Raluca Iscru

Raluca Iscru

Ambasador

Drumul spre o viață sustenabilă

Share pe

Ce pot să fac într-o zi de weekend care să mă relaxeze și să fie și sănătos în același timp? O vizită la piața din cartier și, apoi, o ciorbă rădăuțeană. Și ce treabă are asta cu sustenabilitatea?

Păi are, pentru că:

  • de la piață cumpăr legume proaspete, neambalate, deci nu mai poluez natura cu atâta plastic. În piață găsesc multe legume și fructe produse, în marea lor majoritate în România, asta însemnând noxe mai puține rezultate din transportul legumelor de la producător până la mine în bucătărie. Și, de multe ori, rog vânzătorii să îmi răstoarne toate legumele direct într-o sacoșă mare pentru a nu mai primi și alte plăsuțe de plastic;
  • pregătesc o mâncare sănătoasă și gustoasă;
  • îmi iau și la birou hrană preparată acasă pentru masa de prânz și nu mai poluez, aruncând la gunoi acel ambalaj binecunoscut care, apropos, este unul dintre puținele care nu pot fi recuperate sau refolosite în vreun fel;
  • folosesc o cantitate limitată de apă datorită bateriei care are un debit controlat de apă și al vasului de spălat legumele în care le curăț pe toate odată, fără sa țin jetul să curgă pentru a spăla fiecare legumă în parte;
  • folosesc o oală cu capac pentru a economisi timp și energie când gătesc;
  • am văzut la un coleg și mi-am zis: da, uite, pot și eu să fac asta ca să fiu și mai sustenabilă…când își comandă mâncarea la cantina de jos, are la el propria casoletă de sticlă în care vânzătorul îi pune mâncarea fără a mai folosi acele casolete de plastic. Bună treabă!

 

Pentru că tot e vară și am fost în concediu, am luat cu mine o punguță de plastic IKEA în care am pus detergentul de vase și buretele, numai bune pentru spălatul vaselor la camping-urile unde am poposit.

Am remarcat că nu sunt singura care găsește întrebuintări noi pungilor pentru sandviș. Cineva folosea o pungă format mare pe post de portfard, e foarte practică, fiind transparentă și usor de folosit. E și asta o metodă practica de a refolosi un produs, de a-i schimba utilizarea. În acelasi mod, recipientele de sticlă le putem folosi pentru depozitat siropuri, sos de rosii sau alte licori tămăduitoare.

Tot la camping am folosit o lumină de cort cu acumulatori de la IKEA, ușor de încărcat cu încărcătorul de voiaj.

La capitolul gestionarea gunoiului, viața mea este mult mai ușoară deoarece gunoiul menajer se strânge în cantitate mai mică, așa că fac drumul până la pubelă de 4 ori mai rar. Plasticul, hârtia și sticla le duc pe toate odată în locurile special amenajate.

Pentru cei care stau la casă, un alt lucru pe care îl pot face pentru a refolosi gunoiul menajer în gospodarie este folosirea lui ca și compost. Într-o cutie, cumpărată sau confecționată manual se pot arunca resturile menajere cum ar fi: cojile de legume, resturile de mâncare, cojile de oua, șervețele de hârtie, zațul de cafea, plicurile de ceai, resturile vegetale de la flori.  În timp, acest amestec se transformă în îngrășământ pentru grădina de legume. Mai puțin gunoi de aruncat, un stil de viață mai sănătos! Compostiera poate sta afară undeva în apropierea grădinii de legume pentru a fi ușor de utilizat.

Deoarece posed electronice pe care vreau să le am tot timpul la îndemână, cu acumulatorii încărcați, îmi este de mare folos prelungitorul IKEA care are chiar și două mufe USB. Nici nu știam că există așa ceva. Este excelent pentru încărcătorul de acumulatori reîncărcabili sau pentru power bank.

Am fost plăcut surprinsă de felul cum prietenii mei au reacționat ca urmare a citirii posturilor mele și de modul în care au inceput să-și reevalueze impactul pe care îl au asupra mediului înconjurător. Unii dintre ei și-au dat seama că până și perdelele și tipul de protecție al ferestrelor contează în consumul de energie, alții au conștientizat că bateriile de chiuvete pe care le folosesc în gospodărie pot influența consumul de apă curentă sau alții au hotărât să își instaleze coșuri de gunoi pentru a colecta gunoiul separat, respectiv hârtie, plastic și gunoi menajer. M-am bucurat să aud asta. Să o ținem tot așa!

Împreună putem face diferența și putem afecta mai puțin mediul înconjurător prin stilul nostru de viață. Cu schimbări mici, putem face economii mari!

DROPPAR

Borcan cu capac, sticlă mată, capac inox, 1,8l

16,90 lei

Borcan transparent cu capac de inox pentru depozitarea alimentelor, aceastea îşi menţin aroma mai mult timp.

IKEA 365+

Borcan cu capac, transparent, alb, 2,3l

14,90 lei

Borcan transparent cu capac ce se poate deschide complet sau pe jumatate pentru accesibilitate.

FÖRTROLIG

Recipient alimente, set 3buc., sticlă transparentă

49,90 lei

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Alina Ciorgan

Alina Ciorgan

Ambasador

“Suntem în luna octombrie și au trecut 6 luni de când programul IKEA "Schimbări mici, economii mari" m-a inspirat și ajutat în demersul meu de a avea un trai cât mai sustenabil..”

Ikea Sustenabila
Felicia Ienculescu-Popovici

Felicia Ienculescu-Popovici

Ambasador

“Când am decis să aplic la programul IKEA ‘Schimbări mici, economii mari’ m-am gândit că este momentul să testez produse IKEA la care mă uitasem cu mare interes de multe ori pe rafturile magazinului, d.”

Ikea Sustenabila
Alina Ciorgan

Alina Ciorgan

Ambasador

“Programul "Schimbări mici, economii mari" a început cu un seminar în care ne-am familiarizat cu domeniile în care putem crește sustenabilitatea.”