Floriana Taitiș

Floriana Taitiș

Ambasador

Obiceiuri și prieteni noi

Share pe

 

A venit și momentul celui de-al 3-lea articol pe parcursul proiectului Schimbări Mici, Economii Mari.

Acum nu prea rămâne loc pentru creativitate, ci trebuie prezentate rezultate concrete întrucât proiectul deja se desfășoară de 4 luni.

Din capul locului pot spune că cele mai mari rezultate în cazul meu se observă in ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Am dus la reciclat în medie pe lună un coș plin cu deșeuri din metal (doze, conserve, folie de aluminiu folosită), două de sticle și borcane și 3 de hârtie și carton. Mă bucur că am reușit să mă obișnuiesc să arunc fiecare tip de deșeu la locul lui fără să mai stau pe gânduri. Implicit, a scăzut considerabil si cantitatea de deșeuri menajere - și spun cu bucurie că acum la ghena blocului se duc, în medie, 2 saci de gunoi pe săptămână (în principal in weekend când am timp să și gătesc).

În plus, pe lângă colectarea selectivă am ales să nu mai iau pungi de plastic de la supermarket. Prefer, în schimb, să am în permanență la mine o sacoșă pliabilă de pânză și o folosesc mereu pe aceea. De asemenea, merg mai des la piață și cumpăr fructe și legume vărsate direct de la producători, în locul celor din supermarket ambalate în diverse folii, caserole sau pungi (ca să nu mai spun că gustul e incomparabil). Pentru a scădea cantitatea de PET-uri, de ceva timp nu mai cumpăr apă în sticle, ci aleg bidoane cu volum mai mare și folosesc sticlele cu dop de tipul celor KORKEN.

Am reușit performanța ca în 4 luni să cumpăr zero baterii. Aleg să folosesc, în schimb, acumulatorii LADDA si încărcătorul VINNINGE. Am dus la reciclat bateriile vechi împreună cu câteva aparate electrocasnice mici, iar de acum încolo sper să fi scăpat definitiv de grija lor.

O altă arie în care am putut să observ rezultate clare a fost cea a economiei de electricitate. Dupa cum povesteam în articolul precendent, am deja câteva becuri pe LED montate, iar pentru citit folosesc veioza JANSJÖ si lampadarul TIVED. Pentru mine e greu să măsor economia făcută pentru că folosesc în continuare și becuri obișnuite, însă pot spune că am observat scăderea facturii cu 10-20 de lei în fiecare lună. Treptat, intenționez să înlocuiesc toate becurile din casă, iar atunci anticipez că rezultatul va fi și mai vizibil.

Per total sunt foarte mulțumită de modul în care s-a desfășurat acest proiect pentru mine. Am povestit cu drag prietenilor și colegilor despre noile mele obiceiuri bune și despre oamenii pe care am avut ocazia să îi cunosc în cadrul seminariilor. Am fost surprinsă de reacția pozitivă a unora dintre ei, care chiar și-ar dori să participle la una dintre edițiile următoare.

VINNINGE

Încărcător baterii

12,90 lei

Încărcător baterie ce se opreşte dacă bateria e prea fierbinte sau deteriorată.

JANSJÖ

Lampă LED cu clemă neagră

44,90 lei

Soluție inteligentă de iluminat, economisește spațiu și energie. Becurile LED au o durată de viață de până la 20.000 de ore și consumă cu 85% mai puțin decât becurile incandescente.

LADDA

Set 4 acumulatori AA

16,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Nicolae Boian

Nicolae Boian

Angajat IKEA

“Cu ajutorul câtorva produse IKEA am reuşit să reduc consumul de energie electrică cu 25% şi valoarea facturii cu 20%..”

Ikea Sustenabila
Alina Ciorgan

Alina Ciorgan

Ambasador

“Suntem în luna octombrie și au trecut 6 luni de când programul IKEA "Schimbări mici, economii mari" m-a inspirat și ajutat în demersul meu de a avea un trai cât mai sustenabil..”

Ikea Sustenabila
Cristina Plămadă

Cristina Plămadă

Ambasador

“Ajunși aproape de ultima parte a proiectului "Schimbări mici, economii mari", a sosit și rândul "povestirii" cu numărul 3..”