Alin Calotă

Alin Calotă

Angajat IKEA

O viață mai sustenabilă la tine acasă - IKEA România

Share pe

M-am înscris în proiect din spirit de competiție și ca să pot învăţa din exemplul colegilor mei. Îmi doresc ca prin exemplul personal să inspir cel puțin o persoană să devină mai conștientă de importanța unui stil de viață mai sustenabil acasă.

Cum m-am hotărât să adopt un stil de viaţă sustenabil?  

După ce timp de mai multe luni la rând, costul întreţinerii a fost unul destul de ridicat, împreună cu familia am început să analizăm unde putem face economii. 
Concluzia?! Consumăm o cantitate foarte mare de apă şi aruncăm foarte multă mâncare.
Suntem crescuți de mici să credem că abundența este semn de trai bun şi uităm că resursele fizice nu sunt niciodată nelimitate. Ați rămâne poate, surprinși să descoperiți că puteți trăi bine-mersi cu mai puțin? Nu, nu zic că mâncăm mai puțin, ci să risipim mai puţin.
Nu e greu să ne corectăm comportamentul. Sunt mici gesturi pe care le putem face când vine vorba de consumul de apă: dușuri rapide în loc de băi lungi, să oprim apa când ne spălăm pe dinți, ne şamponăm părul sau ne săpunim corpul, să planificăm spălarea hainelor încât să eficientizăm consumul de apă. Cred că majoritatea avem în reflex gesturile astea, mai ales cu apometre montate în casă.
Aşadar, am renunţat la băile lungi cu sare şi spumă din belşug şi duşurile însoţite de cele mai la modă cântece. Apoi, ne-am gândit cum să utilizăm apa rece, care curge degeaba până când vine apa caldă. O adunăm într-o găleată şi o folosim să udăm plantele sau să spălăm balconul. 
Aşa, într-o lună am reuşit să reducem consumul de apă cu aproximativ 10%.
Înainte de a fi parte din proiect ni se întâmpla des să cumpărăm mâncare pe care o aruncam pentru că nu apucam să o consumăm. Apoi, din statistici am aflat că un român aruncă în medie câte 180 de kilograme de mâncare în fiecare an. 
Dar ce putem face pentru a risipi mai puţină mâncare? Pentru unii poate suna ciudat, dar cum ar fi să încercăm să planificăm mesele? Adică să ştim de duminică ce vom mânca miercuri. Doar aşa, vom putea să facem cumpărături pe baza unei liste pentru a arunca cât mai puţin. 
Şi mersul la cumpărături cu burta plină ar fi o idee. Nu glumesc. Încercați să vedeţi cât de diferit arată un coş de cumpărături în supermarket după o sesiune de shopping cu burta plină faţă de una cu burta goală. Din proprie experienţă vă spun că în primul coş va fi mult mai echilibrat faţă de al doilea, care va conţine multe produse ce vor ajunge curând la gunoi. 
Am mai putea şi să congelăm resturile alimentare pentru a le refolosi. Pentru asta caserolele de la IKEA au fost de mare ajutor. Nu vorbesc despre resturile din farfurie, ci despre mâncarea care a rămas în oală, după ce s-a servit masa. Dacă sunteți ca mine, nu vă place ca două mese să semene între ele. Însă peste o săptămână, mâncarea decongelată poate fi “reinventată” pentru o masă sățioasă.
Am început să folosim caserolele pentru păstrarea mâncării şi am constatat că este uşor să vezi conţinutul datorită capacelor transparente. Aşa știi imediat dacă ai nevoie de provizii noi. Caserolele se folosesc foarte uşor şi în cuptorul cu microunde, conţinutul se încălzeşte uniform şi, un lucru foarte important: se pot stivui pentru a economisi spaţiu.
De la magazinul IKEA am adus toate produsele care aveau să ne fie de ajutor: caserole și borcane, sticle, cutie pentru prânz, geantă termoizolantă şi termos. 

Cât se poate economisi ducând un stil de viață sustenabil? 

După cum am putut constata după implementarea unor reguli simple am economisit în medie 17,5% din buget/lună.
Să zicem că pe lună o familie de 3 persoane alocă 1500 de lei pentru mâncare și întreținere (în care este inclusă apa consumată). Media spune că ducând un mod de viață sustenabil s-ar economisi 262,5 lei. Adică bani care pot fi redirecționați lunar spre alte lucruri. Poate un concediu, poate mici capricii și dorințe rămase neîmplinite.
Ce ziceți, anul ăsta planificăm mai bine mesele și oprim apa mai des? 

KORKEN

Borcan cu capac, sticlă transparentă, 0,5l

7,90 lei

Borcan transparent pentru conservarea alimentelor cu închidere ermetică. Menţine aroma mai multă vreme.

KORKEN

Borcan cu capac, sticlă transparentă, 1,8l

12,90 lei

Borcan transparent pentru conservarea alimentelor cu închidere ermetică. Menţine aroma mai multă vreme.

KORKEN

Borcan cu capac, sticlă transparentă, 1l

9,90 lei

Borcan transparent pentru conservarea alimentelor cu închidere ermetică. Menţine aroma mai multă vreme.

KORKEN

Borcan cu capac, sticlă transparentă, 2l

14,90 lei

Borcan transparent pentru conservarea alimentelor cu închidere ermetică. Menţine aroma mai multă vreme.

LADDA

Set 4 acumulatori AA

16,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Felicia Ienculescu-Popovici

Felicia Ienculescu-Popovici

Ambasador

“Când am decis să aplic la programul IKEA ‘Schimbări mici, economii mari’ m-am gândit că este momentul să testez produse IKEA la care mă uitasem cu mare interes de multe ori pe rafturile magazinului, d.”

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Experiența cu noile produse IKEA continuă: am făcut schimbări minime în decorul camerelor și, cu toate acestea, confortul a fost vizibil sporit, iar factura de energie....”

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Vorbeam deunăzi cu un coleg mai în vârstă de la serviciu despre cum urma el să iasă la pensie în curând și să se retragă în căsuța familiei la tară, să ducă un trai lipsit de stres, acordându-și mai m.”