“Schimbări mici, economii mari” - IKEA e minunată - IKEA România

IKEA e minunată! O să spun asta încă de la inceput ca să fiu sigură că nu îmi scapă pe parcursul articolului, și da, am folosit genul feminin pentru că nu mă refer la magazine, ci la compania în sine. Am ajuns să fac parte din proiectul “Schimbări mici, economii mari” în urma unei invitații primite pe e-mail, fiind membru IKEA FAMILY deja de câțiva ani. Până acum mai fusesem la seminariile organizate la magazin pe diverse teme, dar de data aceasta mi-am dat seama că era vorba de ceva diferit.
Am fost foarte bucuroasă când mi s-a confirmat că am fost aleasă printre cei 20 de norocoși care aveau să ia parte la proiect, pentru că din prima mi s-a părut un experiment interesant. Deja apucasem să le spun prietenilor că m-am înscris, erau convinși că o să fiu selectată.
Eu sunt din București, cum zic americanii “born and raised”. Îmi place orașul meu cu bune și cu rele, dar. din păcate, în ultimii ani parcă mai mult îmi sar în ochi relele. Sincer vorbind, nu pot să zic că mi-am bătut capul prea tare până acum pentru a schimba ceva. Am tot fost prin afară în diverse orașe și m-a încercat un sentiment de invidie când am văzut cum se fac unele lucruri la alții. Un exemplu este modul în care aruncă gunoiul, gata selectat și pregătit să meargă la reciclare. Noi de ce nu facem asta? Știu că și la noi potențialul există și că lucrurile se pot schimba. Este nevoie doar de un impuls și mai ales de voință din partea oamenilor. Acesta e motivul pentru care m-am înscris în proiect, pentru a reuși să fac ceva în legatură cu modul meu de viață și de a încerca prin exemplu propriu să îi motivez și pe alții (măcar într-o mică măsură).
Așteptările mele sunt mari, de la proiect și mai ales de la mine. Cred că cel mai mult îmi doresc ca după aceste 5 luni anumite obiceiuri corecte să îmi intre în reflex și să mi se pară naturale. Aș zice că ăsta e tot secretul proiectului, să faci în primă fază aceste schimbări conștient, să analizezi rezultatele, iar în timp să ți le asumi ca stil de viață. Pe lângă asta, mai vreau să și profit de experiența altora care poate au o viziune mai bună decât a mea despre ce înseamnă un stil de viață sustenabil.
Foarte pe scurt, proiectul „Schimbări mici, economii mari” este deja la a 3-a fază. Inițial, participanții au fost angajații IKEA, apoi au urmat bloggerii, iar acum e rândul nostru: membrii IKEA Family, să fim cobaii. El se axează pe 4 componente, după cum urmează: economie de energie, economie de apă, sortare și reciclare și o viață mai sănătoasă și se desfășoară pe o perioadă de 5 luni. În acest timp participăm la seminarii, folosim produsele IKEA pe care fiecare dintre noi și le-a ales și discutăm despre experiența noastră.
Iar acum partea distractivă: primul seminar, unde ne-am cunoscut cu toții. Cel mai mult mi-a plăcut cum s-a făcut selecția: 20 de oameni care la prima vedere nu au nimic în comun, de vârste diferite, cu interese și stiluri de viată diferite, toți legați de un singur aspect: dorința de a schimba ceva la ei. Deci din start mesajul transmis a fost acela că fiecare poate să ducă o viață sustenabilă, că nu e nimic special sau adresat numai unei categorii sociale. Totul a fost foarte informal, într-o atmosferă prietenoasă. Am cunoscut câțiva dintre participanții la edițiile trecute, care ne-au povestit cum a fost experiența lor, toți erau entuziasmați și se lăudau cu rezultate bune. Mi s-a părut un semn bun. Am discutat despre cele 4 componente ale proiectului și despre produsele IKEA, care pot fi folosite în proiect - unele sugestii m-au surpins. În final, fiecare dintre noi a ales o temă principală și a plecat acasă să își facă temele.
Alegerea mea a fost „o viață mai sănătoasă” pentru tema principală, însă nu voi neglija nici „economia de energie” sau „sortarea deșeurilor”. Vreau să spun de la început că nu mă așteptam să fie atât de complicat să aleg produsele. Pur și simplu erau prea multe opțiuni. În coșul meu de cumpărături de pe site-ul IKEA au intrat și au plecat zeci de produse până ca lista să ajungă la forma finală. Am stat și am citit caracteristicile fiecăruia și am căutat poze care să îmi arate cum au integrat alți oameni produsele respective în casele lor. Mi-a luat vreo 3 zile și am făcut 2 vizite la magazin cu acest scop, dar sunt foarte mulțumită de alegerile mele.
Acum am produsele acasă, urmează să încep să le folosesc acasă și să îmi dau seama dacă într-adevăr reprezintă soluții viabile pentru a avea o viață sustenabilă acasă, dar și pentru a reduce cheltuielile.