Mariana Dumitrescu

Mariana Dumitrescu

Ambasador

La capăt de drum. Un nou început…

Share pe

A venit când nu mă așteptam. A venit ca o rază de soare după o iarnă lungă și grea. A venit ca o provocare. Îmi plac provocările, mai ales cele cu final fericit.

Am fost în lumea asta mare în locuri în care apa și curentul electric lipsesc cu desăvârșire sau sunt date cu ora, așa că am învățat să prețuiesc și mai mult fiecare rază de lumină și fiecare picătură de apă.

Toate acțiunile privind sustenabilitatea, dar mai ales acest program, transmit un singur mesaj: Să fii econom cu ceea ce ai azi la dipoziție, să trăiești simplu, să alegi ceea ce oferă confort ție și casei tale, cu mai puține cheltuieli; iar asta înseamnă să devii o persoană conștientă de responsabilitățile asumate față de mediu și față de cei din jurul tău și să te gândești că și mâine este o zi.

Când eram copil în casă aveam becuri cu filament, la școală am avut neoane, când m-am făcut mare au apărut becurile economice, acum în casa mea am becuri LED, simplitate și confort. O evoluție spectaculoasă, în câțiva zeci de ani. Noi am evoluat în același timp, dar câți dintre noi au rămas în urmă?   

Când eram copil aveam o cișmea în mijlocul curții, deși trăiam într-un oraș mare, la școala primară am avut o țașnitoare din care puteam bea apa, la liceu erau chiuvete cu apă rece, la facultate am avut și dușuri, acum în casa mea am la chiuvete baterii care reduc consumul de apă la jumătate. Evoluție spectaculoasă. Aici e loc de mai bine. Noi am evoluat în același timp dar câți dintre noi au rămas în urmă?

Când eram copil, vorbesc  acum de  mai bine de 60 ani, tata făcuse în fundul curții o cutie, nu era chiar cutie, era ca o cutie mare-mare cu pereți din pietre, în care noi depozitam conștiincioși în fiecare zi toate resturile alimentare vegetale. Primăvara lua din stratul de jos și împrăștia prin curte, zicea că este îngrășământ, apoi săpa pământul. Habar n-aveam atunci cât de apreciat va deveni acel gunoi, peste ani ca: Compost.  Noi am evoluat în acest timp, dar câți dintre noi au rămas în urmă?

Noi trăim în prezent, suntem interesați de tot ceea ce este nou, ținem cont de trecut, dar nu ne ancorăm, privind spre viitor. De cele mai multe ori posibilitățile de a visa sunt infinite, dar posibilitățile materiale sunt limitate.

Programul “Schimbări mici, economii mari – O viață mai sustenabilă acasă” mi-a dat posibilitatea să materializez câteva dintre ideile la care doar visam. Problema este că eu visez în continuare. Știu că într-o zi, mai devreme sau mai târziu, visele mele vor deveni  realitate.

Au trecut deja mai mult de 6 luni. Când au trecut? Prinsă de viața de zi cu zi nici nu mi-am dat seama. Parcă ieri mergeam fericită după produse, iar azi culeg fericită rezultatele.

Am înregistrat lună de lună economii la consumul de apă, dar acestea nu s-au luat în considerație datorită sistemului defectuos de plată a consumului general de apă pe scara blocului unde locuiesc. Lucrez înca la asta, poate voi reuși să-mi conving vecinii că trebuie să avem un contor numai pentru scara noastră, nu unul care înregistrează și pierderile pentru 5 scări.

Am inregistrat lună de lună economii la consumul de energie electrică, conform cu tabelul oficial care are la bază consumul real realizat și verificat de Enel de 3 ori în 6 luni. Aici trebuie să precizez că am folosit economia datorată iluminatului cu becuri LED în tot apartamentul, cum am crezut eu că este mai bine în avantajul meu: pentru a câștiga timp utilizez frecvent: plita cu inductie, cuptorul electric și vasele FÖRTROLIG.

Sigur că în aprilie nu m-am gândit nicio clipă că și anul acesta va veni iarna, pentru că dacă aș fi făcut-o mi-aș fi luat un covor gros și o pilotă călduroasă de iarnă, dar la ce să fi renunțat? Am rămas cu gândul la mașina de spălat vase, dar nu-i așa nu le poți avea pe toate?

Sunt fericită că toate produsele pe care mi le-am dorit și-au găsit în timp locul lor în casa mea. Toate sunt utile, iar rezultatele imi dau dovada că am reușit.

Ultimul seminar, ținut într-un tărâm de vis ca o gură de rai, a fost ca în  povestea  fără sfârșit: atunci când ai ajuns unde ai vrut să fii, deja te gândești la următorul nivel unde ai vrea să fii și niciodată nu te dai bătut.

Am ajuns la final, am acumulat experiență. Acum suntem în fața unui nou început, cu noi provocări cărora va trebui să le facem față.

Vom reuși sau nu, timpul ne va dovedi.

La revedere. Pe curând.

FÖRTROLIG

Recipient alimente, set 3buc., sticlă transparentă

49,90 lei

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

“Am descoperit proiectul „Schimbări mici, economii mari” prin intermediul chestionarului primit ca membru al clubului IKEA FAMILY. Mi-a atras atenția din mai multe motive..”

Ikea Sustenabila
Mariana Dumitrescu

Mariana Dumitrescu

Ambasador

“A venit când nu mă așteptam. A venit ca o rază de soare după o iarnă lungă și grea. A venit ca o provocare. Îmi plac provocările, mai ales cele cu final fericit..”

Ikea Sustenabila
Ina Mojoiu

Ina Mojoiu

Blogger

“Au trecut două luni de când sunt implicată în proiectul IKEA România, și cred că a fost unul din cele mai ample și mai serioase abordări cunoscute mie până acum într-o astfel de acțiune. .”