Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

E simplu să trăiești sustenabil, trebuie doar să sortezi -IKEA România

Share pe

Economia de apă și o factură mai mică la energia electrică sunt doar două dintre modalitățile de a reduce consumul la tine acasă și de a-ți transforma locuința și stilul de viață în unul sustenabil. 

La începutul lunii aprilie v-am povestit despre cum, la un an distanță de la provocarea lansată de IKEA România „Schimbări mici, economii mari”, am reușit să economisesc energie electrică, la mine acasă. Tot atunci, v-am promis că în lunile ce urmează vă vom prezenta și alte modalități pe care le puteți implementa în propria casă, pentru un trai ușor și sustenabil. După articolul despre economia de apă, astăzi vom povesti despre sortare și reciclare. 


Stai singur(ă), coșul VARIERA este perfect pentru bucătările mici. În el poți sorta hârtia sau sticla. Se poate achiziționa de aici→ 


Spre deosebire de temele abordate în lunile trecute, sortarea și reciclarea deșeurilor din propria gospodărie nu vor avea un impact asupra facturilor, însă beneficiile pe termen lung asupra modului tău de viață și mediului ce te înconjoară pot fi de mare impact.


O familie numeroasă are nevoie de un coș încăpător pentru fiecare tip de deșeu. Ascunde-le pe toate în dulapul din bucătărie cu ajutorul coșurilor VARIERA. Alege de aici dimensiunile potrivite pentru tine → 
 

Conform raportului "Mediul European - Starea și Perspectiva 2015", Romania avea o rată de aproximativ 4,5% la reciclarea deșeurilor municipale în anul 2012, fiind ultima în Uniunea Europeana la acest capitol. Deși am urcat de la 1% în 2010, cifrele nu sunt îmbucurătoare și atât timp cât nu începem din propria casă, va fi destul de dificil să atingem rata de 50% recomandată de UE. 

Ce poți face la tine acasă? 

Simplu, sortează. Plastic cu plastic, hârtie cu hârtie, sticlă cu sticlă și metal cu metal. Nu îți va lua foarte mult timp, în special dacă îți creezi un colț în bucătărie, în hol sau în grădină, cu coșuri speciale pentru fiecare deșeu în parte. În foarte puțin timp, această activitate va deveni rutină și, dacă îi implici și pe cei mici, ei vor purta cu ei acest obicei de-a lungul vieții. 


Alege containere albe pentru reciclare. Poți desena pe ele simboluri pentru fiecare deșeu în parte ori poți crea etichete speciale pentru a face procesul mai atractiv, atât pentru cei mari cât și pentru cei mici. Coșurile SORTERA se pot cumpăra de aici → 

Dacă ai grădină, poți folosi gunoiul menajer ca și compost, însă bateriile și becurile trebuie sortate separat și duse la centrele speciale, datorită conținutului mare de metale grele și compuși chimici extrem de toxici pentru mediul înconjurător. Astfel de centre găsești în aproape toate magazinele mari de la noi. 

Dacă nu știai, în magazinul IKEA, la 40 de baterii uzate lăsate în centrul de reciclare primești 10 noi. 


Evită complet deșeurile toxice din baterii și folosește acumulatorii LADDA. Încărcătoare pentru ei găsești aici → 

Mulți vor spune că este inutil să sortezi acasă, atât timp cât mai departe, deșeurile vor ajunge tot în același loc, fără a fi reciclate. În mai toate orașele din țară există deja containere pentru sortarea deșeurilor, dar dacă nu aveți încredere în cele ale primăriei, puteți merge la Sigurec ori la un centru de reciclare independent din orașul dumneavoastră. 


Chiar și la birou poți recicla. Păstrează lângă tine un coș special pentru hârtie precum FNISS și aruncă în el toate ideile și schițele nereușite. Îl poți achiziționa de aici → 

Procesul de sortare și implementarea lui în propria casă nu va fi deloc o corvoadă, el se poate transforma rapid într-un joc și un motiv de distracție. Dacă nu ne credeți, citiți pe 
platforma Viața sustenabilă poveștile și sfaturile familiilor care și-au schimbat stilul de viață, care își doresc ca propria lor casă să fie una sustenabilă și prietenoasă cu mediul. Cu ce s-au confruntat, care au fost schimbările ce le-au adus cele mai mari satisfacții și ce îți recomandă ție să faci, află din propriile lor peripeții, aici → 

Pe Petra o găsiți aici, cu multe idei și inspirație pentru casă.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

“Unul dintre rapoartele europene estimează că, până în anul 2030, se va ajunge la un deficit la nivel mondial al aprovizionării cu apă de 40%.”

Ikea Sustenabila
Alina Ciorgan

Alina Ciorgan

Ambasador

“"Hey hey I saved the world today" cântau Eurythmics prin 1999. 18 ani mai târziu, iată-ne și pe noi încercând să contribuim la acest scop măreț, în diverse moduri, fiecare după puterile sale. .”

Ikea Sustenabila
Roxana Maraloiu

Roxana Maraloiu

Ambasador

“Câteva luni de proiect “Schimbări mici, economii mari” și totul e clar: e exact așa cum spune numele proiectului..”