Floriana Taitiș

Floriana Taitiș

Ambasador

“Schimbări mici, economii mari” - IKEA e minunată - IKEA România

Share pe

IKEA e minunată! O să spun asta încă de la inceput ca să fiu sigură că nu îmi scapă pe parcursul articolului, și da, am folosit genul feminin pentru că nu mă refer la magazine, ci la compania în sine. Am ajuns să fac parte din proiectul “Schimbări mici, economii mari” în urma unei invitații primite pe e-mail, fiind membru IKEA FAMILY deja de câțiva ani. Până acum mai fusesem la seminariile organizate la magazin pe diverse teme, dar de data aceasta mi-am dat seama că era vorba de ceva diferit.

Am fost foarte bucuroasă când mi s-a confirmat că am fost aleasă printre cei 20 de norocoși care aveau să ia parte la proiect, pentru că din prima mi s-a părut un experiment interesant. Deja apucasem să le spun prietenilor că m-am înscris, erau convinși că o să fiu selectată.

Eu sunt din București, cum zic americanii “born and raised”. Îmi place orașul meu cu bune și cu rele, dar. din păcate, în ultimii ani parcă mai mult îmi sar în ochi relele. Sincer vorbind, nu pot să zic că mi-am bătut capul prea tare până acum pentru a schimba ceva. Am tot fost prin afară în diverse orașe și m-a încercat un sentiment de invidie când am văzut cum se fac unele lucruri la alții. Un exemplu este modul în care aruncă gunoiul, gata selectat și pregătit să meargă la reciclare. Noi de ce nu facem asta?  Știu că și la noi potențialul există și că lucrurile se pot schimba. Este nevoie doar de un impuls și mai ales de voință din partea oamenilor. Acesta e motivul pentru care m-am înscris în proiect, pentru a reuși să fac ceva în legatură cu modul meu de viață și de a încerca prin exemplu propriu să îi motivez și pe alții (măcar într-o mică măsură).

Așteptările mele sunt mari, de la proiect și mai ales de la mine. Cred că cel mai mult îmi doresc ca după aceste 5 luni anumite obiceiuri corecte să îmi intre în reflex și să mi se pară naturale. Aș zice că ăsta e tot secretul proiectului, să faci în primă fază aceste schimbări conștient, să analizezi rezultatele, iar în timp să ți le asumi ca stil de viață. Pe lângă asta, mai vreau să și profit de experiența altora care poate au o viziune mai bună decât a mea despre ce înseamnă un stil de viață sustenabil. 

Foarte pe scurt, proiectul „Schimbări mici, economii mari” este deja la a 3-a fază. Inițial, participanții au fost angajații IKEA, apoi au urmat bloggerii, iar acum e rândul nostru:  membrii IKEA Family, să fim cobaii. El se axează pe 4 componente, după cum urmează:  economie de energie, economie de apă, sortare și reciclare și o viață mai sănătoasă și se desfășoară pe o perioadă de 5 luni. În acest timp participăm la seminarii, folosim produsele IKEA pe care fiecare dintre noi și le-a ales și discutăm despre experiența noastră.

Iar acum partea distractivă: primul seminar, unde ne-am cunoscut cu toții. Cel mai mult mi-a plăcut cum s-a făcut selecția: 20 de oameni care la prima vedere nu au nimic în comun, de vârste diferite, cu interese și stiluri de viată diferite, toți legați de un singur aspect: dorința de a schimba ceva la ei. Deci din start mesajul transmis a fost acela că fiecare poate să ducă o viață sustenabilă, că nu e nimic special sau adresat numai unei categorii sociale. Totul a fost foarte informal, într-o atmosferă prietenoasă. Am cunoscut câțiva dintre participanții la edițiile trecute, care ne-au povestit cum a fost experiența lor, toți erau entuziasmați și se lăudau cu rezultate bune. Mi s-a părut un semn bun.  Am discutat despre cele 4 componente ale proiectului și despre produsele IKEA, care pot fi folosite în proiect - unele sugestii m-au surpins. În final, fiecare dintre noi a ales o temă principală și a plecat acasă să își facă temele.

 Alegerea mea a fost  „o viață mai sănătoasă” pentru tema principală, însă nu voi neglija nici „economia de energie” sau „sortarea deșeurilor”.  Vreau să spun de la început că nu mă așteptam să fie atât de complicat să aleg produsele. Pur și simplu erau prea multe opțiuni. În coșul meu de cumpărături de pe site-ul IKEA au intrat și au plecat zeci de produse până ca lista să ajungă la forma finală. Am stat și am citit caracteristicile fiecăruia și am căutat poze care să îmi arate cum au integrat alți oameni produsele respective în casele lor. Mi-a luat vreo 3 zile și am făcut 2 vizite la magazin cu acest scop, dar sunt foarte mulțumită de alegerile mele. 


Acum am produsele acasă, urmează să încep să le folosesc acasă și să îmi dau seama dacă într-adevăr reprezintă soluții viabile pentru a avea o viață sustenabilă acasă, dar și pentru a reduce cheltuielile. 

 

STABIL

Accesoriu fiert, inox, 1l

12,90 lei

Accesoriu pentru fiert care te ajută să economiseşti energie, deoarece poţi fierbe mai multe legume în acelaşi timp, fără ca gusturile să se amestece.

