Anca Bîrlă

Anca Bîrlă

Ambasador

IKEA –SCHIMBĂRI MICI, ECONOMII MARI - partea a 2 a

Share pe

După o perioadă în care în căminului nostru i s-au adăugat mai multe produse IKEA, a sosit momenul să vedem efectul acestor #schimbarimici.

          Dintre produsele achiziționate în cadrul proiectului, o pondere valorică mare au avut cele 3 baterii: DALSKÄR baterie lavoar+sifon, bateria EDSVIK, LUNDSKÄR baterie lavoar+sifon. La început mă gândeam că instalarea acestora va fi o problemă, dat fiind că soțul meu nu este un bun “meseriaș”, însă instalarea a decurs cu bine, doar că având niște baterii mai vechi a fost nevoie de câteva piese suplimentare. În rest, pentru utilizare, din punctul meu de vedere le-aș acorda calificative maxime deoarece: se curăță ușor, sunt ergonomice, asigură o presiune potrivită, chiar și pentru copii. Dacă ar fi să luăm în calcul și reducerea consumului cred ca și aici le pot acorda punctaje maxime lucru demonstrat de reducerea cu 20% a consumului, deci ca urmare și a facturii la întreținere.

În general, comparativ cu vecinii, familia noastră are un consum mai mic, pentru că toți membrii familiei încercăm să aplicăm câteva reguli simple: să închidem robinetul până terminăm periajul/bărbieritul, strângem într-un recipient apa care curge până la încălzirea dușului pentru a putea spăla balconul sau a uda florile etc. Tot la ghivecele de flori ajunge și apa cu care am spălat legumele, sau am fiert cartofii.

Oricum de bateriile care mă pot ajuta să economisesc am putut afla prin intermediul programului IKEA, și nu numai să aflu, dar chiar să le pot testa. Sentimentul este că nu doar vorbim și dezbatem pe tema sustenabilității, ci aplicăm în viața de zi cu zi, lucruri concrete care chiar funcționează.

Un alt produs pe care l-am testat este TILLREDA -  plită inducție portabilă. Având de ceva vreme un aragaz cu arzătoare, pe care utilizându-l frecvent îi cunosc puterea, timpul de gătit pentru anumite tipuri de mâncare, nu aș fi luat în calcul alte tipuri. Însă, participând la atelierele IKEA am realizat ca plitele cu inducție pot fi o variantă utilă atât pentru un gătit mai rapid, cu un consum mai mic de energie cât și mai sănătos. Așadar, încântată și de ideea de portabilitate a acestei plite am inclus-o în lista de produse și pot spune că a fost o surpriză foarte plăcută: este ușor manevrabilă - am folosit-o și la casa de vacanță (unde există doar butelia ca sursă pentru gătit) mâncarea se gătește rapid, fiind chiar eficientă pentru mâncărurile ce necesitau un timp mai îndelungat de fierbere, se curață ușor.

Asociat acestei plite a fost setul de oale IKEA 365+ Set 6 piese, inox/sticla. Aceste vase, le-am luat în calcul întâi pentru utlizarea pe plita de inducție, însă sunt foarte potrivite pentru diverse feluri gătite, ceea ce a făcut ca încetul cu încetul setul IKEA 365+ să înlocuiască “zestrea” de la nuntă de acum 11 ani.

Am început să scriu acest episod fără un plan dar apropiindu-mă de limita acestei etape am realizat că, de fapt, sunt multe aspecte pe care le-am învățat sau pe care reușesc să le conștientizez prin proiectul Schimbări mici, economii mari.

EDSVIK

Baterie bucătărie, cromată

195 lei

Baterie cu funcție de reducere a fluxului apei fără a afecta presiunea; economisește apă și energie.

DALSKÄR

Baterie lavoar cu sifon, aspect inox

290 lei

Baterie lavoar cu dispozitiv de economisire a apei. Debitul rămâne la fel, dar se utilizează cu 50% mai puțină apă.

TILLREDA

Plită cu inducţie, portabilă

199 lei

Plitele cu inducţie sunt eficiente şi rapide, deoarece această tehnologie transferă energia direct la vasele de gătit cu bază magnetică.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

“Acum a venit rândul clienţilor să treacă prin aceiaşi paşi mici cu schimbări mari, la fel ca noi..”

Ikea Sustenabila
Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

“Acum vreo două săptămâni IKEA mi-a pus întrebarea asta: “Ce înseamnă pentru tine “acasă”?” și m-am gândit că cel mai simplu ar fi să las imaginile să vorbească singure și a ieșit filmulețul acesta".”

Ikea Sustenabila
Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

“E un proiect la care visez de nişte ani buni, de când suntem în formula de cinci şi am devenit nişte consumatori foarte mari..”