Mihaela Drăguș

Mihaela Drăguș

Ambasador

O mică schimbare, cu rezultate uimitoare pentru familia mea.

Share pe

Iată–ne ajunşi la ultimul capitol al proiectului “Schimbări mici, economii mari”, care a debutat în luna mai a.c.

Așa cum spuneam în primul articol, am ales să facem o schimbare în viața noastră. O mică schimbare, cu rezultate uimitoare pentru familia mea.

Ne-am îndreptat atenţia, de-a  lungul proiectului spre capitolulul utilizarea sustenabilă a resurselor, cu alte cuvinte: Reduce, Repară, Refoloseşte, Recilclează.

Primul pas a însemnat alegerea din magazinul IKEA a unor produse care să ne ajute în acest sens. Şi nu au fost puţine. Coşuri de gunoi, pungi de gunoi, cutii din plastic şi din sticla, pungi resigilabile, recipiente pentru depozitarea alimentelor, sticle cu dop ataşat, reutilizabile, etc.

Odată intrate în viaţa nostră ne-au ajutat foarte mult, ne-au facut traiul de zi cu zi mai uşor, dimineţile mai calme.

Fiecare produs intrat în casa noastră merită! Produsele IKEA nu au costuri mari, însă, cu toate acestea, îţi lasă impresie bună.

Şi când spun asta mă gândesc la sticlele de 1l şi 0,5 l pline cu siropuri, la cutiile pentru prânz, aşa bine compartimentate, şi care se închid aşa de bine încât oricâte acrobaţii faci cu geanta, tot în cutie îţi găseşti prânzul şi nu risipit în geantă.

Copilul meu e cel mai încântat de asta, pentru că are obiceiul de a alerga cu ghiozdanul în spate, dar şi pentru că îşi găseşte gustările pentru masa de prânz aşa cum le-am pus de acasă.

Ţin să reamintesc şi importanţa pungilor resigilabile, care acum, în plină toamnă mă salvează de la a cumpăra noi recipiente pentru legumele puse în congelator.

Pe parcursul proiectului am încercat să reutilizăm la maxim resursele, iar ceea ce nu se încadra am decis să reciclăm. Aşa cum am menţionat anterior am adus în căminul nostru trei recipiente FILUR care să ne ajute. Sunt înalte şi suple şi se potrivesc perfect cu spaţiul destinat lor de sub blatul de la bucătărie. Cred că putem spune că orice lucru care înainte ajungea la gunoi, la grămadă cu alte gunoaie, acum a scăpat de asta. Pot spune de fapt că susţin provebul „Gunoiul unora, comoara altora!”. Spun acest lucru deoarece milioane de lei pot fi salvate, milioane de oameni pt fi ajutaţi să trăiască mai bine şi cel mai important, toţi putem trăi  mai bine pe această planetă. E interesul tuturor, nu doar a celor săraci să colecteze deşeuri. Toţi trăim pe această minunată planetă, iar economia globalizată accelerează procesul de poluare. Noi am avut noroc cu acest program, am fost educaţi şi am devenit mult mai conştienţi de importanţa reciclării. Din păcate nu toţi avem șansa de a afla de la oameni implicaţi şi dedicaţi despre poluare, reducerea poluării, reutilizarea deşeurilor etc. Însă există o speranţă. Sper din tot sufletul ca astfel de programe să continue, să se dezvolte, să includă cât mai mulţi cetăţeni şi organizaţii.

O schimbare vizibilă în ceea ce mă priveşte am observat-o la birou. De fapt au observat-o colegii mei. Sunt mult mai atentă la resursele pe care le folosesc acolo. Deşi ele există şi nu se pune problemna unei raţionalizări, am devenit mai conştientă de faptul că chiar şi o coală de hârtie contează. Că o coală de hârtie a însemnat sacrificiul unui copac. Că copacii ne menţin sănătatea. Deci atunci când vrei să printezi tot felul de nimicuri, mai gândeşte-te !

De fapt tot în timpul acestui proiect am avut discuţii cu colegii despre reciclare şi am reuşit să introduc în birou un coş special pentru plastic şi unul pentru hârtie. Deşi la nivel instituţional, existau coşuri speciale din cauză că sunt destul de voluminoase,  ele erau aşezate undeva într-un loc destul de incomod pentru majoritatea dintre noi. Pentru biroul meu funcţionează mai bine proverbul dacă nu se duce Mohamed la munte, vine muntele la Mahomed. Cu alte cuvinte, 2 coşuri FILUR au apărut şi în biroul nostru.

Mă bucur de asemenea că proiectul a durat îndeajuns încât să am timp să utilizez toate produsele IKEA şi să am timp să observ dacă sunt cu adevărat folositoare şi rezistente. Mă declar mulţumită. Şi-au păstrat aspectul şi au rămas funcţionale.

Cu emoţie am participat la ultima întâlnire a grupului de la Mogoşoaia, pe 26 octombrie. Am fost primiţi în casa GreenMogo, unde proprietarii ne-au arătat şi o parte mai puţin obişnuită a reciclării, rspectiv a reutilizării deşeurilor şi materialelor. Ele ajută la obţinerea unui cămin, unul cald şi primitor.

Închei prin a mulţumi Echipei IKEA pentru ideea minunată de a lansa acest proiect şi pentru toate lucrurile frumoase pe care cei din echipa ni le-au împărtăşit de-a lungul celor 6 luni de proiect.

FILUR

Coş cu capac, alb, 28l

29,90 lei

Coş de gunoi pentru sortarea deşeurilor usor de curăţat şi de întreţinut datorită colţutilor rotunjite.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Cristina Plămadă

Cristina Plămadă

Ambasador

“Ultimul seminar IKEA s-a desfășurat în locația Green Mogo..”

Ikea Sustenabila
Ina Mojoiu

Ina Mojoiu

Blogger

“Alegeți să trăiți frumos și să vă bucurați de plăcerile simple ale vieții. Chiar și în această abordare, este design! .”

Ikea Sustenabila
Andreea Georgescu

Andreea Georgescu

Ambasador

“Majoritatea dintre noi tindem să credem că aerul din casele noastre este curat și proaspăt..”