Alina Ciorgan

Alina Ciorgan

Ambasador

Jurnal de bord: un sfârșit și un început

Share pe

Jurnal de bord: un sfârșit și un început

Suntem în luna octombrie și au trecut 6 luni de când programul IKEA "Schimbări mici, economii mari" m-a inspirat și ajutat în demersul meu de a avea un trai cât mai sustenabil.

Toți prietenii mei știu acum că aplic multe metode de a economisi resurse și de a trăi mai responsabil, așa că uneori se iscă discuții despre asta, mai ales pe Facebook. Unde se aruncă deșeurile reciclabile, cine le colectează, ce se întâmplă cu ele mai departe, cum putem refolosi resursele - astea sunt câteva din subiecte.

Impresia mea dupa aceste 6 luni petrecute sub lupa sustenabilității este că sunt mai atentă la acțiunile mele și impactul pe care îl au acestea asupra familiei, asupra bugetului, sau asupra mediului. 

Ce noi obiceiuri mi-am însușit? 

Păi în primul rând, mă organizez cu gătitul astfel încât dacă pornesc cuptorul, să gătesc mai multe feluri deodată sau unul după altul, profitând de faptul că e deja încălzit. De exemplu am pus 2 tăvi cu pizza, iar după ce le-am scos am băgat imediat un dovleac la copt.

Acumulatorii sunt folosiți în permanență prin rotație la jucării, lumânări electrice sau telecomenzi așa că soțului îi revine sarcina de a îi pune la reîncărcat.

Acum că a venit toamna, nu mai lăsăm storurile trase toată ziua ci doar la somnul de prânz, când avem nevoie de intuneric.

În rest, am rămas cu aceleași obiceiuri sustenabile pe care le aveam și înainte: reciclăm, folosim responsabil curent electric și apă, ne gândim cum putem să refolosim produse/obiecte înainte de a le arunca, susținem micii producători cumpărând de la ei.

Îmi pare bine că văd în jurul meu din ce în ce mai multă grijă și responsabilitate. În blocul meu se poartă discuții pentru a contracta o firmă ca să vină să colecteze deșeurile reciclabile. În camera pentru gunoi am pus chiar eu un bidon în care colectăm uleiul folosit la gătit, și care face rău atât țevilor cât și mediului când este aruncat la chiuvetă. De asemenea, un ONG va instala de câteva ori pe an un container pentru donații. 

Deși mai avem mult până să ajungem la nivelul altor țări din punct de vedere al sustenabilității, există voința de schimbare mai ales în comunitățile tinere. Și IKEA tocmai asta face prin proiectul "Schimbări mici, economii mari", susține oamenii să pună în aplicare aceste schimbări benefice.

Acest proiect m-a apropiat de niște oameni care împărtășesc aceeași viziune ca și mine, iar discuțiile cu ei sunt într-adevăr o inspirație. Ultima noastră întâlnire a fost o revelație, căci am aflat că există o clădire verde chiar lângă București, Green Mogo, un proiect unic în care s-au investit multă pasiunea și muncă. Pentru asta și pentru alegerea unui mod de viață cu impact redus asupra mediului îi admir mult pe proprietari, care în plus se mai implică și în acțiuni caritabile în beneficiul comunității. Niște oameni deosebiți, pe care nu aș fi avut ocazia să-i cunosc dacă nu ar fi fost proiectul IKEA.

La final, aș vrea să mulțumesc echipei implicată în acest proiect, cât și IKEA pentru minunata idee de a populariza stilul de viață sustenabil.

 

LADDA

Set 4 acumulatori AAA

29,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Aiza Botezatu

Aiza Botezatu

Ambasador

“Deși suntem zilnic prea ocupați, prea obosiți și prea dezamăgiți ca sa luăm în serios ideea de sustenabilitate, IKEA reusește să ne inspire și să ne motiveze să facem “schimbări mici”.”

Ikea Sustenabila
Marius Cărnuță

Marius Cărnuță

Ambasador

“Iată că suntem pe ultimii 200 de metri cu acest proiect și suntem din ce în ce mai bucuroși de rezultate..”

Ikea Sustenabila
Alina Ciorgan

Alina Ciorgan

Ambasador

“E în continuă schimbare, doar ne priește modul de viață sustenabil pe care îl implementăm de o vreme..”