Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

Când o casă devine acasă - Sustenabilitate Acasă - IKEA România

Share pe

Acum vreo două săptămâni IKEA mi-a pus întrebarea asta: “Ce înseamnă pentru tine “acasă”?” și m-am gândit că cel mai simplu ar fi să las imaginile să vorbească singure și a ieșit filmulețul acesta, pe care l-am făcut dintr-o suflare și care m-a emoționat mai mult decât m-aș fi așteptat.
 


Și tocmai din acest motiv, fiindcă mi-a intrat la inimă într-un mod în care nu mă așteptam, vreau un pic să și dezvolt ideea asta de “acasă” și să povestesc și în cuvinte ce înseamnă pentru noi.

Eu stau de 15 ani în casa în care locuim în prezent. Pentru mine este a doua casă în care locuiesc pe termen lung și atașamentul față de ea este greu de estimat sau de exprimat în cuvinte. Este casa în care m-am bucurat sau am plâns, în care am dat petreceri și am sărbătorit în care s-au născut și cresc copiii. Acest acasă al nostru face parte din familie. E ca un organism viu, care s-a schimbat și s-a dezvoltat odată cu noi, cu venirea fiecărui membru nou în familie (inclusiv venirea cățeilor a remodelat un pic lucrurile). E locul în care ne regăsim pe noi înșine, locul în care ne recăpătăm liniștea și suflul după o zi nebună și plină, locul în care am venit cu copiii de la maternitate, au făcut primii pași dar au și tras primele căzături.

O simt vie și am acest atașament profund față de ea poate și pentru că nu sunt deloc genul nomad, și prefer constanța și continuitatea în detrimentul schimbării. Mă gândesc că totuși nu e o problemă de adaptabilitate, ci doar de preferințe, sper :). Și tocmai pentru că o simt vie, și casa noastră a crescut și s-a schimbat odată cu noi (când zic că a crescut o spun la modul cel mai serios, că la apartamentul inițial s-a mai “atașat” și apartamentul vecin, odată cu venirea pe lume a celui de-al treilea membru al nostru).

S-a transformat de-a lungul timpului fiindcă s-au schimbat o parte din funcțiunile sale, fiindcă mereu am încercat să eficientizăm, să optimizăm, să economisim în diverse direcții. Am avut în plan la un moment dat să construim noi de la zero o casă, să o proiectăm așa cum ne-am fi dorit-o, cât mai verde, capabilă să se autosusțină în mare parte, însă cum planurile sunt uneori făcute pentru a fi schimbate, am renunțat la această direcție și ne-am concentrat pe a face acest cuib cât mai eficient și mai practic, păstrând în același timp și tot confortul cu care ne-am obișnuit.

Despre schimbările pe care le-am făcut anul trecut am mai scris, o să vă pun la finalul articolului link-uri către articolele scrise în cadrul campaniei cu IKEA, fiindcă sunt acolo multe informații utile, pe unele din ele chiar le-aș mai relua.

Ce nu am apucat să scriu niciodată a fost ce înseamnă în realitate o schimbare, cât de greu este (să nu) să te adaptezi noului stil de viață și cât de mult “costă” la început această schimbare.

La fel ca în orice altă situație de viață gradul de dificultate este dat și de deschiderea la schimbare. Ești sigur pe tine, asumat, informat, în alte cuvinte “pus pe treabă”? Cu siguranță lucrurile vor părea mai ușoare și momentele mai dificile vor fi abordate mai degrabă pe sistemul “hai să vedem ce putem face pentru a trece peste acest hop” decât pe sistemul “ți-am zis eu că nu o să meargă”?

Ce a funcționat la noi?

Conștientizarea faptului că suntem mulți, consumam mult și că fiecare gest mic de economisire în orice direcție ar fi generează niște economii în timp. În acest fel pe zona de economisire a apei, curentului dar și gazelor chiar am făcut pași vizibili. Evident, revin la costurile inițiale. Care nu au fost chiar neglijabile: un frigider nou, în locul celui care chiar ne făcea probleme și care avea aproape nouă ani de funcționare, schimbarea în primă fază a becurilor, înlocuirea tuturor bateriilor din casă cu unele reîncărcabile, utilizarea aproape exclusivă a mașinii de spălat vase sunt cele mai vizibile și rapide schimbări.

