Mihaela Drăguș

Mihaela Drăguș

Ambasador

Aventura numită ,,Schimbări mici, economii mari” - partea a 2 a

Share pe

Am început programul Schimbări mici, economii mari de la 01.05.2017, iar de atunci am încercat să îmi fac o părere cât mai corectă despre produsele IKEA din program.

Împreună cu familia mea considerăm că o parte din viitorul Planetei depinde şi de noi românii. În ultimii ani România s-a umplut de pet-uri, pungi de plastic, sticle. A devenit o „faună” a pădurilor, râurilor, pajiştilor etc. Această comoditate sau lipsă de educaţie poate avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător şi ne poate îmbolnăvi şi pe noi. Aveam  nevoie de o altă abordare. IKEA ne-a oferit ocazia de a găsi soluţii eficiente pentru protecţia mediului. De aceea eu am ales să vă povestesc experienţa mea. Cred că nu din reclame frumos regizate poţi schimba lucrurile, ci din experienţa unui om ca şi tine.

Prima experienţă despre care aş vrea să vă vorbesc are legătură cu serviciul, adică cu pauza de prânz. Atât eu, cât şi soţul meu nu avem cantină sau bucătărie la amenajată pentru angajaţi la locul de muncă, iar mersul după mâncare în pauza de prânz ne ocupa mult timp şi rezultatul nu ne mulţumea. Plăteam mult şi iar în ultimul timp acumulasem şi câteva kilograme în plus. Deh, tentaţiile din vitrine: gogoşi, shaorma, hamburgeri, prăjituri .

Pentru că am ales cutiile #FESTMALID suntem foarte mulţumiţi. Să vă spun şi de ce.

În primul rând putem folosi mâncarea gătită în casă, acele porţii neterminate nu mai ajung la coş ci în cutia pentru prânz #FESTMALID. Şi ce îmi place cel mai mult e că am loc pentru varietate. Adică pot strecura câteva legume proaspete sau fructe feliate.

 Vestea  bună e că am economisit până acum 1200 de lei în cele două luni. Însă cea mai tare veste e că am reuşit să slăbesc aproximativ 3 kg, datorită faptului că reuşesc să nu mai cad pradă tentaţiilor de a consuma hamburgeri, covrigi, gogoşi, care altă dată îmi afectau atât bugetul cât şi silueta.  Ştiu că puteam să fac asta şi până acum, însă nu am făcut-o. Comoditatea, bat-o vina !

 Doream o schimbare însă nu aveam motivaţia. Ei, bine mi-am găsit-o !

 Aşa cum am spus la început, fac parte din cei 20 de participanţi ai programului Schimbări mici, economii mari susţinut de IKEA. Vreau o schimbare?! Sunt gata să încerc! 

Deasemenea, în ton cu vara, am reușit să prepar un delicios sirop de căpșuni pe care l-am depozitat în camară în așteptarea musafirilor. Sunt mândră că am reușit ca prin acest produs să limitez consumul băuturilor răcoritoare din comerț, pline de coloranți și zahăr în exces. M-au ajutat enorm sticlele de 0,5 l #SOMMAR  și sticlele de 1l #KORKEN. Dopul etanș ține siropul ferit de bulbuceală și la golire nu își pierd farmecul, ci stau cuminți așteptând ,,next charge,,. Economie și sănătate la pahar !

 

Un alt produs pe care l-am încercat în acest timp şi care mi-a dat încredere că schimbările mici pot face economii mari sunt borcanele cu capac #IKEA 365+, de la cele de 0,3l până la cele de 2,3 l.

În primul rând economisesc bani pentru că pot cumpăra produse vrac, atât cât am nevoie. Paste, făină, zahăr, pesmet, orez, etc, se pot depozita foarte bine în recipientele #IKEA 365+. Borcanele sunt transparente, deci nu trebuie să caut stresată cutia aceea, care ce să vezi e ascunsă în spatele celorlalte. Acum deschid dulapul şi dintr-o privire văd ce am nevoie. Borcanele #Ikea 365+ au marele avantaj că sunt transparente şi au un capac care mă salvează de la multe neplăceri, gen împrăştiat făina pe tot blatul , sau golirea recipientului fără voia ta, etc. Un alt aspect foarte important pentru mine, e acela că au forme care te ajută să economiseşti spaţiul în dulap. Adică, nu te umpli de pungi, pungulţe, cutii, cutiuţe, borcane, borcănele, iar când cauţi ceva trebuie să le scoţi pe toate.

Şi mai e ceva ! Cumpărând produse vrac nu ai nevoie de ambalaje. Pentru că tot ce cumperi poţi pune în recipientele  #IKEA 365+, care sunt reutilizabile. Deci, faci un bine şi mediului înconjurător.

Însă, cel mai important aspect în ceea ce priveşte protecţia mediul înconjurător şi pe care îl putem face cu toţii e reciclarea deşeurilor.

Prin acest program am reuşit să ne îmbunătaţim substanţial nivelul de reciclare a deşeurilor. Să vă spun cum !

Noi auzisem de reciclare de ceva vreme şi chiar pusesem un coş în care să depozităm plasticul, sticla, metal. Însă se umplea imediat, iar de fiecare dată, când mergeam cu ele la pubelele instalate special de primărie, cred că stateam cel puţin 30 de minute până reuşeam să pun fiecare chestiuţă în containerul potrivit.

Începând cu luna mai s-a produs o mică schimbare. Au apărut două coşuri de #FILUR. Albe, simpatice, nu ocupă mult spaţiu şi „înghit o mulţime de sticle sau hârtii”.

Iar de atunci ni s-a simplificat mult treaba cu reciclarea. Am scris pe ele despre ce e vorba, pentru ca şi fiul nostru să participe şi e super! Avem şi noi contribuţia noastră pentru viitorul planetei. Sigur că protecţia mediului înseamnă mult mai mult de atât. Acesta e doar un pas. Însă ce mult ar conta să facem pasul ăsta împreună!

În primul rând e o dovadă de respect pentru planetă, care de milioane de ani ne oferă TOTUL. În al doilea rând e o dovadă de iubire pentru copiii noştri.

Fiecare familie poate !

Pe curând !

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Silvia Iaurum

Silvia Iaurum

Ambasador

“Alegerea produselor nu a fost dificilă, aveam de dinaintea participării la proiect o listă de produse pe care voiam să o achiziționez treptat..”

Ikea Sustenabila
Ina Mojoiu

Ina Mojoiu

Blogger

“Alegeți să trăiți frumos și să vă bucurați de plăcerile simple ale vieții. Chiar și în această abordare, este design! .”

Ikea Sustenabila
Floriana Taitiș

Floriana Taitiș

Ambasador

“A venit și momentul celui de-al 3-lea articol pe parcursul proiectului Schimbări Mici, Economii Mari..”