid direct site-ul, văd postările de pe Facebook sau, de cele mai multe ori, răsfoiesc newsletter-ul..”

Ikea Sustenabila
Aiza Botezatu

Aiza Botezatu

Ambasador

“Toate produsele IKEA pe care le-am ales și-au găsit în final locul perfect în familia noastră..”

Ikea Sustenabila
Daniela Preoteșescu

Daniela Preoteșescu

Ambasador

“A trecut deja ceva timp de când m-am alăturat proiectului Schimbări mici, economii mari" și pot spune că sunt și mai entuziasmată decat la început..”