După acestea vin cele ce țin de schimbarea obiceiurilor noastre. De la faptul că rufele (bluzele, tricourile și pantalonii sau rochiile, nu vorbim aici de lenjerie și șosete) le spălam atunci cand sunt murdare și nu după o singură purtare (și numai imaginați-vă ce înseamnă asta într-o familie mare ca a noastră!) și până la faptul că, în sfârșit, am reușit să îi învăț să stingă lumina când ies din cameră și să nu își dea drumul la apă când se spală pe dinți decât atunci când se clătesc (iar pentru mine astea sunt mari victorii, vă rog să mă credeți pe cuvânt). Ce am mai făcut? Am reușit după lungi amânări să găsim niște soluții de plase împotriva insectelor și iată că putem ține liniștiți geamurile deschise în perioada aceasta, ca să răcorim casa încălzită din plin de soare pe tot parcursul zilei (suntem la ultimul etaj și avem pereții la exterior către toate cele patru puncte cardinale) și nu mai folosim aerele condiționate, deci iată, încă o mică economie.

Unde stau prost în continuare?​

La capitolul deșeuri și la un vis personal de-al meu, o minigradină pe balcon. În ceea ce privește colectarea selectivă e un capitol pe care l-am pus on hold pe termen nedefinit, până reușim să ne dumirim cum stau treburile în realitate în zona noastră și cum am putea și noi să ne aducem contribuția, fără să ne dăm peste cap totuși viețile. Iar minigrădina, visul meu cu plante aromatice, e și el în așteptare, din eterna lipsă de timp.

Lipsă de timp deoarece suntem într-o plină fază de reorganizare/reamenajare, din care uneori avem senzația că nu mai ieșim, dar care începe să devină cât mai aproape de realitate și mai palpabilă și care până la urmă are același scop final pentru noi, la fel ca proiectul “Schimbări mici economii mari” în care am fost implicați anul trecut: acela de a ne schimba stilul de viață și de a îmbratișa un mod cât mai prietenos, cât mai eficient și cât mai economicos pentru noi. Pentru ca toate acele economii pe care le facem să le investim în ceva mult mai prețios: vacanțe și amintiri!

În loc de concluzie: nouă nu ni se pare foarte complicat să facem aceste schimbări. Ușor nu este, mai ales pe zona de schimbat mentalități, de unde avem, cred cel mai mult de câștigat în timp.

Cum puteți începe voi?

Făcând un mic audit al casei. Unde merg lucrurile bine, unde scârțâie, unde vi se pare că trebuie făcute schimbări urgente și mari și unde merge cu schimbări mici, necostisitoare, ce țin mai degrabă de obiceiuri? După aceea, verificați-vă bugetul. Ce vă permite bugetul să înlocuiți/schimbați și care ar fi cea mai eficientă schimbare?

Aici puteți accesa ce s-a întâmplat până acum în cadrul proiectului, la noi acasă.

http://viatasustenabila.inspiratiepentruacasa.ro/oameni-si-povesti/ce-schimbari-se-vad-dupa-trecerea-a-doua-luni ​

http://viatasustenabila.inspiratiepentruacasa.ro/oameni-si-povesti/schimbarile-mari-incep-cu-pasi-mici

http://viatasustenabila.inspiratiepentruacasa.ro/oameni-si-povesti/o-viata-mai-sustenabila-acasa-pentru-oricine

Vă mai las cu ultima mea descoperire, colecția de becuri LED “LUNNOM”, o gamă cu opt modele de becuri decorative, care arată excelent și mă face să mă gândesc din ce în ce mai serios să renunț la vechile plafoniere, ale căror becuri sunt cu consum foarte mare (am povestit despre ele, că sunt singurele din casă la care încă nu am umblat) și să le înlocuiesc cu un sistem cum este cel din imaginea de mai jos și în felul acesta să răsuflu și eu ușurată. Schimbări mici economii mari. Aici sunt niște schimbări mai mari, dar economiile vor fi pe măsură!

Până la următorul episod, puteți accesa și platforma despre sustenabilitate acasă creată de către IKEA: Viață sustenabilă. Inspirație pentru acasă. Găsiți acolo și povestea noastră de anul trecut, dar găsiti și multe alte idei pe care cred că le veți găsi foarte folositoare și în propriile voastre case!Pe Bogdana o puteți găsi aici, cu și mai multe povești de acasă și din afara casei

 

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Mihaela Orzață

Mihaela Orzață

Angajat IKEA

“Mi-aş dori să văd cât mai mulţi dintre noi participând la acţiuni de conservare şi ameliorare a mediului înconjurător..”

Ikea Sustenabila
Aiza Botezatu

Aiza Botezatu

Ambasador

“Deși suntem zilnic prea ocupați, prea obosiți și prea dezamăgiți ca sa luăm în serios ideea de sustenabilitate, IKEA reusește să ne inspire și să ne motiveze să facem “schimbări mici”.”

Ikea Sustenabila
Cristina Ionescu-Berechet

Cristina Ionescu-Berechet

Ambasador

“Familia din care provin a pus mereu accent pe calitatea vieții, a hranei și implicit pe ideea de a economisi..”