Andreea Georgescu

Andreea Georgescu

Ambasador

De ce am ales acest proiect? - partea a 2 a

Share pe

Majoritatea dintre noi tindem să credem că aerul din casele noastre este curat și proaspăt. Adevărul este că de fapt calitatea acestuia este îndoielnică. Există mari șanse ca 99% din produsele din casa noastră să emane în cantități mai mari sau mai mici  substanțe nocive. Conform unor studii, se pare că de cele mai multe ori, aerul din interiorul caselor este de până la 5 ori mai poluat decât aerul din exterior. Teribil, așa-i?

Răspunsul la această problemă: plantele de interior, care pe lângă rolul decorativ de care toată lumea profită, au și un aport extrem de mare în purificarea aerului din casele noastre.

Știați că toate produsele din casă emană substanțe toxice? Spre exemplu,  formaldehida, substanța foarte toxică cu puternic risc cancerigen, se  găsește în aproape orice obiect fabricat, de la textile care nu se șifonează, la mobile, covoare, parchet, vopsele, cosmetic neorganice, etc, fiind cauza principală pentru apariția astmului și alergii? Xilenul este emanat de orice produs vopsit, lăcuit, dar și de computere și imprimante. Este o neurotoxină, toxică pentru sistemul endocrin și respirator. Benzenul este o substanță chimică foarte întâlnită la interior, de la ceara pentru lustruit, la vopsele și este emanată de majoritatea materialelor sintetice din casă. Tricoetilenul este  substranța des întâlnită în substanțele de curățare și este toxic pentru rinichi, ficat și sistemul respirător.

În anii 80, NASA a realizat un studiu pe mai multe plante comune de apartament , cu scopul de a afla care dintre acestea ar putea purifica și produce oxigen într-un mediu închis complet. Atunci, s-a descoperit că Palmierul Areca sau CHRYSALIDOCARPUS LUTSCENS ce se găsește de vânzare și la IKEA este una dintre cele mai eficiente plante pentru purificarea aerului, precum și un foarte bun umidificator. 2-3 plante de  acest gen înlocuiesc folosirea aparatelor electrice de umidificare a aerului. Conform NASA, dacă într-o încăpere fără aer respirabil se plasează 4 astfel de plante, ele purifică aerul și produc oxigen astfel încât o persoană să poată trăi în acea încăpere, fără oxigen din exterior. În dormitorul nostru 2 astfel de plante stau la loc de cinste împreună cu alte ghivece cu plante verzi, iar somnul nostru s-a îmbunătățit considerabil, la fel și aerul din încăpere.

Viața la bloc e complicată, spațiul pe care îl avem la dispoziție este limitat, motiv pentru care fiecare obiect și produs adus în casa trebuie analizat și studiat îndelung. Odată cu intrarea în viața noastră a gamei SOCKER, casa noastră s-a transformat într-o oază verde. Am putut să ne creăm propria grădină de mirodenii, fără gândul că nu avem spațiu suficient, realizându-ne astfel mica noastră grădină verticală.

Până de curând, cumpăram constant mirodenii, cu scopul de a le avea mereu proaspete. Din nefericire, foloseam câteva crenguțe, iar restul rămâneau  în frigider, uscându-se. De când am descoperit colecția SOCKER, busuiocul, menta și rozmarinul sunt mereu în bucătărie, condimentele sunt perfecte pentru purificarea aerului din bucătărie, absorbția radicaliilor liberi, protejându-ne creierul și crescând capacitatea cognitivă. Și pe lângă toate acestea, au și un gust fantastic.  

         

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Cristina Iacob

Cristina Iacob

Ambasador

“Am ales pentru testare mai multe produse, din categorii diferite, care am considerat că îmi vor aduce beneficii în domeniul sustenabilității: gestionarea deșeurilor, economia de energie electrică.”

Ikea Sustenabila
Daniela Preoteșescu

Daniela Preoteșescu

Ambasador

“În primul rând vreau să vă zic că urmăresc postările IKEA cu mare interes... fie că deschid direct site-ul, văd postările de pe Facebook sau, de cele mai multe ori, răsfoiesc newsletter-ul..”

Ikea Sustenabila
Roxana Maraloiu

Roxana Maraloiu

Ambasador

“Oricât de mici sunt schimbările care vin dintr-o decizie proprie, presupun un proces. Procesul este accelerat când ai ajutoare de nădejde sau întâmplări fericite care să te impulsioneze..”