Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

Economisirea resurselor epuizabile, o atitudine prietenoasă față de mediu

Share pe

Au trecut șase luni - din mai până în octombrie. Atât a durat proiectul „Schimbări mici, economii mari”. A venit vremea bilanțului. Datele sunt seci, dar demonstrează ceea ce era de demonstrat: putem economisi resursele epuizabile adoptând o atitudine prietenoasă față de mediu. Ceea ce am realizat noi, o familie de două persoane, poate face oricine. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât rezultatele vor fi mai vizibile.

Iată rezultatele mele, unde economia de apă este evidentă. Mașina de spălat vase are următoarele avantaje:

  • spală cu 17 litri de apă la 65 grade o încărcătură completă
  • poate spăla la 50 grade cu doar 13l de apă - programul „eco” - economie de apă și curent electric
  • are și un program la 70 grade, care dezinfectează vasele
  • când am multe cratițe și tigăi folosesc programul la 65 grade, care înlătură excelent reziduurile de la gătit
  • când vasele nu sunt prea murdare, le spăl cu programul rapid, care durează doar 30 de minute
  • nu mi-a încărcat factura de curent electric, deoarece am schimbat becurile cu halogen (53 W) din bucătărie cu becuri LED (8,6W), care consumă deci de șase ori mai puțin și dau o lumină albă și caldă foarte plăcută
  • consumabilele: detergent-pastile, sare specială și soluție de clătire se pot lua in cantități mai mari pentru a fi mai ieftine; astfel, costul lor pentru o spălare revine la mai puțin de 1 leu

Iată și comparația cu spălatul manual al vaselor: în 15 minute am consumat 15 l apă rece și 10 litri apă caldă pentru spălatul vaselor care nu se pot pune în mașina de spălat vase. Spălatul manual se face la aproximativ 40 de grade, astfel că foloseam un detergent mult mai concentrat și în cantități mai mari pentru a distruge microbii. Și timpul câștigat astfel e important - mașina spală vasele și eu pot să mă ocup de alte treburi gospodărești.

Am economisit apă și la spălatul legumelor și fructelor, deoarece bateria sanitară cu aerator reduce consumul: la aceeași presiune, debitul scade la jumătate. Accesoriile pentru compartimentarea chiuvetei (cuva și sita) sunt foarte utile, deoarece spăl totul în cuvă și le clătesc rapid în sită - nu mai fac toate aceste operațiuni sub jet de apă. Vara spăl legumele și fructele cu apă rece, deci scade mult consumul de apă caldă. Economia e evidentă, deoarece apa caldă e de trei ori mai scumpă decât apa rece.

Economii am realizat și la spălatul rufelor, deoarece am folosit cât mai des programul eco-friendly la 30 grade și am preferat să cumpăr haine care se spală cu acest program și se calcă la temperatură joasă sau deloc. Deci am economisit nu numai ap, ci și curentul electric.

Tot pentru a economisi energia electrica, in afara de inlocuirea tuturor becurilor din casa cu becuri LED, mi-am format în timp și mici obișnuințe, ca de exemplu: nu las lumina aprinsă într-o cameră din care am ieșit, nu las aparatura electronică în stand-by și folosesc frigiderul la capacitatea maximă.

Pentru a reduce consumul de gaz metan am început să folosesc oala de fiert sub presiune – totul se fierbe mult mai repede, astfel că se consumă de trei-patru ori mai puțin gaz metan și economisesc și curentul electric pe care îl consumă hota, care ar fi funcționat 4 ore în loc de una.

Activitatea de sortare a deșeurilor în cele trei recipiente VARIERA a intrat în obișnuința zilnică. Și dusul pungilor de deșeuri, o dată la câteva zile, la colțul străzii, unde e o baterie de trei containere, nu mai este un efort deosebit.

Totodată, în aceste șase luni am fost mult mai atentă la obișnuințele noastre alimentare, folosind mai mult preparate cu legume fierte decât cu carne și încercând să reduc cât mai mult consumul de produse conservate industrial. În locul condimentelor în plic, cumpărate din supermarket, am folosit tot mai mult verdețuri proaspete sau uscate.

Și foarte important mi se pare faptul că acest proiect m-a adus alături de alte familii cu aceleași preocupări. Am știut că nu sunt singură în ceea ce fac. Mai sunt și alții care gândesc la fel ca mine.

Seminariile au fost foarte utile, iar cel final a reprezentat ocazia de a vedea o casă cu adevărat ecologică, o reușită care ne poate convinge pe toți că se poate trăi mult mai frumos și mai sănătos aproape de natură, sub un acoperiș înverzit!

VARIERA

Coş sortare deşeuri, negru, 18l

24 lei

Coş pentru sortarea deşeurilor ce are mânerul pliabil.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Mihaela Drăguș

Mihaela Drăguș

Ambasador

“Bună dragilor, Revin cu următoarele mele experiențe legate de produsele IKEA..”

Ikea Sustenabila
Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

“Au trecut șase luni - din mai până în octombrie. Atât a durat proiectul „Schimbări mici, economii mari”..”

Ikea Sustenabila
Marius Cărnuță

Marius Cărnuță

Ambasador

“Sunt 3 luni de când am început în testarea produselor IKEA. Rezultatele sunt pe măsura așteptărilor! Vă descriu pe scurt ce am reușit noi să facem în primele luni..”