Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

Cât de ușor este să ai facturi mai mici - IKEA România

Share pe

Oameni și povești sustenabile | Petra Cristina Ene

Cu toții ne dorim să avem facturi cât mai mici, dar dacă am putea îmbina economia de acasă cu un interior sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător fără cheltuieli mari și fără să ne schimbăm radical stilul de viață? 

Anual, în Uniunea Europenă se aruncă aproximativ 180kg de alimente/persoană, numai în România cantitatea de alimente aruncate pe an depășește 5 milioane de tone. De asemenea, raportul european estimează că, până în anul 2030 se va ajunge la un deficit la nivel mondial al aprovizionării cu apă de 40%. (Sursa: EEA). În plus, electrocasnicele și dispozitivele electrice în stand-by consumă aproape 10% din energia totală a unei case, iar acești 10% se simt în bugetul lunar. 

În acest context, grija față de resurse și traiul sustenabil sunt din ce în ce mai importante, iar eu am acceptat provocarea lansată de IKEA România prin campania „O viață mai sustenabilă acasă, pentru oricine” și pe parcursul următoarelor săptămâni voi folosi produsele lor pentru a vedea dacă ele oferă soluţii accesibile care să ne ajute să avem o viaţă sustenabilă acasă, dar și o reducere a cheltuielior.

Mă voi concentra pe economisirea energiei și pe soluții care să mă ajute să am un stil de viață mai sănătos și prietenos cu natura. Cu toate acestea, nu voi neglija reducerea consumului de apă și soluțiile de sortare a deșeurilor. Mai jos vei găsi câteva sfaturi în aceste două privințe pe care le poți implementa la tine acasă, chiar de azi. Înainte, însă, să vedem care sunt problemele cu care mă confrunt eu și cum sper să le rezolv prin acest experiment.

Energie

Sunt mereu conectată la o sursă de energie, fie că este vorba de laptop, televizor, tabletă, telefoane, la mine acasă ceva consumă curent inevitabil, iar de cele mai multe ori, toate sunt pornite în același timp. Vreau să reduc acest consum, nu numai pentru sustenabilitate ci și pentru a îmi reduce cheltuielile la factura de curent.

LED-urile folosesc cu până la 85% mai puţină energie şi au o durată de viaţă de până la 20 de ori mai mare decât becurile incandescente. 

De asemenea, voi schimba toate becurile din casă cu LED-uri, voi renunța la orice sursă de lumină nesustenabilă și voi folosi corpuri de iluminat cu sistem LED integrat ori soluții inteligente de iluminat pe baterii. Nu voi folosi baterii normale pentru a da putere acestor sisteme, ci doar acumulatori. În plus, voi renunța la prelungitoarele vechi și voi folosi prelungitoare ce se pot închide pentru o preveni orice consum al electrocasnicelor aflate în stand-by.

Economie în bucătărie

Din păcate mă număr printre cei ce aruncă destul de multă mâncare, pentru că nu reușesc să gătesc în cantități mici și pentru că nu depozitez eficent mâncarea care îmi rămâne. Cu ajutorul unor modificări mici în felul de a găti, a unor accesorii precum sitele pentru fiert şi gătit la aburi STABIL sau oala sub presiune VÄRDESÄTTA și recipiente de depozitare a mâncării sper să economisesc timp, energie şi bani.

Natura în casă

Locuiesc într-o garsonieră și chiar dacă spațiul este redus, îmi place să am alături o parte din natură. Puținele flori care locuiesc acum cu mine vor avea parte de companie sub forma unei sere și a unui set de cultivat legume și plante aromatice. Sper ca la final să am la îndemână verdețurile necesare pentru a da aromă mâncării și cu ajutorul lor să duc o viață mai sănătoasă.
De asemenea, voi încerca să folosesc apa de la spălatul legumelor sau de la fiertul ouălor pentru a uda aceste plante și pentru a realiza economie și în această parte. Dacă nu știai, apa folosită la fiertul ouălor ajută plantele să asimileze mai bine calciul.

Ce poți face tu pentru o viață mai sustenabilă acasă?

Sustenabil înseamnă să ne trăim viața cu grijă și responsabilitate față de resursele disponibile, fără a distruge mediul și alături de o dezvoltare durabilă, iar toate acestea se pot realiza începând chiar din casa ta, fără prea multe cheltuieli și fără a-ți schimba modul de viață: 

 • Spală hainele în mașina de spălat la o temperatură cât mai mică și la cel mai scurt ciclu posibil și folosește mașina de spălat numai când e complet încărcată. Dacă toate persoanele din Marea Britanie și-ar spăla hainele la 30°C s-ar salva energie ce ar putea fi folosită în 500.000 de case. 

 • Folosește baterii cu economizor de apă sau cu aerator și vei economisi 30%-50% din cantitatea de apă.

 • Oprește apa atunci când te speli pe dinți, poți economisi până la 6 litri de apă pe minut. 

 • Foloseşte un bol cu apă sau umple chiuveta pe jumătate ca să speli legumele şi fructele.

 • Colectează apa de la spălatul legumelor și udă plantele cu ele. 

 • Folosește recipiente separate pentru gunoi, vei recicla mai ușor. Poți folosi etichete precum, hârtie, sticlă, metal și plastic pentru a îți fi mai ușor să separi deșeurile. 

 • Pune capace pe oale pentru a economisi timp și energie când gătești.

 • Covoarele groase îţi protejează picioarele de frig şi te ajută să economiseşti energie. 

 • Draperiile cu izolație termică țin căldura la interior și te ajută să economisești. 

 • Cumpără produse cât mai puțin ambalate pentru a reduce deșeurile din plastic. 

 • Scade temperatura de la termostat cu un grad și poți economisi 10% din factura de încălzire. 

 • Dacă ai o familie numeroasă, gătește porții mari pentru a salva energie și depozitează mancarea în recipiente transparente pentru a vedea cât mai este și a evita risipa.

  Pe Petra o găsiți aici, cu multe idei și inspirație pentru casă.

STABIL

Sită pentru gătit în aburi, inox, 5l

29,90 lei

Sită pentru gătit în aburi ce economiseşte energie pentru că poţi găti mai multe preparate simultan.

STABIL

Sită pentru gătit în aburi, inox, Ø 28cm

14,90 lei

Sită pentru gătit în aburi cu mâner detaşabil ce economiseşte energie pentru că poţi găti mai multe preparate simultan.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Raluca Iscru

Raluca Iscru

Ambasador

“Mă numesc Raluca și sunt Ambasador al Sustenabilității IKEA 2017..”

Ikea Sustenabila
Raluca Iscru

Raluca Iscru

Ambasador

“Ce pot să fac într-o zi de weekend care să mă relaxeze și să fie și sănătos în același timp? O vizită la piața din cartier și, apoi, o ciorbă rădăuțeană.”

Ikea Sustenabila
Silvia Iaurum

Silvia Iaurum

Ambasador

“Iată că am ajuns la finalul proiectului, deși este ciudat deoarece nu simt că este un final, ci un început. De ce spun că este un inceput?.”