Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

Economii cu schimbări mici pentru o casă sustenabilă - IKEA România

Share pe

Oameni și povești sustenabile | Petra Cristina Ene

După mai bine de o lună de când IKEA România a lansat provocarea „O viață mai sustenabilă acasă pentru oricine” și după săptămâni de testat produse și schimbări aduse propriei case, am ajuns la final și, da, am economisit, voi avea facturi mai mici, însă, mai important este că mi-am schimbat stilul de viață și sunt mult mai aproape de un interior sustenabil. Cum a început experimentul, puteți citi aici. Care sunt concluziile, vedeți mai jos. 

Energie

După cum v-am povestit în acest articol, mai jos sunt fotografii ale contorului meu de curent electric în perioada de dinainte și după ce am schimbat toate becurile din casă cu cele LED. După cum se vede, am redus consumul cu 3,1 kWh. 

Contor curent electric înainte de trecerea la LED, consum realizat: 19,8 kWh.

Contor curent electric după trecerea la LED, consum realizat: 16,7 kWh

Produsele mele preferate, din gama de corpuri de iluminat, au fost baghetele luminoase LED STÖTTA și LEDBERG, dar mai ales priza cu 4 ieşiri și 2 porturi USB, KOPPLA pentru că îmi oferă opțiunea de a închide printr-un singur buton toate aparatele din ea, dar îmi și permite să încarc ambele telefoane prin porturile USB. 

Bagheta LED LEDBERG în spatele televizorului împreună cu  lampadarul cu LED JANSJÖ

Lumina se aprinde şi se stinge automat când deschizi şi închizi uşa și nu se iroseşte energie cu bagheta LED STÖTTA. Funcţionează cu baterie şi nu necesită alimentare electrică. 

În bucătărie

Deși am reușit să reduc valoarea facturii la energie electrică, cel mai mult mă bucur de faptul că am reușit să aduc schimbări importante în modul în care îmi gestionez mâncarea, în economia la apă și în apropierea tot mai mare de o locuință cât mai sustenabilă. 

În ceea ce privește mâncarea, oala sub presiune VÄRDESÄTTA a reușit să reducă considerabil timpul de fierbere al porumbului. Într-o oală normală dura aproximativ o oră jumătate ca acesta să fie gata, acum porumbul este gata în maxim 30 de minute.

Oala IKEA 365+ și accesoriile de gătit STABIL îmi oferă o cină sănătoasă, dar și economie la energia termică pentru că pot găti mai multe feluri de mâncare în același timp.

Pe lângă faptul că sunt perfecte pentru depozitarea mâncării rămase, caserolele FÖRTROLIG sunt bune pentru a păstra carnea la marinat sau depozitat aluatul pentru clătite rămas de cu o seară înainte. 

În plus, cu borcanele pentru mirodenii RAJTAN, condimentele nu mai stau împrăștiate în pungi prin dulap. Faptul că, atât ele cât și caserolele PRUTA sunt transparente mă ajută să știu exact ce îmi lipsește și ce trebuie trecut pe lista de cumpărături.

Natura în casă 

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult din acest proiect a fost setul de cultivare VÄXER. Am avut o rată de succes de 50%, în ceea ce privește numărul de semințe ce au încolțit, însă nu mă voi opri până nu voi umple ghiveciul BITTERGURKA și sera IKEA PS 2014 cu plante aromatice și legume. 

De asemenea, bonsaiul pe care îl las să crească după pofta inimii lui, are acum o casă nouă, în ghiveciul SÖTCITRON cu sistem de reglare a umidității. 

La finalul acestui experiment, vă pot spune că, deși am fost ușor sceptică la început, sunt foarte mulțumită de rezultat, de schimbările aduse interiorului meu, dar și de momentele haioase pe care le-am trăit în testarea fiecărui produs în parte. Am să continui să le folosesc și am să încerc să trăiesc cât mai sustenabil în interiorul micii mele case. Sper că am reușit să vă conving si pe voi să faceți primii pași spre economii mari cu schimbări mici și accesibile.

Pe Petra o găsiți aici, cu multe idei și inspirație pentru casă.

STÖTTA

Baghetă luminoasă LED, cu baterii alb

59,90 lei

Baghetă luminoasă ce funcţioneză cu baterie şi nu necesită alimentare electrica. În plus, LED-urile consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente.

LEDBERG

Baghetă luminoasă LED, mulitcoloră

69,90 lei

Baghetă luminoasă care nu irosește energie. În plus, LED-urile consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente.

FÖRTROLIG

Caserolă, sticlă transparentă, Lat19xL13xH7cm

14,90 lei

Caserolă din sticlă cu închidere ermetică ce păstrează alimentele proaspete mai multă vreme.

RAJTAN

Set 4 borcane mirodenii, 15cl

4,90 lei

Set 4 borcane transparente cu capac de inox pentru conservarea alimentelor.

PRUTA

Set caserole 17 buc, transparent, verde

16,90 lei

Set 17 caserole transparente pentru depozitarea alimentelor de orice tip. Se pot stivui pentru a economisi spaţiu.

BITTERGURKA

Ghiveci, alb

44,90 lei

Pentru mica ta grădină, chiar și din balcon! Fie că e vorba de plante decorative sau fructe și legume din proprie producție!

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

“Anul acesta, în etapa a treia a experimentului, a venit rândul a 20 de familii, clienți obișnuiți, dar care s-au dovedit pasionați de tema viață sustenabilă..”

Ikea Sustenabila
Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

“Au trecut patru luni de la inceperea proiectului. Mi-au intrat in obisnuinta micile gesturi care ma ajuta sa economisesc apa, de exemplu..”

Ikea Sustenabila
Aiza Botezatu

Aiza Botezatu

Ambasador

“Deși suntem zilnic prea ocupați, prea obosiți și prea dezamăgiți ca sa luăm în serios ideea de sustenabilitate, IKEA reusește să ne inspire și să ne motiveze să facem “schimbări mici”.”