Cristina Iacob

Cristina Iacob

Ambasador

O schimbare pozitivă în mentalitatea familiei

Share pe

După câteva luni de folosire a produselor pe care le-am ales, se văd schimbări cuantificabile în familia noastră:

 

  • Becurile LED RYET își fac datoria de minune, astfel că factura noastră la energia electrică a scăzut cu minimum 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Am înlocuit în toată casa becurile pe care le aveam (economice), iar diferența nu s-a văzut doar în valoarea facturii, ci și în calitatea luminiii: față de becurile economice, cele LED luminează la întreaga capacitate de când aprinzi lumina. În timp, am observat că la becurile economice scădea intensitatea luminii după un timp mai îndelungat de folosire. Prietenii care ne-au vizitat s-au convins singuri de eficacitatea becurilor LED și au inceput și ei să înlocuiasca becurile clasice sau pe cele economice;

 

  • Din luna aprilie nu am mai cumpărat nicio baterie în casă. În schimb, am folosit acumulatorii LADDA și incarcatorul VINNINGE. Dacă înaintea acestui proiect cumpăram minimum 4 baterii pe lună, din luna aprilie nu a mai fost necesar să facem acest lucru;

 

  • Forma coșurilor de gunoi FILUR mi-au permis să organizez foarte bine zona de sub chiuveta de la bucătărie. Fiind bine organizată, toată familia știe exact cum să selecteze deșeurile, ajungând astfel să nu mai aruncăm materiale reciclabile în coșul pentru gunoi menajer. Coșul cu plastic îl golim la două săptămâni, iar cel cu hârtie la o săptămână. Și coșul de gunoi menajer se umple într-un ritm mai lent, pentru că nu se mai umple inutil cu ambalaje ce pot fi reciclate. În reducerea deșeurilor de plastic ne-a ajutat foarte mult folosirea sticlelor de apă BEHÅLLARE, caserolelor de sticlă FÖRTROLIG și a pungilor cu fermoar ISTAD. Am încercat să convingem mai multe familii din anturajul nostru să colecteze selectiv – pe unii dintre ei i-am convins prin exemplul personal, cu alții încă mai durează convingerea.

 

Pe lângă schimbarea cantitativă, măsurabilă pe care ne-a adus-o proiectul Schimbări mici, Economii mari, diferența se vede foarte mult la nivel de mentalitate. Suntem mult mai conștienti de ceea ce ar putea aduce o schimbare pozitivă în familia noastră. Oriunde putem, alegem produse care să aibă un impact cât mai mic asupra mediului sau renunțăm cu totul să folosim anumite produse. De exemplu, am renunțat la a mai folosi paie de plastic – copiilor le plăceau foarte mult, dar un clip video cu o țestoasă marină afectată grav de un pai i-a determinat să renunțe definitiv la folosirea lor.

În această vară am făcut o ieșire cu cortul – am fost mai multe familii cu copii. La 20 de persoane, cantitatea de gunoi rezultată m-a speriat: 6 saci de gunoi mari (de 200 l). Așa că mi-am convins prietenii să aplatizăm pet-urile de apă: dintr-o dată în loc de 2 saci plini, am ajuns la o jumătate de sac. Același lucru cu dozele de aluminiu. Avand gunoiul selectat ne-a fost ușor să urcăm sacii în portbagaj și să îi aruncăm la primele containere dedicate. Am fost un pic dezamăgită că nu toți prietenii mei reciclează și selectează gunoiul, dar m-a bucurat că au fost deschiși să mă ajute și să se implice.

Îmi doresc foarte mult ca prin exemplul personal să determinăm și alte familii să facă schimbări mici, care adunate, să ducă la un impact mare.

FILUR

Coş cu capac, alb, 42l

39,90 lei

Coş de gunoi pentru sortarea deşeurilor usor de curăţat şi de întreţinut datorită colţutilor rotunjite.

VINNINGE

Încărcător baterii

12,90 lei

Încărcător baterie ce se opreşte dacă bateria e prea fierbinte sau deteriorată.

RYET

BecLED E27 400lm, glob opal

4,50 lei

BEHÅLLARE

Sticlă de apă, transparent, gri

12,90 lei

ISTAD

Pungă de plastic, galben/alb

12,90 lei

FÖRTROLIG

Recipient alimente, set 3buc., sticlă transparentă

49,90 lei

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Anca Bîrlă

Anca Bîrlă

Ambasador

“Amân de ceva timp să scriu această postare, nu pentru că nu o consider importantă, ci pentru că .. am emoții.”

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Am obiceiul de a răspunde cu sinceritate, cât mai aproape de ceea ce eu consider a fi adevărat, ori de câte ori sunt întrebată, fie că o fac prin viu grai sau în mediul virtual..”

Ikea Sustenabila
Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

“Anul acesta, în etapa a treia a experimentului, a venit rândul a 20 de familii, clienți obișnuiți, dar care s-au dovedit pasionați de tema viață sustenabilă..”