Floriana Taitiș

Floriana Taitiș

Ambasador

“Schimbări mici, economii mari” - IKEA e minunată!

Share pe

Au trecut aproximativ 3 luni de când m-am implicat în proiectul IKEA. Am făcut deja câteva schimbări mici care transformă casa mea într-un loc mai sustenabil și rezultatele încep să se vadă. Sunt foarte încântată de produsele alese și voi vorbi aici despre câteva dintre ele.

De departe, preferatele mele sunt cele care compun setul de cultivat VAXER de care pur și simplu m-am îndrăgostit. Mereu mi-au plăcut florile iar când eram mică obișnuiăm să plantez arpagic și verdețuri cu bunicul meu în jardinierele pe care le aveam în balcon. Acum, cu ajutorul setului VAXER, am reușit să cultiv busuioc, rucola, cicoare și coriandru iar rezultatul a depășit orice așteptare - pozele vorbesc de la sine. Îmi dau seama că nu devii mai sănătos cultivând câteva plântuțe acasă și folosindu-le la gătit, însă activitatea în sine îți dă un sentiment de mulțumire și ocupă niște timp care în mod normal ar fi fost petrecut în fața TV-ului sau telefonului. Pentru mine bucuria maximă a fost când am pregătit o pizza de casă folosind busuioc și rucola din recolta proprie.

Caserolele și borcanelele de la IKEA erau de mult timp nelipsite din bucătăria mea, iar acum am profitat de ocazie pentru a-mi reface stocul cu caserole noi PRUTA, FORTROLIG si IKEA 365. De la începutul proiectului am început să gătesc mai des. Constant am cel puțin un raft din frigider ocupat cu casserole - le folosesc atât pentru depozitarea mâncării rămase după o masă, chiar dacă este o cantitate mică prefer să folosesc o caserolă de mărime adecvată în loc să o arunc. Evit astfel risipa de alimente și spațiul din frigider este mai bine organizat, iar în al doilea rând pentru transportul prânzului la birou: așa îmi asigur o masă sănătoasă în loc de una încropită de la supermarket sau de o comandă la o firmă de catering (caserola FESTMALTID e perfectă pentru asta).

Un obicei nou pe care mi l-am însușit de la începutul proiectului este acela de a colecta selectiv deșeurile și de a le recicla: coșurile de sortare VARIERA m-au ajutat foarte mult cu asta. Aparent când le ai la îndemână îți întra în reflex să pui sticla la coșul ei și hârtia la al ei.

În ultimele 3 luni am dus la reciclat 2 coșuri pline cu metal, 4 cu sticlă și 5 cu hârtie și carton. Peturile sunt prea voluminoase pentru a folosi un coș, așa că le adun într-o sacoșă albastră IKEA și le duc separat cam o dată pe săptămână. Datorită acestui mod de gestionare al deșeurilor cantitatea de gunoi menajer pe care o arunc la ghena blocului s-a redus semnificativ în această perioadă.

Urmând aceeași linie, de la începutul proiectului nu am mai cumpărat absolut nicio baterie. Treptat am înlocuit bateriile pe care le aveam cu acumulatori LADDA. Iar cu ajutorului prizei KOPPLA care are și 2 ieșiri USB și al încărcătorului VINNINGE am alcătuit o “stație de încărcare” la mine acasă pe care am mascat-o cu o planta decorativă pentru a nu deranja aspecul camerei. Pot acum să încarc absolut orice device în același loc iar când nu este folosită, priza are întrerupător și astfel fac și o mică economie de electricitate.

Tot legat de economia de electricitate, în cadrul proiectului am ales și câteva becuri LED, o veioză JANSJO și un lampadar TIVED. Nu am avut posibilitatea de a înlocui toate becurile din casa ci doar câteva dintre ele, de aceea îmi e greu să estimez economia de energie, însă un aspect pozitiv este acela că eu am devenit mai atentă să nu las lumina aprinsă când părăsesc camera iar factura este ceva mai mică acum. Lumina de la corpurile de iluminat pe LED este una plăcută și foarte potrivită pentru citit, ele pot fi modelate foarte ușor astfel încât lumina sa bate unde am nevoie și de aceea am ajuns să folosesc destul de rar lumina de la lustrele unde am becuri normale.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Experiența cu noile produse IKEA continuă: am făcut schimbări minime în decorul camerelor și, cu toate acestea, confortul a fost vizibil sporit, iar factura de energie....”

Ikea Sustenabila
Daniela Preoteșescu

Daniela Preoteșescu

Ambasador

“La începutul acestei călătorii, ne-am propus două lucruri: • Să reducem energia consumată • Să fim mai atenți cu mâncarea pe care o cumpărăm/pregătim/consumăm/depozităm.”

Ikea Sustenabila
Marius Cărnuță

Marius Cărnuță

Ambasador

“Acest proiect nu se termină cu ultima poveste. Ceea ce a fost un proiect minunat va continua pentru noi și pentru cei pe care am reușit să îi îndrumăm spre un stil de viață sustenabil..”