KORKEN

Borcan cu capac, sticlă transparentă, 0,5l

7,90 lei

Borcan transparent pentru conservarea alimentelor cu închidere ermetică. Menţine aroma mai multă vreme.

IKEA 365+

Borcan cu capac, transparent, alb, 0,3l

4,90 lei

Borcan transparent cu capac ce se poate deschide complet sau pe jumatate pentru accesibilitate.

IKEA 365+

Borcan cu capac, transparent, alb, 1,3l

8,90 lei

Borcan transparent cu capac ce se poate deschide complet sau pe jumatate pentru accesibilitate.

VARIERA

Capac coş sortare deşeuri, negru, 11l

12 lei

Capac pentru coşurile destinate sortării deşeurilor.

FÖRTROLIG

Caserolă, sticlă transparentă, Lat19xL13xH7cm

14,90 lei

Caserolă din sticlă cu închidere ermetică ce păstrează alimentele proaspete mai multă vreme.

FÖRTROLIG

Caserolă, sticlă transparentă, Lat23xL17xH9cm

19,90 lei

Caserolă din sticlă cu închidere ermetică ce păstrează alimentele proaspete mai multă vreme.

VARIERA

Coş sortare deşeuri, negru, 11l

17 lei

Coş pentru sortarea deşeurilor ce are mânerul pliabil.

VÄXER

Cutie cu capac, gri, Lat23xL42cm

39,90 lei

Cutie cu capac transparent pentru cultivarea seminţelor.

FESTMÅLTID

Cutie prânz, verde, L19xL13xH6cm

12,90 lei

Cutie pentru prânz cu capac anti-scurgere ideală pentru a transporta mâncarea uşor.

VÄXER

Fertilizator, 0,5l

24,90 lei

Fertilizator cu unităţi de măsurare.

VINNINGE

Încărcător baterii

12,90 lei

Încărcător baterie ce se opreşte dacă bateria e prea fierbinte sau deteriorată.

TILLREDA

Plită cu inducţie, portabilă

199 lei

Plitele cu inducţie sunt eficiente şi rapide, deoarece această tehnologie transferă energia direct la vasele de gătit cu bază magnetică.

VÄXER

Seminţe, andive, rucola cicoare cu frunză lată, set 3 bucăţi

9,90 lei

Set de seminţe pentru rucola, andive şi cicooare. Alege să plantezi pentru reducerea cheltuielilor şi beneficiul de a le avea mereu la îndemână.

VÄXER

Seminţe, busuioc, coriandru busuioc, set 3 bucăţi

9,90 lei

Set de seminţe de busuioc şi coriandru. Alege să plantezi pentru reducerea cheltuielilor şi beneficiul de a le avea mereu la îndemână.

SOCKER

Seră, interior/exterior alb

59,90 lei

Seră potrivită atât în interior cât şi în exterior. Ajută oxigenarea mediului.

LADDA

Set 4 acumulatori AA

16,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

LADDA

Set 4 acumulatori AAA

12,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

PRUTA

Set caserole 17 buc, transparent, verde

16,90 lei

Set 17 caserole transparente pentru depozitarea alimentelor de orice tip. Se pot stivui pentru a economisi spaţiu.

VÄXER

Set cultivare, gri, Lat22xL41cm

19,90 lei

Set de cultivare pentru grădină.

STABIL

Sită pentru gătit în aburi, inox, 5l

29,90 lei

Sită pentru gătit în aburi ce economiseşte energie pentru că poţi găti mai multe preparate simultan.

STABIL

Sită pentru gătit în aburi, inox, Ø 28cm

14,90 lei

Sită pentru gătit în aburi cu mâner detaşabil ce economiseşte energie pentru că poţi găti mai multe preparate simultan.

VÄXER

Substrat, pietre ponce, 3l

19,90 lei

Substrat pentru plante cu piatră ponce. Ajută oxigenarea mediului.

VÄXER

Substrat, set cultivare, set 50 bucăţi

39,90 lei

Substrat pentru cultivarea plantelor. Ajută oxigenarea mediului.

JANSJÖ

Veioză birou cu LED, aramiu

59,90 lei

Lampă care economisește spațiu, datorită brațului subțire, și până la 85% energie, datorită becurilor LED cu consum redus și durată mare de viață. Braţul şi capul reglabile permit direcţionarea cu uşurinţă a luminii.

ODLA

Substrat, fibră de nucă de cocos, 15l

14,90 lei

O mică grădină exotică acasă, sădită chiar de tine! Bucură-te de o casă plină de viață și aer împrospătat de plante!

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Cristina Plămadă

Cristina Plămadă

Ambasador

“Ajunși aproape de ultima parte a proiectului "Schimbări mici, economii mari", a sosit și rândul "povestirii" cu numărul 3..”

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Experiența cu noile produse IKEA continuă: am făcut schimbări minime în decorul camerelor și, cu toate acestea, confortul a fost vizibil sporit, iar factura de energie....”

Ikea Sustenabila
Andreea Georgescu

Andreea Georgescu

Ambasador

“Proiectul IKEA a ajuns la final după aproape 6 luni..”