Felicia Ienculescu-Popovici

Felicia Ienculescu-Popovici

Ambasador

Consum mai mic de energie, impact pozitiv asupra mediului înconjurător

Share pe

Reducerea consumului de energie aduce beneficii materiale, pentru că plătim mai puțin pentru factura de electricitate. În ceea ce ne privește, folosirea eficientă a energiei înseamnă că generăm mai puține emisii de gaze cu efect de seră și că ne implicăm în rezolvarea crizei climatice, care ne afectează deja pe toți, mai ales prin fenomenele meteo extreme care sunt mai intense și mai numeroase decât acum câteva decenii.

La finalul proiectului IKEA “Schimbări mici, economii mari”, poate e interesant să vedem care dintre produsele testate ne-a ajutat să consumăm mai puțină energie și să ne reducem astfel impactul asupra mediului. Clasamentul meu personal este următorul:

  1. Becurile LED
  2. Jaluzelele pentru umbrirea ferestrelor.
  3. Plita mobilă cu inducție

Prin colaborarea cu IKEA, am reușit să înlocuim 21 de becuri pe care le aveam în clădirea Centrului Green Mogo. Majoritatea becurilor erau deja becuri economice, însă consumau 12W și aveau o intensitate a luminii de aprox. 700 lumeni. 15 din cele 21 de becuri, mai precis cele aflate în sala de instruire a Centrului Green Mogo, au fost înlocuite cu becuri de 14W care generează 1000 de lumeni. În felul acesta, fără să creștem consumul de energie, avem o lumină de calitate mult mai bună, un aspect important când vine vorba de o sală de training. În cazul celorlalte corpuri de iluminat, am redus consumul montând becuri de 8,6W, păstrând însă același flux luminos, de 700 lumeni. Pe de altă parte, am constatat că atunci când ai posibilitatea să aprinzi pe rând becurile dintr-o încăpere și acestea produc lumină suficientă (1000 de lumeni în cazul nostru) nu mai ai tendința să aprinzi toate becurile din încăpere și în felul acesta ajungi de fapt să consumi mai puțin, chiar dacă becurile pe care le-ai instalat consumă la fel de mult ca cele de dinainte.

Instalarea jaluzelelor pentru umbrirea unei suprafețe vitrate de mari dimensiuni, o seră sau un conservatorium care comunică cu sala de training, ne-a ajutat să reducem în timpul zilelor de caniculă temperatura cu cel puțin 10 grade Celsius. În acest fel practic acel spațiu nu a mai avut nevoie de răcire, reducând astfel semnificativ consumul de energie. Umbrirea pe zona sudică, estică și vestică schimbă major confortul termic în acel spațiu. Cum în România avem și frig extrem dar și căldură extremă, merită să investim timp pentru a găsi cele mai bune soluții de umbrire pentru locuința în care trăim. Jaluzele pe care le-am instalat au niște bare magnetice care fac foarte simplă ridicarea lor. În zilele înnorate, când e nevoie de mai multă lumină, se poate face foarte ușor ridicarea jaluzelelor. De asemenea, în anotimpul rece, suprafața vitrată devine o sursă de încălzire pasivă. Putem folosi atunci efectul de seră pentru a încălzi încăperea, iar jaluzele ușor de coborât/ridicat fac ca această schimbare să se facă foarte ușor.

Plita mobilă cu inducție a devenit preferata întregii familii, pentru că reduce la jumătate sau chiar o treime timpul de așteptare pentru a aduce un lichid la timpul de fierbere. Deși aparent are un consum mare de energie (2000W), faptul că nu e nevoie să stea în funcțiune atât de mult ca o plită cu gaz, reduce consumul de energie și în același timp economisește timpul de stat în bucătărie. Faptul că e mobilă, că e ușoară și se poate duce în altă zonă, chiar afară, face ca astfel să o poți folosi fără să ai nevoie de hotă, reducând consumul de energie.

 

LEDARE

BecLED E27 1000lm, intensitate reglabilă, glob opal

29,90 lei

LED-urile consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente. În plus poţi regla intensitatea luminii pentru a economisi energie.

TILLREDA

Plită cu inducţie, portabilă

199 lei

Plitele cu inducţie sunt eficiente şi rapide, deoarece această tehnologie transferă energia direct la vasele de gătit cu bază magnetică.

TUPPLUR

Stor opac, gri

79.9 lei

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Cristina Ionescu-Berechet

Cristina Ionescu-Berechet

Ambasador

“Familia din care provin a pus mereu accent pe calitatea vieții, a hranei și implicit pe ideea de a economisi..”

Ikea Sustenabila
Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

“Au trecut șase luni - din mai până în octombrie. Atât a durat proiectul „Schimbări mici, economii mari”..”

Ikea Sustenabila
Silvia Iaurum

Silvia Iaurum

Ambasador

“Povestea mea - Silvia Iaurum Partea III.”