Andreea Georgescu

Andreea Georgescu

Ambasador

Cum am devenit mai responsabili

Share pe

Proiectul IKEA a ajuns la final după aproape 6 luni.

Acest experiment a reprezentat pentru noi o mai mare conștientizare și o creștere a responsabilității.

Deși în cazul nostru rezultatele proiectului nu sunt ușor măsurabile, pot spune că intr-adevăr ne-am schimbat obiceiurile și cred că ne-am responsabilizat mai mult. Am reușit să reducem risipa de alimente, prin folosirea caserolelor FÖRTROLIG, am redus bugetul alocat pentru cumpărături și pentru masa de prânz din oraș, am început să folosim mult mai mult legumele crescute în regie proprie, chiar la noi pe balcon.

În privința reciclării, deja aveam achiziționate dinainte de începerea proeiectului coșuri pentru colectarea selectivă a gunoiului – plastic, hârtie și menajer. Pentru acest proces am ales să folosim coșurile de gunoi VARIERA.

Pentru a reduce cantitatea de produse și ambalaje, utilizarea produselor IKEA s-a dovedit a fi soluția perfectă pentru casa noastră: TILLSLUTA, FÖRTROLIG si VARIERA – combinația perfectă.

Finalul proietului vine cu o concluzie clară pentru noi: am reușit să REDUCEM RISIPA ALIMENTARĂ. Înainte de proiect, aruncam destul de multă mâncare deoarece, ca majoritatea oamenilor, FACEAM  cumpărături în hipermarketuri și cumpărăm la impuls, fără vreo nevoie reală. Ulterior, uitam de respectivele produse până când se alterau/expirau și trebuiau aruncate. Acum, având toate produsele puse în caserole transparente, putem preconiza mult mai exact necesarul, iar risipa este minimă. Acum, cumpărăm produse alimentare la fiecare două săptămâni, achiziționându-le prin comandă online la unul dintre marii retaileri ce dispun de acest serviciu. Acest nou obicei ne-a ajutat să econosim și mai mult, deoarece ești conștient de fiecare dată de valoarea totală a coșului de cumpărături. Marea problemă a prezenței fizice într-un hipermarket o reprezintă atât promoțiile la diverse produse, când și promoterii/testerii ce te abordează periodic pentru o „promoție” sau o „ofertă”, și apare impulsul de a cumpăra „de poftă”, toți acești factori având un singur rezultat: bani mai mulți cheltuiți, promovarea consumerismului inutil și risipa alimentară.
Prin metodele aplicate de noi în aceste luni de proiect, am observat că am eliminat majoritatea acestor factori și am redus risipa. Iar această concluzie nu poate decât să ne bucure. În cazul nostru, PROIECTUL „Schimbări mici, economii mari” și-a atins scopul.

Și atunci, tot ceea ce pot spune este: „MULȚUMESC” .

FÖRTROLIG

Recipient alimente, set 3buc., sticlă transparentă

49,90 lei

VARIERA

Coș sortare deșeuri

30 lei

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

“Atunci am realizat că de fapt pierdusem esenţa întregului proiect: aceea de a face schimbări mici cu impact mare, dar fără a simţi toate aceste schimbări că o “povară”..”

Ikea Sustenabila
Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

“Acum vreo două săptămâni IKEA mi-a pus întrebarea asta: “Ce înseamnă pentru tine “acasă”?” și m-am gândit că cel mai simplu ar fi să las imaginile să vorbească singure și a ieșit filmulețul acesta".”

Ikea Sustenabila
Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

“Ce mi-am propus cu acest experiment? Ca în decurs de două luni, într-o prima fază (cât durează campania) să punem în căminul nostru bazele a ceea ce sperăm noi că va fi o casă cât mai sustenabilă.”