Anca Bîrlă

Anca Bîrlă

Ambasador

Aventura sustenabilității cu IKEA - Episodul 3

Share pe

Cel de-al 3-lea episod al „aventurii” sustenabilității IKEA vine după perioada unei frumoase vacanțe petrecută cu familia în țară. Totuși, proiectul Schimbări mici, Economii mari nu a lipsit, pentru ca am plecat cu tot cu principiile de viață sănătoasă și prietenoasă cu mediul “însămânțate” de acest proiect.

De exemplu, la frumoasa cascadă Lolaia din Parcul Național Retezat, iată ce am găsit pe pancarta de prezentare a parcului: “Deși populația lumii creste exponențial, resursele de apă au rămas aceleași; în momentul de față avem la dispoziție aceeași cantitate de apă pe care o aveau și primii oameni de pe Terra”! Am realizat că am făcut o alegere foarte bună în cadrul proiectului, de reducere a consumului de apă! În România, pe munte sau în sate, poți găsi oricând o sursă de apă limpede, potabilă și cred că nu realizăm importanța acestei re-surse, decât, din păcate, în lipsa ei! Sunt atât de multe exemple, atât in țară cât și în lume, de poluare gravă și ireversibilă a apei, încât cred că măsurile prezente de protecție, de reducere a consumului apei nu sunt suficiente!

Un exemplu pozitiv oferă IKEA, cu bateriile “care respectă apa” prin care putem să facem reduceri de consum de apă de până la 50%. Concret, prin bateriile achiziționate în băi și în bucătărie am reușit să obțin o bună presiune cu un consum mai mic. O analiză pe cifre este dificilă, date fiind perioadele diferite de consum, vară/iarnă, dar cu siguranță o reducere cu 1-2 m3 de apă lunar a fost facută. Poate nu este mult, dar dacă am privi la nivel de București, vă dați seama că vorbim de sute de mii, poate chiar de milioane de m3 de apă economisiți?

Pe măsură ce IKEA va introduce la vânzare baterii și pentru duș/cadă, cu siguranță voi achiziționa și aceste tipuri!

Altă cale de reducere a consumului de apa este folosirea mașinii de spălat vase- noi folosim o mașină cu dimensiuni mai mici, pentru 9 seturi, cu un consum de aproximativ 9 m3 de apă – un tip de mașină pe care am regăsit-o și în oferta IKEA.

Tot cu acest scop, am achiziționat site din gama STABIL de fierbere la abur. Gătind mai multe feluri de mâncare mai sănătoase și în timp mai scurt, reușesc să bifez mai multe aspect pozitive: o viață sănătoasă cu un consum redus de apă și energie.

Tot în vacanță cu noi au fost și utilele caserole IKEA, care m-au ajutat să transport fructe și gustări pentru copii: etanșe, dimensiuni variabile, în funcție de necesități.

Nu am neglijat în vacanță și partea de reciclare selectivă, dar deși adunam ambalajele sau resturile din mașină sau din diversele opriri, era dificil să găsim recipiente de colectare potrivite pe categoriile de deșeuri; și nu vorbesc aici de un vârf de munte, ci de orașe sau hoteluri.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Marius Cărnuță

Marius Cărnuță

Ambasador

“Iată că suntem pe ultimii 200 de metri cu acest proiect și suntem din ce în ce mai bucuroși de rezultate..”

Ikea Sustenabila
Mihaela Drăguș

Mihaela Drăguș

Ambasador

“Bună dragilor, Revin cu următoarele mele experiențe legate de produsele IKEA..”

Ikea Sustenabila
Mihaela Drăguș

Mihaela Drăguș

Ambasador

“Numele meu e Mihaela, locuiesc în București, împreună cu familia mea.”