Aiza Botezatu

Aiza Botezatu

Ambasador

Cheltuieli mai mici și zâmbete la final de zi

Share pe

Deși suntem zilnic prea ocupați, prea obosiți și prea dezamăgiți ca sa luăm în serios ideea de sustenabilitate, IKEA reusește să ne inspire și să ne motiveze să facem “schimbări mici” ca sa obținem “economii mari” și odată cu ele să câștigăm un nou zâmbet pe fețele noastre la final de zi.

Am reușit până acum să testez în toate modurile setul de sere VÄXER și am încercat diverse salate și mirodenii și toate au fost delicioase și am avut satisfacția enormă să le văd crescute și apoi în farfuria mea.

La inceput tot aveam tendința să spăl frunzele și apoi mă pufnea râsul când realizam că de fapt nu e nevoie, pentru că sunt plante crescute organic de mine din semințe și mai curate de atât nu or să fie niciodată. Zilnic e o plăcere să diversific verdețurile, de la micul dejun cu gusturi ușor picante de muștar japonez, amărui cu veleități digestive ale amarantului și andivelor și răcoritorul gust de năsturel. E o încântare că pot avea ceva proaspăt zilnic.

De curând m-am hotărât să testez și ceva nou, așa că mi-am pus pentru la iarnă răsaduri de roșii și abia aștept să văd ce iese. Poate o să mănânc propriile mele roșioare de iarnă. Până acum se țin bine și cresc frumos, așa că o să am răbdare și o să le supraveghez cu dragoste, până fac minunatele fructe.

Economisire de bani și resurse:

 

Costurile de pe o lună cu mâncarea, pentru 2 persoane, au scăzut de la 1500 Ron/ lună și ajung acum la pragul de 1000 Ron/ lună, pe care ni-l propusesem. Yuppy! Cu banii economisiți, am mai pus ceva pe lângă și ne-am luat o masină de cusut, pe care ne-o doream de mult timp.

 

Cantitatea de ambalaje, resturi menajere și alimentele aruncate s-a redus considerabil, până la doar 1 coș de sortare VARIERA de 18l de reciclabile la 2 săptămâni (înainte trebuia să duc 1 coș și jumătate pe săptămână și se mai adunau sticle și borcane pe lângă) și un coș de gunoi menajer la 2 sau chiar 3 zile, având în vedere că înainte obișnuiam să ducem gunoiul în fiecare seară.

 

Dacă la începerea proiectului “O viață mai sustenabilă acasă!” obișnuiam să sărim dejunul și să mâncăm pe apucate prânzul și cina foarte târziu (pe la 21:00 sau chiar mai târziu), acum chiar pot să mă mândresc că reușim să ne organizăm să mâncăm mesele principale la ore fixe, să ne bucurăm de Lunch Box-ul de la prânz și să nu mâncăm niciodată cina mai târziu de ora 19:30. Pe deasupra, mai avem timp și de gustări sănătoase.

Așa că am avut curajul să îmi propun să slăbesc câteva kg și chiar dacă nu vă pot spune exact greutatea (scuze :D ), pot certifica că am scăzut 3kg într-o lună, fără să flămânzesc sau să mă simt extenuată. Sunt pornită să pierd în mod sănătos 10 kg până la începutul noului an. Țineti-mi pumnii!

 

VARIERA

Coş sortare deşeuri, negru, 52l

54.00 lei

Coş pentru sortarea deşeurilor ce are mânerul pliabil.

FESTMÅLTID

Cutie prânz, turcoaz închis, 19x13x6 cm

16,90 lei

Cutie pentru prânz cu capac anti-scurgere ideală pentru a transporta mâncarea uşor.

VÄXER

Set cultivare, gri, Lat35xL55cm

34,90 lei

Set de cultivare pentru grădină.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Raluca Iscru

Raluca Iscru

Ambasador

“Ce pot să fac într-o zi de weekend care să mă relaxeze și să fie și sănătos în același timp? O vizită la piața din cartier și, apoi, o ciorbă rădăuțeană.”

Ikea Sustenabila
Alina Ciorgan

Alina Ciorgan

Ambasador

“"Hey hey I saved the world today" cântau Eurythmics prin 1999. 18 ani mai târziu, iată-ne și pe noi încercând să contribuim la acest scop măreț, în diverse moduri, fiecare după puterile sale. .”

Ikea Sustenabila
Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

“Economia de apă și o factură mai mică la energia electrică sunt doar două dintre modalitățile de a reduce consumul la tine acasă și de a-ți transforma locuința și stilul de viață în unul sustenabil..”